Washingtonul argumentează că nu este pe aceeaşi lungime de undă cu Damascul în ce priveşte Statul Islamic

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american,  Marie Harf.
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Marie Harf. (youtube.com)

Departamentul american de Stat a negat luni că Washingtonul şi Damascul s-ar regăsi de facto într-un fel de alianţă nedeclarată împotriva jihadiştilor din Statul Islamic (SI) în această perioadă când aviaţiile americană şi siriană bombardează poziţiile acestora în Irak şi, respectiv, Siria, relatează AFP.

Refuzând să recunoască vreun merit al armatei siriene care luptă împotriva Statului Islamic, diplomaţia americană admite totuşi că această grupare islamistă ultra-radicală din Irak şi Siria trebuie neutralizată. Astfel, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf, şi-a exprimat dezacordul faţă de ideea că Statele Unite şi Siria ar fi 'pe aceeaşi lungime de undă' împotriva Statului Islamic.

Ea a argumentat că în Irak guvernul de la Bagdad a cerut sprijinul Statelor Unite pentru a opri ofensiva islamistă, în timp ce în Siria regimul preşedintelui Bashar al-Assad ar fi responsabil de creşterea puterii Statului Islamic şi a altor grupări jihadiste, cum ar fi Frontul al-Nusra.

Aviaţia siriană a bombardat luni poziţiile Statului Islamic în bastioanele acestuia de la Raqa şi Alep, în nordul Siriei. În acelaşi timp, forţele aeriene americane efectuau raiduri succesive asupra poziţiilor aceleiaşi grupări islamiste în Irak, în apropierea barajului strategic de la Mosul.

Doamna Harf a calificat însă drept 'simplistă' comparaţia dintre cele două teatre de operaţiuni, dar a admis că 'eliminarea combatanţilor Statului Islamic de pe câmpul de luptă este ceva bun', indiferent că acest lucru se întâmplă în Siria sau în Irak.

'Pe termen lung, trebuie să anihilăm structurile de comandă ale Statului Islamic, să-i reducem capacitatea operaţională, să-i tăiem sursele de finanţare şi să-l neutralizăm complet', a explicat în continuare purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.

Această reacţie a fost urmată de o declaraţie de presă a preşedintelui Barack Obama, care a anunţat că Statele Unite au în vedere o strategie de luptă pe termen lung împotriva Statului Islamic şi a promis continuarea raidurilor aeriene în Irak asupra unităţilor acestei grupări.