Vopseaua albă ar putea face ca asteroizii să evite Pământul

Dacă un asteroid s-ar îndrepta către Pământ, cu o avertizare prealabilă considerabilă, este posibil sa îl scoatem de pe cursul său folosind vopsea albă.
Interpretarea unui artist a asteroidului Apophis. (European Space Agency)
Sally Appert
28.10.2012

Dacă un asteroid s-ar îndrepta către Pământ, cu o avertizare prealabilă considerabilă, este posibil sa îl scoatem de pe cursul său folosind vopsea albă.

Prin vopsirea asteroidului într-un alb luminos vopseaua va reflecta mai multă lumină solară, cauzând fotonii soarelui să izbească de el şi să creeze o presiune generată de radiaţia solară ceea ce va împinge în cele din urmă bucata de piatră de pe traiectoria sa.

Această soluţie a fost propusă de Sung Wook Paek de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

Alţi savanţi au promovat idei precum lansarea unei rachete spre un asteroid, folosind gravitatea navetei spaţiale pentru a-i devia cursul, sau lansarea unui mănunchi de bile, o idee pe care Paek a îmbunătăţit-o sugerând ca bilele să fie umplute cu vopsea albă sub formă de pulbere.

Ca un exemplu, el a folosit asteroidul Apophis, care s-ar putea să treacă pe lângă Pământ în anul 2029 şi 2036, şi a calculat că ar fi necesare 5 tone de vopsea lansate de pe o navetă spaţială în două loturi separate pentru a acoperi asteroidul pe faţă şi spate.

El a concluzionat că presiunea de pe un asteroid vopsit ar necesita până la 20 de ani ca acesta să îşi schimbe cursul de pe direcţia Pământului, ceea ce înseamnă că este nevoie de un timp considerabil de avertizare înainte de apariţia asteroidului.

Bilele cu vopsea ar putea fi create în spaţiu, de exemplu pe Staţia Spaţială Internaţională, unde o navă spaţială ar putea lua câteva încărcături pentru a le lansa spre asteroid. Încărcătura s-ar putea rupe probabil la lansare dacă s-ar folosi rachetele tradiţionale.

Paek a sugerat de asemenea o serie de modificări, precum umplerea bilelor cu aerosoli pentru a ajuta la încetinirea asteroidului.

“Sau ai putea pur si simpu să vopseşti asteroidul pentru a-l urmări mai uşor cu telescopul de pe Pământ”, a spus el într-un comunicat de presă.

Lindley Johnson, manager de program la NASA pentru Near Earth Objects Observation Program, a descris metoda lui Paek ca o “variantă inovatoare” de folosire a presiunii generate de radiaţia solară.

“Este foarte important să dezvoltăm şi să testăm câteva tehnici de deviere astfel încât să fim siguri că avem la îndemână capacităţi de deviere viabile pentru implementare atunci când descoperim un asteroid aflat pe traiectoria de impact”, a declarat ea într-un comunicat de presă.

Lucrarea lui Paek ce detaliază ideea sa a câştigat primul loc la 2012 Move an Asteroid Technical Paper Competition.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor