Washington Post: SUA şi-ar putea retrage trupele staţionate în Germania
alte articole
Departamentul american al Apărării examinează opţiuni pentru retragerea forţelor SUA staţionate în Germania, după ce preşedintele Donald Trump şi-a exprimat interesul pentru o astfel de mişcare, a susţinut vineri publicaţia The Washington Post.
Ziarul, citând surse anonime, familiare cu evaluarea, a precizat că diverşi oficiali analizează costul şi consecinţele mutării în SUA sau Polonia a unei părţi sau a tuturor celor 35.000 de soldaţi americani. Oficialii de rang înalt din domeniul apărării, a susţinut Washington Post, nu au fost implicaţi în analiză.
Departamentul american al Apărării a respins vineri seara ştirea publicată de Washington Post. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat pentru agenţia germană de ştiri DPA că NSC (Consiliul pentru Securitatea Naţională) nu a primit nicio analiză privind costul mutării soldaţilor americani staţionaţi în Germania, potrivit Deutsche Welle.
Se pare că Trump s-ar fi arătat interesat de mutarea forţelor americane după ce, în timpul unei întâlniri care a avut loc la Casa Albă la începutul acestui an, şi-a exprimat şocul faţă de numărul mare de soldaţi americani staţionaţi în Germania – cel mai mare contingent de trupe americane din Europa.
Purtători de cuvânt ai Pentagonului şi ai Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă au declarat că Departamentul Apărării analizează în mod regulat desfăşurările trupelor americane.
Unii oficiali europeni au aflat despre această analiză, precizează Washington Post, şi încearcă acum să îşi dea seama dacă aceasta reflectă intenţiile lui Trump sau este o parte a unei tactici de negociere înaintea summitului NATO din 11-12 iulie de la Bruxelles.
Nici ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, şi nici omologul ei american, Jim Mattis, nu au menţionat un astfel de plan după întâlnirea pe care au avut-o săptămână trecută.
Trump a condamnat în repetate rânduri aliaţii europeni din NATO, în special Germania, pentru că nu au ridicat nivelul cheltuielilor cu apărarea la 2% din PIB.
Germania a cheltuit 1,24% din PIB-ul său pe apărare în 2017 şi plănuieşte să ajungă la 1,5% până în 2024. Polonia a cheltuit 1,99% din PIB pe apărare în 2017 şi se pregăteşte să se alăture doar altor trei membri europeni ai NATO – Marea Britanie, Estonia şi Grecia – care au atins nivelul cerut de alianţa militară vestică.