"Vogue" nu prezintă modele în Marea Britanie

În ediţia britanică din luna noiembrie a revistei Vogue, în paginile interioare nu apar supermodele. Alexandra Shulman, editorul revistei, a luat decizia de a prezenta vestimentaţia numai cu femei "reale".
Actriţa Emijly Blunt, prezentă pe coperta revistei britanice Vogue din luna noiembrie (Twitter)
Simona Milea
06.11.2016

Alexandra Shulman promovează această iniţiativă - a declarat ziarului britanic The Telegraph - deoarece crede cu tărie că femeile care lucrează într-o profesie sau cele ce se află în poziţii cu autoritate sau de putere ar trebui să fie în măsură să dea curs interesului lor pentru haine şi modă, fără a părea frivole sau că nu le pasă suficient de locurile lor de muncă.

"În această ţară, dacă sunteţi o femeie expusă publicului, dar care nu vă dedicaţi canoanelor modei sau afacerilor de divertisment, vă puteţi bucura fără prejudecăţi de propria imagine", a spus Alexandra Shulman.

Printre modelele care apar sunt istoricul în domeniul arhitecturii Shumi Bose, Brita Fernandez Schmidt, care conduce un ONG; directorul de creaţie al Studio Hello Love Jane Hutchison; Kitty Travers, creatorul unui brand de îngheţată, precum şi unele dintre femeile din spatele transportatorului Crossrail din Londra. În ciuda intenţiilor nobile ale editorului Vogue, coperta ediţiei din luna noiembrie este încă rezervată pentru manechine, actriţe şi celebrităţi. Cu această ocazie vedeta este Emily Blunt, actriţa care joacă rolul principal în filmul cotat foarte bine de presă The Girl on the Train (Fata din tren). Shulman justifică apariţia pe coperta a actriţei prin faptul că ea joacă în film rolul unei femie obişnuite.

Shulman, în vârstă de 58 de ani, este editor la British Vogue din anul 1992 şi, în plus faţă de faptul că a crescut la 200.000 numărul de exemplare, revista a fost întotdeauna caracterizată prin atitudinea beligerantă faţă de imaginea corporală a femeilor în mass-media şi lumea modei. Nu publică nimic despre dieta sau intervenţii chirurgicale cosmetice, iar în 2009 a scris o scrisoare către cei mai importanţi designeri spunându-le că Vogue a făcut altceva decât să încurajeze modelele să fie nesănătos de slabe.

Unele mass-media britanice, de asemenea, au dorit să vadă în aceasta decizie a doamnnei Shulman o maniera britanică de a marca un profil propriu care se diferenţiază de Anna Wintour, importantul redactor al ediţiei americane de profil Vogue. Într-un documentar recent difuzat de BBC despre munca doamnei Shulman şi opera sa în Vogue, se arată că ea a încercat în ultimul moment să schimbe coperta revistei prezentând-o pe Rihanna pe copertă, făcând acest lucru înaintea Anei Wintour. După ce a avut loc Săptămâna Modei din Londra, dna Schulman a clarificat pe Twitter că jurnaliştii Vogue care au protestat faţă de tratamentul favorabil primit de bloggeri lucrează pentru ediţia americană şi nu pentru britanici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor