“Vor ajunge cu toţii în închisoare şi vor fi torturaţi” - Peste 60 de creştini riscă să fie deportaţi din Tailanda în China
Membri influenţi ai Congresului şi cei mai importanţi avocaţi ai drepturilor omului din Washington îndeamnă administraţia Biden să ia măsuri imediate pentru a asigura siguranţa unui grup de disidenţi creştini chinezi şi a doi americani reţinuţi joi de autorităţile tailandeze.
Grupul de refugiaţi, inclusiv 35 de copii şi 28 de adulţi, a fugit din China în 2019 pentru a scăpa de persecuţii. Ei s-au refugiat iniţial în Coreea de Sud şi apoi în Tailanda, în timp ce solicitau azil de urgenţă în Statele Unite.
Însă Departamentul de Stat şi Departamentul pentru Securitate Internă al SUA au refuzat să le acorde membrilor bisericii azil de urgenţă, aşa cum a făcut-o pentru mulţi alţii, inclusiv pentru zeci de mii de ucraineni care au fugit din ţările lor devastate de război şi pentru primul grup de afgani transportaţi pe calea aerului în Statele Unite pe fondul evacuării haotice a SUA în august 2021, relatează site-ul de ştiri RealClearWire.
Timp de luni de zile, apărătorii drepturilor omului şi ai libertăţii religioase au avertizat Departamentul de Stat că autorităţile tailandeze au un istoric de colaborare cu Partidul Comunist Chinez pentru a atrage cetăţeni chinezi din ascunzători, a-i aresta şi a-i trimite înapoi în ţara lor natală, unde riscă să fie încarceraţi, torturaţi sau chiar mai rău.
Iar acum a avut loc chiar scenariul în privinţa căruia au avertizat aceşti apărători: pe data de 30 martie, poliţia tailandeză a efectuat un raid la reşedinţa în care erau cazaţi cei 63 de refugiaţi şi unde se aflau în vizită doi americani, a arestat grupul, le-a luat amprentele digitale şi i-a plasat într-un centru de detenţie.
Cetăţenii chinezi ar putea fi deportaţi în China în câteva zile.
Două femei americane din Texas, Deana Brown şi Stacy Nichols, sunt, de asemenea, reţinute, deşi nu este clar dacă se confruntă cu acuzaţii. Brown este fondatoarea şi directorul general al Freedom Seekers Internaţional, o organizaţie non-profit care ajută creştinii persecutaţi în străinătate să se mute în Statele Unite.
Mike McCaul, un republican din Texas care prezidează Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor, a cerut administraţiei Biden să acţioneze rapid pentru a ajuta la protejarea grupului de disidenţi creştini. Grupul de 63 de persoane este format din membri ai Bisericii Sfinte Reformate din Shenzhen, o confesiune creştină protestantă fondată în 2012 în China continentală, la graniţa cu Hong Kong.
Timp de câţiva ani, Biserica Sfântă Reformată din Shenzhen a existat relativ paşnic, dar s-a confruntat cu o supraveghere tot mai mare şi cu tactici de intimidare în cadrul represiunii lansate de liderul comunist Xi Jinping asupra tuturor organizaţiilor religioase care nu sunt de acord cu înregistrarea bisericilor de stat şi cu regulile guvernamentale severe. Pastorul bisericii, Pan Yongguang, a fost hirotonit de Biserica Reformată Biblică din Philadelphia a Bisericii Prezbiteriene din America, a doua cea mai mare confesiune prezbiteriană din SUA.
Majoritatea membrilor bisericii au decis să fugă din China după ce poliţia a înăbuşit protestele de amploare din Hong Kong, pe fondul controlului mai strict al Beijingului asupra oraşului deocamdată autoguvernat. Grupul creştin chinez exilat este denumit de unii susţinători "Biserica Mayflower", inspirată de pelerinii care şi-au părăsit patria pentru Lumea Nouă în urmă cu patru secole.
"Libertatea religioasă şi protecţia acesteia în străinătate sunt principii de bază ale tradiţiei constituţionale americane", a declarat McCaul pentru RealClearPolitics (RPC) într-o declaraţie. "Îndemn cu tărie administraţia să asigure siguranţa celor care au legătură cu Biserica Mayflower şi care sunt ameninţaţi de [Partidul Comunist Chinez]."
Un purtător de cuvânt al senatorului texan Ted Cruz a declarat că acesta a urmărit îndeaproape criza.
"Ar fi catastrofal şi de neiertat ca autorităţile tailandeze să îi livreze pe aceşti dizidenţi Partidului Comunist Chinez", a declarat purtătorul de cuvânt. "Ei ar trebui să fie eliberaţi imediat".
Comisia pentru Libertate Religioasă Internaţională a SUA (The United States Commission on International Religious Freedom - USCIRF) bipartizană şi-a exprimat joi îngrijorarea gravă cu privire la criza în curs de dezvoltare şi a presat Departamentul de Stat să acţioneze rapid pentru a ajuta la protejarea grupului.
"USCIRF este profund îngrijorată de detenţia celor 63 de membri ai Bisericii Sfinte Reformate din Shenzhen, sau Biserica Mayflower, în Tailanda", a declarat preşedintele USCIRF, Nury Turkel. "Aceştia riscă în mod iminent să fie deportaţi în China, unde vor suferi consecinţe grave, inclusiv închisoare şi tortură".
Vicepreşedintele USCIRF, Abraham Cooper, a afirmat că guvernul chinez are o lungă istorie de implicare în "activităţi de represiune transnaţională" prin răpirea disidenţilor chinezi din Tailanda.
"Îndemnăm guvernul american să folosească toate instrumentele fezabile de care dispune pentru siguranţa membrilor Bisericii Mayflower", a spus el.
Avocaţii au descris diverse modalităţi prin care SUA ar putea veni în ajutorul grupului. Autorităţile tailandeze ar putea fi de acord să permită grupului să ceară azil imediat la ambasada SUA din Bangkok. Departamentul de Stat şi Departamentul Securităţii Interne (DHS) ar putea apoi să acorde grupului o eliberare condiţionată umanitară, oferindu-le un statut legal temporar pentru a se reinstala în Statele Unite. Oficialii americani ar putea, de asemenea, să negocieze acordarea de azil temporar pentru grup într-o ţară terţă pentru a permite un proces mai lung şi mai extins în SUA.
Fostul deputat de Virginia Frank Wolf, comisar al USCIRF şi susţinător îndelungat al libertăţii religioase în timpul celor trei decenii petrecute în Congresul SUA, a cerut secretarului de stat Antony Blinken să intervină direct şi să îl sune pe omologul său din guvernul tailandez.
"Dacă secretarul Blinken ar fi dat acest telefon, totul s-ar fi rezolvat", a precizat Wolf într-un interviu acordat RCP. "Un apel telefonic de cinci minute către guvernul tailandez şi apoi el să trimită un mesaj ambasadei americane din Tailanda pentru a le da acestor oameni decenţi o viză şi a-i lăsa să se urce într-un avion spre Texas".
"Acest lucru nu este neobişnuit", a adăugat Wolf. "Secretarii de stat fac acest lucru tot timpul".
Wolf a subliniat, de asemenea, că momentul crizei coincide cu rapoartele de săptămâna trecută potrivit cărora un număr tot mai mare de imigranţi chinezi trec ilegal în Statele Unite în acest an. Serviciul vamal şi de protecţie a frontierelor din SUA a raportat că, în ultimele cinci luni, cel puţin 4.300 de imigranţi chinezi fără documente au fost reţinuţi la trecerea frontierei de sud, mai mult decât dublu faţă de numărul înregistrat în tot anul precedent.
Bob Fu, un pastor chinezo-american care a fondat ChinaAid, o organizaţie care oferă servicii juridice creştinilor chinezi, a petrecut ani de zile ajutându-i pe membrii Bisericii Mayflower să obţină sponsori care să le acopere toate cheltuielile necesare în timpul soluţionării procesului lor legal de imigrare în Coreea de Sud şi Tailanda. Aceiaşi sponsori au fost de acord să finanţeze reinstalarea lor dacă şi când li se va permite să intre în Statele Unite.
În ianuarie, Fu a declarat pentru RCP că grupul ar fi putut încerca să intre ilegal în SUA, dar a dorit să respecte legislaţia americană privind imigraţia şi să se supună procesului legal.
Dacă autorităţile tailandeze ordonă deportarea lor înapoi în China, aceasta echivalează cu o condamnare la moarte, a spus Fu.
"Acesta este cel mai rău scenariu. Putem concluziona cu siguranţă că vor ajunge cu toţii în închisoare şi vor fi torturaţi, deoarece sunt deja numiţi trădători, încălcând astfel legea chineză privind securitatea naţională", a continuat el.
Partidul Comunist Chinez desfăşoară deja o campanie de intimidare transnaţională prin contactarea membrilor de familie ai grupului care au rămas în China pentru a-i acuza de trădare şi subminare a puterii de stat, a declarat Fu.
Şi, a avertizat el, mai multe evenimente care au condus la raidul poliţiei tailandeze asupra reşedinţei grupului sugerează că Partidul Comunist Chinez este implicat.
În ultimele două săptămâni, membrii bisericii s-au confruntat cu un bărbat din grupul lor care a recunoscut că a vorbit cu autorităţile chineze. Presupusul spion a căutat apoi o altă locuinţă şi a fost văzut în timp ce era scos cu forţa de autorităţile tailandeze, a declarat Fu.
"El a mărturisit [celorlalţi membri ai bisericii] că a fost persoană de legătură cu securitatea statului chinez", a spus Fu despre presupusul spion care locuia printre membrii grupului. "Nu ştim unde este ţinut acum sau dacă s-a întors deja în China".
Totodată, Fu a afirmat că a fost în contact direct cu oficialii ambasadei SUA din Bangkok, care depun eforturi pentru a găsi o soluţie pentru a evita deportarea forţată a grupului în China.
El a lăudat, de asemenea, eforturile depuse în ultimele luni de Rashad Hussain, ambasadorul general al lui Biden pentru libertatea religioasă internaţională, pentru a încerca să-i ajute pe membrii bisericii să intre în Statele Unite.
Cu toate acestea, el a descris un "fel de obstrucţionare" din partea unor agenţii şi birouri americane care au susţinut în ultimele luni că grupul de disidenţi creştini "nu se confruntă cu o ameninţare iminentă".
"Au spus că nu sunt în pericol", a precizat el. "Cred că această mentalitate a rănit cu adevărat şi a pus în pericol vieţile şi siguranţa acestor 63 de membri".