Casa Albă neagă că Trump i-ar fi înmânat lui Merkel o factură pentru cheltuielile NATO

Preşedintele american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
27.03.2017

Preşedintele american Donald Trump i-ar fi prezentat cancelarului german Angela Merkel o factură în valoare de peste 300 milioane de dolari (277,6 milioane euro) pentru eşecul Berlinului de a-şi creşte bugetul apărării la 2% din PIB-ul ţării, un obiectiv impus de NATO, a susţinut duminică ziarul britanic The Sunday Times, citând un oficial nenumit al guvernului german.

Acelaşi oficial a declarat ziarului britanic că Merkel nu şi-a asumat factura, deşi cota parte din bugetul german, alocată apărării, este mai mică decât ţinta de 2%.

“Conceptul din spatele aplicării unor astfel de cerinţe este acela de a intimida cealaltă parte, dar cancelarul a primit vestea cu calm şi nu va răspunde la astfel de provocări”, a adăugat oficialul.

Michael Short, purtător de cuvânt al Casei Albe, a negat existenţa acestui incident, declarând pentru CNBC şi alte organizaţii media că raportul este “fals”.

Chiar înainte de obţinerea mandatului de preşedinte, Donald Trump a avertizat că va încerca să rectifice faptul că ţările europene nu cheltuie suficient de mult pentru apărare, lăsând acest lucru în seama Statelor Unite.

Trump aparent ar fi cerut consilierilor Casei Albe să calculeze suma impusă Germaniei prin totalizarea diferenţei dintre cheltuielile de apărare ale Berlinului şi nivelul de 2% din PIB începând cu 2002, când cancelarul german Gerhard Schröder a promis că va creşte bugetul apărării.

Suma “datorată” aparent ar include şi o dobândă pentru eşecul neatingerii obiectivului.

SUA furnizează momentan 70% din finanţarea NATO.

Europenii, la rândul lor, afirmă că furnizează numeroase fonduri cauzelor umanitare din nordul Africii, ca urmare a consecinţelor aventurilor militare americane în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor