Wen Jiabao anunţă investiţii de 10 miliarde de dolari în Europa Centrală

China vrea să investească 10 miliarde de dolari (7.55 milioane de euro) în noi tehnologii şi economia verde din Europa Centrală, potrivit declaraţiilor făcute de premierul chinez, citat de ziarul polonez Gazeta Wyborcza. La un summit de două zile al celor 14 state din regiune, şeful guvernului chinez, Wen Jiabao, a spus de asemenea că ţara să îşi va dubla importurile din Europa Centrală de la 50 miliarde dolari la 100 miliarde dolari în următorii trei ani.
Miliarde de yuani (TEH ENG KOON / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
28.04.2012

China vrea să investească 10 miliarde de dolari (7.55 milioane de euro) în noi tehnologii şi economia verde din Europa Centrală, potrivit declaraţiilor făcute de premierul chinez, citat de ziarul polonez Gazeta Wyborcza. La un summit de două zile al celor 14 state din regiune, şeful guvernului chinez, Wen Jiabao, a spus de asemenea că ţara să îşi va dubla importurile din Europa Centrală de la 50 miliarde dolari la 100 miliarde dolari în următorii trei ani.

Potrivit experţilor polonezi, acesta este un alt indiciu potrivit căruia, după investiţiile masive din Africa, America şi Asia, Beijing se gândeşte serios la expansiune în Europa Centrală, inclusiv Polonia, care ar putea deveni cel mai important partener al său dintre “noile” state membre ale UE. Dar nu toată lumea este mulţumită de această perspectivă. Potrivit Gazeta Wyborcza unii experţi europeni cred că Beijing subminează rolul UE prin crearea de relaţii bilaterale cu diferite ţări europene. Aceasta slăbeşte coeziunea UE în relaţiile cu China, deja încordate în ultima vreme. Comisia Europeană “încearcă să forţeze” autorităţile de la Beijing să deschidă piaţa publică chineză companiilor europene, ameninţând altfel să introducă reglementări care vor permite UE să “se răzbune prin închiderea pieţei sale publice” companiilor chineze.

Premierul chinez, aflat în Polonia în cadrul unei serii de vizite în Europa, a afirmat că situaţia economiei globale s-a îmbunătăţit în acest an, dar recuperarea este încă fragilă. "Situaţia economiei mondiale a arătat unele îmbunătăţiri în acest an, dar baza unei recuperări este fragilă şi există, încă, incertitudini încă mari", a spus Wen la un forum economic desfăşurat la Varşovia, la care au participat reprezentanţi ai statelor din Europa Centrală şi de Est, inclusiv din România.

China va creşte importurile din statele Europei de Est pentru a ajuta la rezolvarea dezechilibrelor comerciale, a afirmat oficialul chinez. "Partea chineză înţelege temerile între ţările din Europa de Est în privinţa dezechilibrelor comerciale şi va majora importurile din acele ţări", a declarat el. Wen a făcut parte din delegaţia care a însoţit ultima vizită a unui premier chinez în Polonia, în 1987. Premierul chinez a promis în această săptămână şi creşteri de volum în schimburile comerciale cu Germania şi Polonia, parte a unor eforturi de a-şi diversifica rezervele valutare, de 3.300 de miliarde de dolari, cele mai mari din lume.

Prin invitarea liderilor statelor şi oamenilor de afaceri importanţi din regiune pentru discuţii cu Wen la Varşovia, Polonia încearcă să se prezinte drept un lider regional, care oferă stabilitate economică altor părţi ale Europei, notează Reuters. "Suntem mulţumiţi că Polonia este astăzi cel mai mare partener al Chinei în Europa Centrală, cu un volum al schimburilor comerciale de peste 14 miliarde de euro anul trecut. Astăzi se întâlnesc parteneri fără motive de a se simţi inferiori şi care reprezintă succesul şi dezvoltarea în lumea actuală", a declarat premierul Poloniei, Donald Tusk, adăugând că potenţialul schimburilor comerciale dintre China şi Polonia, dar şi statele din regiune, este mult mai mare.

Pe de altă parte, surse oficiale au declarat că oamenii de afaceri chinezi sunt interesaţi să investească în România în principal în proiecte din agricultură, IT, infrastructură şi energie. Relaţiile bilaterale între România şi China au consemnat în 2011 faţă de 2010 o creştere de 36,27% a exporturilor româneşti şi de 8,24% a importurilor, valoarea totală a schimburilor comerciale ridicându-se la 4,2 miliarde dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor