Vosganian: Sectorul economic de stat, exceptând energia şi transporturile, trebuie să dispară

Senatorul liberal Varujan Vosganian (STRINGER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.01.2013

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian (PNL), spune că în următorii patru ani sectorul economic de stat, exceptând energia şi transporturile, iar ministerul său trebuie să decidă soarta sutelor de "companii lăsate de izbelişte".

"Ca orice gospodină vrednică, această guvernare trebuie să deretice prin odaie, să facă, adică, curat. În cei patru ani care urmează sectorul economic de stat - altul decât cel din domeniul energetic şi din domeniul transporturilor, pentru care decizia se face de la caz la caz – trebuie să dispară. Statul trebuie să-şi rafineze calitatea de reglementator al pieţelor şi să menţină un anumit control strategic asupra resurselor, dar trebuie să se retragă din poziţia de jucător în economie. Existenţa statului-jucător a fost nefastă în perioada de tranziţie, ducând la inflaţie,la monopoluri, la distrugerea multor societăţi, la căpuşarea şi la subvenţionarea lor mascată, la vinderea pe nimic a activelor statului", a scris liberalul pe blogul său. El spune că o mare parte din companiile de stat vor fi privatizate şi că deşi "veniturile de acest fel nu pot, potrivit reglementărilor europene, să devină venituri la bugetul statului, ele pot contribui la reducerea datoriei externe şi, după negocieri cu organismele financiare internaţionale, pot fi utilizate pentru investiţii".

"Aşa încât, luând aminte la toate acestea, să trecem acţiunea de valorificare a activelor statului printre ţintele predilecte ale Ministerului Economiei", adaugă Vosganian.

"Ministerul Economiei, n.red.) are sarcina de a face curat. Anume de a curăţa economia de zonele sale muribunde ori chiar necrozate. Cu alte cuvinte, unităţi economice care, lăsate de izbelişte din diverse motive, sunt înglodate în datorii, au linii învechite de producţie sau nu mai au clientele (…) E vorba de sute şi sute de astfel de companii. Cele mai multe se găsesc în portofoliul Agenţiei de Valorificare a Activelor Statului, dar nu numai", a mai scris Vosganian.

"Menţinerea în funcţiune a unor astfel de unităţi economice nu ar face decât să mărească datoriile şi să crească mormanele de produse nefolositoare. Asta nu înseamnă că trebuie să aruncăm şi copilul odată cu scutecele. Chiar şi astfel de unităţi economice dispun, încă, de compartimente funcţionale şi rentabile, de active care pot fi valorificate fie prin vânzare, fie prin reorganizare. De aceea, nu vorbim despre aceste societăţi ca şi cum am recita necroloage, ci ne gândim la potenţialul lor", adaugă ministrul liberal.

Vosganian mai mărturiseşte că nu este tocmai uşor să fii ministru într-un cabinet cu trei persoane care acoperă acelaşi minister, cum este cazul portofoliului său, acolo unde Maria Grapini (PC) se ocupă de IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, iar Constantin Niţă (PSD) - de energie. "A fi ministru într-un Guvern de coaliţie nu e o experienţă tocmai uşoară, necesită tact şi corectitudine din partea tuturor părţilor. Iar modul în care a fost construit cabinetul, cu instituţia miniştrilor delegaţi, nu e de natură să înlesnească această coabitare. Ceea ce înseamnă că dacă reuşim, cu atât mai demni de laudă vom fi. Ministerul pe care îl conduc este, în această privinţă, pilduitor. El cuprinde nu mai puţin de un ministru şi doi miniştri delegaţi", a punctat liberalul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor