“Vom vedea multe falimente în SUA”, avertizează fostul director executiv al Home Depot
Bob Nardelli, fostul director executiv al Home Depot, avertizează că mai multe falimente vor lovi economia americană şi dă vina pe legislatori pentru întârzierea cu care au ajuns la un acord privind plafonul de îndatorare a ţării.
"Cred că vom vedea o mulţime de falimente. Cum ar fi Bed, Bath şi Beyond. Walmart nu numai că a concediat oameni, dar a închis magazine. Avem Accenture care concediază oameni. Avem Amazon care închide centre de distribuţie. Aşadar, cred că există un mesaj extrem de amestecat", a declarat Nardelli într-un interviu acordat la 14 aprilie pentru Fox.
În prezent, "complexitatea" economiei americane este "diferită de tot ceea ce am văzut în cei 52 de ani ai mei".
De asemenea, Nardelli a susţinut că incapacitatea Congresului de a lucra împreună pentru a ridica limita de îndatorare a SUA este o povară pentru întreprinderi, adăugând că este "cu siguranţă îngrijorat" de această situaţie.
Fostul director general al Home Depot spune că vede "acumulări de stocuri" în multe întreprinderi publice şi private. El a amintit de perioada 2007-2009, când prăbuşirea sistemului bancar a împins "totul în jos".
"Cred că ne aflăm într-un mediu foarte complex. Şi, bineînţeles, această problemă a datoriilor nu face decât să se adauge la asta. Se adaugă la certitudinea incertitudinii, iată ceea ce se va întâmpla."
Creştere bruscă a numărului de declaraţii de faliment
În luna martie, numărul falimentelor declarate în Statele Unite a crescut pentru a treia lună consecutiv în toate industriile importante. Un total de 42.368 de noi falimente au fost înregistrate luna trecută, potrivit datelor Epiq Bankruptcy, un furnizor de date, tehnologie şi servicii ale instanţelor de faliment din SUA.
Această cifră este cu 17% mai mare faţă de cele 36.068 de dosare depuse în martie 2022 şi reprezintă cel mai mare număr lunar de dosare de faliment din aprilie 2021.
Datele de la S&P Global Market Intelligence au indicat 71 de cereri de faliment corporativ în martie, un salt de la 58 în luna precedentă. Acesta este cel mai mare total lunar din iulie 2020 şi a patra lună consecutivă de creşteri.
Cererile de faliment corporativ din primul trimestru au ajuns la 183, ceea ce reprezintă "mai mult decât în orice perioadă comparabilă din ultimii 12 ani", a precizat S&P Global.
Împrumuturile bancare scad, disponibilizări
Între timp, activitatea de creditare a băncilor a suferit cea mai mare prăbuşire din istorie în cele două săptămâni care s-au încheiat la 29 martie. Împrumuturile comerciale din SUA au scăzut cu 105 miliarde de dolari în această perioadă - cel mai mare nivel din 1973 încoace. Prăbuşirea creditării a fost condusă de scăderea împrumuturilor imobiliare, precum şi a împrumuturilor industriale şi comerciale.
Potrivit analistului financiar Andreas Steno Larsen, urmează vremuri grele pentru economia americană.
"Se adună dovezi că stresul bancar alimentat de SVB se va transforma într-adevăr într-o recesiune, dar în loc de o recesiune rapidă şi determinată de lichidităţi, mai degrabă ne îndreptăm încet-încet spre o criză a creditelor în timpul verii", a scris acesta într-o postare din 9 aprilie.
Indicii ale unei crize a creditelor au fost observate în cel mai recent sondaj privind aşteptările consumatorilor (SCE) realizat de Rezerva Federală din New York.
"Percepţiile privind accesul la credite, comparativ cu cele de acum un an, s-au deteriorat în martie, ponderea gospodăriilor care au declarat că este mai greu să obţină un credit decât în urmă cu un an a crescut şi a atins un maxim al seriei", potrivit unui comunicat de presă din 10 aprilie.
"Respondenţii au fost mai pesimişti şi în ceea ce priveşte disponibilitatea viitoare a creditelor, iar ponderea gospodăriilor care se aşteaptă să fie mai greu de obţinut un credit peste un an este, de asemenea, în creştere."
Pe lângă criza creditelor, s-a înregistrat o creştere de patru ori a concedierilor de muncitori.
În primul trimestru al anului 2023, reducerile de locuri de muncă au crescut cu 396% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui raport din aprilie al firmei de replasare Challenger, Gray & Christmas, Inc. Numărul total al reducerilor de locuri de muncă anunţate de angajatorii cu sediul în SUA în această perioadă a fost de 270.416, ceea ce reprezintă cel mai mare număr din primul trimestru din 2020.
Primul motiv invocat de companii pentru reducerile locurilor de muncă a fost reprezentat de condiţiile de piaţă sau economice, urmat de reducerea costurilor pe locul al doilea.
Miliarde de dolari au zburat din băncile comerciale cu capital intern din SUA după prăbuşirea SVB pe 10 martie. Între săptămâna care s-a încheiat la 8 martie şi 5 aprilie, depozitele au scăzut de la 16 249,9 miliarde de dolari la 15.996,7 miliarde de dolari - un declin de 253,2 miliarde de dolari, conform celor mai recente cifre ale Fed.