Vrei să-ţi faci tatuaj? Ar fi bine să ştii la ce riscuri serioase te expui
Tatuajele au devenit un trend ultra-modern în ultimul timp. Tot mai mulţi tineri doresc să-şi facă tatuaje pe diferite părţi ale corpului, iar imaginaţia în acest sens depăşeşte orice limită. Cu toate acestea, trebuie să ştim că aplicarea desenelor permanente implică riscuri foarte serioase pentru sănătate, mai ales în cazul folosirii în proces a cernelurilor toxice.
Dacă cerneala conţine metale grele, celulele hepatice umane sunt afectate în mod constant, fiind distruse încetul cu încetul. Suferă şi alte organe vitale, responsabile de eliminarea toxinelor.
Chiar dacă nu apare niciun simptom vizibil pentru mult timp, aceasta nu înseamnă că totul este în ordine. Analiza funcţiei hepatice poate să detecteze semne de insuficienţă hepatică. Riscul este cu atât mai mare cu cât sunt mai multe tatuaje pe corp.
Care sunt pericolele ascunse?
Metale, cum ar fi mercurul, fierul, arsenicul, plumbul şi cadmiul fac cerneala mai stabilă, iar hidrocarburile aromatice policiclice creează o culoare neagră mai pronunţată. Studiile au demonstrat că hidrocarburile aromatice policiclice se acumulează în ganglionii limfatici ai fanilor tatuajelor. Din cauza acestora, ganglionii chiar arată de culoare neagră.
În plus, multe metale grele cum ar fi plumbul şi mercurul sunt dăunătoare pentru ţesutul nervos şi determină reducerea capacităţilor mintale.
Analiza efectuată de specialiştii de la Agenţia Chimică Europeană a confirmat pericolul potenţial al cernelii folosite la tatuaje, care poate cauza o serie întreagă de probleme, de la alergii până la cancer. Experţii susţin că cea mai periculoasă este cerneala roşie, fiind urmată de nuanţele albastră, verde şi neagră.
Cum să prevenim efectele negative ale tatuajelor?
Dacă totuşi intenţionăm să aplicăm un tatuaj, trebuie să cerem tehnicianului să folosească cerneluri inofensive, pe baza de pigmenţi vegetali, cum ar fi turmericul. Însă este mai dificil să facem rost de ele.
Cei ai căror corp este decorat cu tatuaje, trebuie să facă teste medicale permanente, inclusiv analiza firelor de păr pentru prezenţa metalelor grele, precum şi teste de examinare a funcţiei hepatice. Pentru a diminua impactul negativ al tatuajelor, aceste persoane trebuie să evite consumul de alcool, să folosească infuzii pe bază de plante pentru protejarea ficatului şi eliminarea metalelor grele.