Wall Street Journal susţine că "o echipă din umbră" i-a cerut lui Musk să cumpere Twitter

Elon Musk
Elon Musk (Peter Parks / AFP / Getty Images)

Elon Musk a răspuns, pe 1 mai, la un raport al Wall Street Journal, bazat pe surse anonime, care afirma că cel mai bogat om din lume a fost convins să cumpere Twitter de o „echipă din umbră”.

Marc Andreessen, partener general al firmei de capital de risc Andreessen Horowitz, a distribuit o captură de ecran a poveştii pe Twitter, provocând un răspuns din partea lui Musk.

„Echipa mea din umbră... este aiurea! De asemenea, cine sunt ei, de fapt?” a scris Musk pe Twitter.

Musk a fost extrem de critic faţă de politicile de moderare a conţinutului Twitter în ultimele luni de zile. El a apelat la platforma de socializare pentru a critica performanţa companiei, de la cenzură, la interdicţiile aplicate fără avertisment. La sfârşitul lunii martie 2022, Musk şi-a chestionat fanii: „Libertatea de exprimare este esenţială pentru o democraţie funcţională. Crezi că Twitter respectă cu rigurozitate acest principiu?”

Majoritatea respondenţilor au răspuns „Nu”.

Raportul Wall Street Journal a susţinut că mulţi oameni l-au îndemnat pe CEO-ul gigantului Tesla Motors să se implice în firma hi-tech. Publicaţia s-a referit la acest grup folosind sintagma o „echipă din umbră” care l-ar include pe co-fondatorul Twitter Jack Dorsey, investitorul miliardar Peter Thiel, antreprenorul David Sacks şi investitorul Steve Jurvetson. Fratele lui Musk, Kimbal Musk, a pledat, de asemenea, ca Musk să cumpere o participaţie în site-ul de microblogging, susţine raportul.

Musk a refuzat să fie intervievat pentru această ştire, iar Wall Street Journal a recunoscut, la începutul raportului său, că „nu este clar dacă Musk a ascultat sfaturile lor sau şi-a urmat pur şi simplu propriul instinct”, referindu-se la Musk şi presupusa „echipă din umbră.”

În martie 2022, potrivit articolului, Musk l-a contactat pe Seth Dillon, CEO-ul publicaţiei conservatoare de ştiri satirice The Babylon Bee.

Musk a ridicat problema suspendării contului publicaţiei pe Twitter în urma unei postări care se referea la secretarul adjunct al sănătăţii din SUA, o femeie transgender, drept „Omul anului”. Musk a glumit cu Dillon că ar trebui să cumpere Twitter.

Musk şi-a ţinut, aparent, decizia, secretă până la o zi înainte ca intenţiile sale să fie dezvăluite.

„În timpul cinei, într-o sală de mese privată la un restaurant local, Musk nu a arătat prea mult interes să vorbească despre Twitter, a spus un participant. În schimb, le-a cerut celor de la masă să-şi împărtăşească teoriile despre sensul vieţii”, a informat Wall Street Journal. „A doua zi, Musk a dezvăluit că vrea să preia Twitter.”

Musk şi-a reiterat părerile despre libertatea de exprimare într-o postare pe Twitter din 26 aprilie.

„Prin 'libertatea de exprimare', [sic] mă refer pur şi simplu la ceea ce se potriveşte cu legea. Sunt împotriva cenzurii care depăşeşte cu mult legea. Dacă oamenii vor mai puţină libertate de exprimare, vor cere guvernului să adopte legi în acest sens. Prin urmare, depăşirea legii este contrară voinţei oamenilor”, a scris Musk.

Reacţia la achiziţionarea de către Musk a Twitter a fost mixtă, ambele părţi fie aplaudând, fie criticând evoluţia. În urma preluării Twitter de către Musk, compania a avut fluctuaţii ale numărului de conturi - care au inclus dezactivări în masă, reactivări şi crearea de noi conturi.

În legătură cu schimbarea ideologică a politicii americane, Musk şi-a recunoscut sprijinul pentru fostul preşedinte Barack Obama.

„L-am susţinut puternic pe Obama la funcţia de preşedinte, dar Partidul Democrat de astăzi a fost deturnat de extremişti”, a scris el.

Musk s-a plâns şi de extrema stângă şi extrema dreaptă, îndemnând la „mai puţină ură şi mai multă iubire”.

O mulţime de americani sunt de acord că preluarea Twitter de către Musk „va duce la o mai mare libertate de exprimare pe platformă”.

Potrivit unui nou sondaj Ipsos, 39% din totalul utilizatorilor Twitter cred că Musk va îmbunătăţi platforma. Douăzeci şi opt la sută dintre non-utilizatori spun că va îmbunătăţi site-ul.

Dintre utilizatorii frecvenţi, 52% cred că implicarea lui Musk va îmbunătăţi calitatea dialogului, în timp ce 29% cred că se va înrăutăţi.

Şaptezeci şi trei la sută dintre toţi participanţii la sondaj susţin eliminarea postărilor care sunt considerate informaţii false. Dar există o divergenţă în ceea ce priveşte ştergerea postărilor politice: 47% susţin eliminarea postărilor care susţin acţiunea politică, iar 40% sunt împotriva practicii.

„În comparaţie cu rezultatele sondajului nostru de la începutul lunii aprilie, opiniile cu privire la rolul platformelor de social media în eliminarea anumitor tipuri de conţinut rămân neschimbate”, a scris firma de sondaje.

Acordul lui Elon Musk cu Twitter nu a fost finalizat şi ar putea dura câteva luni pentru a se încheia. Ambele părţi ar putea încă abandona acordul, plătind o taxă de reziliere de 1 miliard USD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe