Presa internaţională constată, din primele rezultate, invalidarea referendumului

Românii au votat în număr mare în favoarea înlăturării preşedintelui lor, însă estimările iniţiale sugerează că rezultatul referendumului desfăşurat duminică pe tema suspendării lui Traian Băsescu ar putea fi invalidat din cauza prezenţei reduse la vot, scrie Financial Times.
Preşedintele suspendat, Traian Băsescu. (ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
30.07.2012

Românii au votat în număr mare în favoarea înlăturării preşedintelui lor, însă estimările iniţiale sugerează că rezultatul referendumului desfăşurat duminică pe tema suspendării lui Traian Băsescu ar putea fi invalidat din cauza prezenţei reduse la vot, scrie Financial Times.

Lupta pentru putere dintre liderii politici români pare să continue, în contextul în care coaliţia de guvernământ a insistat asupra faptului că prezenţa finală la vot a depăşit pragul de 50 la sută necesar pentru validarea rezultatului. Aceasta ar putea conduce la noi luni de instabilitate în România, cu un impas politic între guvern şi preşedinte şi noi tentative de înlăturare a acestuia, anticipează cotidianul britanic.

Conflictul dur dintre guvern şi preşedinte a suscitat îngrijorări internaţionale cu privire la respectarea statului de drept şi a democraţiei într-una dintre cele mai noi şi mai sărace membre ale Uniunii Europene şi u făcut ca moneda naţională să coboare la un nivel record.

Preşedintele român Traian Băsescu a trecut de referendumul privind demiterea sa, scrie BBC. Temperaturile crescute din această vară şi o neîncredere crescută în întreaga elită politică par să fi menţinut scăzut numărul alegătorilor la referendumul ce a avut loc duminică asupra demiterii preşedintelui suspendat Traian Băsescu, a afirmat corespondentul BBC Central Europe Nick Thorpe.

Popularitatea lui Traian Băsescu a scăzut de când acesta a susţinut măsurile dure de austeritate cerute de creditorii internaţionali ai României. Referendumul este cea mai recentă cotitură în actuala luptă pentru putere dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta, care se află în spatele eforturilor de demitere a preşedintelui.

Victor Ponta, el însuşi implicat într-un scandal de plagiat, a înfruntat Curtea Constituţională din România şi a fost acuzat de ameninţarea judecătorilor care sunt de partea preşedintelui. Acţiunile premierului au provocat critici dure din partea UE, notează BBC.

În noaptea de duminică spre luni, demonstranţii din Bucureşti şi-au exprimat opoziţia faţă de preşedintele Traian Băsescu, care pare să fi supravieţuit unui referendum vizând suspendarea sa după ce a fost acuzat că şi-a depăşit atribuţiile, relatează Euronews.

Deşi autorităţile electorale din România spun că rata participării la vot a fost de 46 la sută din 50 de procente necesare pentru validarea scrutinului, adversarii lui Băsescu rămân în expectativă până la numărarea ultimului vot şi anunţarea rezultatului oficial.

Duşman politic al lui Băsescu, prim-ministrul Victor Ponta, i-a cerut duminică acestuia să demisioneze, declarând că majoritatea covârşitoare a românilor care au votat pentru a-l îndepărta de la putere nu poate fi ignorată.

Agenţia Associated Press consemnează la rândul său că referendumul asupra demiterii preşedintelui Traian Băsescu pe motive de depăşire a atribuţiilor sale a eşuat din cauza unei prezenţe scăzute la vot.

Criza politică a afectat credibilitatea României, cu SUA şi UE exprimându-şi îndoieli în legătură respectarea de către guvernul de stânga a independenţei sistemului judiciar.

Criticii îl acuză pe premierul Victor Ponta de orchestrarea eforturilor pentru îndepărtarea preşedintelui suspendat Băsescu. Ponta a susţinut că preşedintele se află în spatele scandalului în care premierul este acuzat de plagiat în teza doctorală din 2004.

Băsescu a fost acuzat de rivalii săi din guvern de încălcarea constituţiei prin depăşirea atribuţiilor şi amestecul în treburile ţării în general, numind susţinători de-ai săi în funcţii cheie din sistemul judiciar şi folosind serviciile scerete împotriva rivalilor politici. Băsescu a susţinut că rivalii săi plănuiesc să preia controlul asupra sistemului judiciar şi a fondurilor UE.

Preşedintele României Traian Băsescu a supravieţuit unui referendum privind demiterea sa duminică după ce prezenţa la vot s-a situat sub pragul limită şi a deraiat eforturile opozanţilor de a-l îndepărta de la putere, relatează şi Reuters.

Datele furnizate de Biroul electoral au o marjă de eroare de trei procente şi nu includ românii care au votat în străinătate, dar este acum aproape sigur că datele finale - anunţate probabil luni - vor arăta că prezenţa la vot a fost sub 50%. Eforturile premierului de stânga Victor Ponta de a-l îndepărta pe Băsescu au provocat o atitudine critică din partea UE, care l-a acuzat de încălcarea legii şi intimidarea judecătorilor.

Cea mai importantă atribuţie a preşedintelui este numirea premierului, crucială după alegerile din noiembrie ce ar putea lăsa un parlament scindat. Preşedintele îi numeşte de asemenea pe procurorul şef şi pe unii judecători, inclusiv la Curtea Constituţională. Această instanţă va decide asupra validităţii votului în această săptămână, mai scrie Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor