România a acordat mai puţin de 10% din banii promişi Republicii Moldova de preşedintele Băsescu (presă)
alte articole
Au trecut 1.250 de zile de când preşedintele Traian Băsescu a anunţat că România va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar de 100 de milioane de euro în anii 2010-2014, însă, până acum, în Republica Moldova n-a ajuns nici a zecea parte din aceşti bani, scrie Adevărul de miercuri.
Ziarul aminteşte că, în timpul ultimei sale vizite la Chişinău, în ianuarie 2010, Traian Băsescu anunţa că România va acorda Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro. Banii erau destinaţi educaţiei, modernizării şcolilor, dar şi proiectelor de infrastructură locală. Peste trei luni a fost semnat şi un acord interguvernamental moldo-român privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară. În toamna anului 2010, România a decis să aloce din contul acestei sume un ajutor de opt milioane de euro pentru înlăturarea consecinţelor inundaţiilor din vara acelui an. 'De atunci, niciun ban din cele 100 de milioane de euro nu a mai ajuns în Republica Moldova', potrivit ziarului.
Ministerul român de Externe a informat că alte nouă milioane de euro vor fi acordate pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova. 'Patru proiecte, în valoare de opt milioane de euro, elaborate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), au fost remise părţii române pentru evaluare. Proiectele privind construcţia a două linii electrice de înaltă tensiune, care ar urma să fie finanţate din suma rămasă, încă sunt analizate de partea română', a informat Cancelaria de Stat a guvernului de la Chişinău, la solicitarea Adevărului.
Totodată, ziarul mai scrie că guvernul român suportă costuri de 12 milioane de euro anual pentru programul extensiv de burse acordate elevilor şi studenţilor din Republica Moldova şi de asemenea susţine mai multe proiecte de integrare europeană a acestei ţări.
Kommersant.md scrie că parlamentul de la Chişinău va amâna cel puţin până la toamnă executarea hotărârii Curţii Constituţionale care a decis că interzicerea utilizării simbolurilor comuniste este ilegală. Coaliţia majoritară explică această amânare prin necesitatea adoptării unor acte legislative mai importante, în timp ce opoziţia comunistă susţine că majorităţii parlamentare 'îi este ruşine' pentru interdicţiile care au fost anulate de Curtea Constituţională.
'Sectorul zootehnic - în stare de şoc', titrează Timpul. În urma secetei din anul trecut, ţăranii şi-au sacrificat în masă bovinele, dar şi porcii, pentru că nu mai aveau hrană pentru animale. Situaţia a devenit catastrofală mai cu seamă în ultimele decenii, când complexele mari de bovine au fost distruse, iar în sectorul privat au apărut destul de puţine complexe noi şi moderne. Puţinele ferme mari care au mai rămas funcţionează doar cu sprijinul olandezilor. Pe lângă lipsa de furaje cu care se confruntă fermierii, preţurile la lapte sunt foarte mici - un litru de lapte este mai ieftin decât unul de apă.