Waffle Rock: ciudăţenie geologică sau urmele unei tehnologii de acum 250 milioane de ani?

Conformaţia enigmatică reticulară imprimată pe partea laterală a rocii este o simplă ciudăţenie geologică, sau rămăşiţele unei tehnologii antice? Este una dintre cele mai mari enigme ale Americii, cunoscute până acum, şi există multe motive pentru care Waffle Rock, care datează de acum 250 de milioane ani, este considerată un mister.
Waffle Rock (Facebook)
Nina Cîmpeanu
06.01.2015

O rocă gigantică aflată pe malul de vest al lacului Jennings Randolph continuă să-i nedumerească pe cercetători şi vizitatori. Conformaţia enigmatică reticulară imprimată pe partea laterală a rocii este o simplă ciudăţenie geologică, sau rămăşiţele unei tehnologii antice? Este una dintre cele mai mari enigme ale Americii, cunoscute până acum, şi există multe motive pentru care Waffle Rock, care datează de acum 250 de milioane ani, este considerată un mister.

Reţeaua complicată de modele geometrice este atât de regulată încât este greu de crezut că ar fi vorba de un fenomen natural. Dacă nu este o structură naturală ar însemna că originea sa este atribuită unei civilizaţii antice aflate în posesia unei sofisticate tehnologii necunoscute. Unii chiar cred că roca indică în mod clar semnele provocate de radiaţia intensă a unei nave spaţiale aterizate pe Pământ cu eoni în urmă, sau poate mai recent.

Waffle Rock, compusă din gresie cu Hematite (un oxid de fier) care formează misteriosul model, se află în Virginia, SUA, pe malul vestic al lacului Jennings Randolph, un rezervor construit în 1981 de către U.S. Army Corps of Engineers, ca rezervă de apă de urgenţă pentru oraşul Washington. Descoperirea rocii în 1984, a fost raportată într-un articol al revistei Saturday Evening Post. Roca a fost numită “waffle”- vafe - datorită modelului geometric uluitor, foarte asemănător cu semnele lăsate de grătarul utilizat pentru a găti celebrele vafe, napolitane.

Iniţial stânca a fost complet îngropată, dar în timpul realizării lacului s-a decis să se ridice o parte pentru a face posibilă observarea sa. O mică bucată de stâncă este expusă, de asemenea, la Institutul de Istorie Naturală Smithsonian din Washington.
De-a lungul anilor, originea Rocii Waffle a făcut obiectul a numeroase teorii. Speculaţiile variază de la urme fosile din pielea unei reptile gigant, la dovada unei vizite pe Pământ a unor călători spaţiali.

Alţii, în special din comunitatea ştiinţifică, cred că roca este o formaţiune geologică naturală. Cu toate acestea, ei recunosc că astfel de formaţiuni sunt destul de rare. Singura piatră cunoscută cu un model similar este situată în partea de est a Tea Creek Mountain, în Pocahontas County, West Virginia.

În urma descoperirii, după o primă analiză, colonelul Martin W. Walsh Jr., comandant al Corpului de Ingineri a ajuns la concluzia că roca ar fi de origine naturală. El a emis ipoteza că nisipul depus de fluxuri s-ar fi consolidat în curioase "pliuri" în timpul orogenezei munţilor Appalachi, care a avut loc în urmă cu aproximativ 300 de milioane de ani.

În timpul acestor imense transformări, roca s-a spart într-un model regulat, imprimând sedimentelor modelul de "vafe". Ulterior, cuarţul a fost amestecat cu depozitele din interstiţii, producând un mortar rezistent la agenţii atmosferici. Cu trecerea timpului, intemperiile au provocat erodarea rocii închise în interstiţii, lăsând model caracteristic în formă de vafe.

Deşi rapoartele geologie sugerează că este o formaţiune naturală, procesul prin care s-a format este deschis dezbaterii iar geologia este foarte puţin probabil că va oferi răspunsul.

Ce proces geologic poate forma un astfel de model pe suprafaţă? Criticii teoriei, de fapt, nu discută procesul care a produs modelul de grătar, dar se întreabă dacă zdrobirea rocii poate dobândi în mod natural o formă atât de precisă şi repetitivă.

Unii cercetători au propus ideea că la formarea modelelor geometrice ale Rocii Waffle ar fi contribuit câmpurile magnetice: o furtună electromagnetică ar fi influenţat modelul în momentul creării sale.

Totuşi, acestea sunt doar speculaţii. Adevărul este că ştiinţa nu este încă în măsură să explice originea rocii. Din acest motiv, conform cercetătorilor mai exotici, posibilitatea ca stânca să nu fie de origine naturală nu poate fi respinsă cu certitudine. Dar dacă ar fi aşa, ce unelte sau utilaje ar fi fost folosite pentru a crea astfel de modele de o perfecţiune uimitoare?

Teoreticienii Astronauţilor Antici cred că poate fi semnul lăsat de o navă spaţială care a vizitat Pământul cu milioane de ani în urmă. Istoricii alternativi, însă, cred că reţeaua este un vestigiu al unei civilizaţii necunoscute care a trăit pe Pământ în antichitate, aflate în posesia unor tehnologii sofisticate pentru noi de neimaginat.

În concluzie, aceasta este o creaţie bizară a Mamei Natură, un semn lăsat de călători extratereştri sau vestigiul unei civilizaţii avansate pierdute în negura timpului?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor