Tokes mulţumeşte maghiarilor pentru că s-au ghidat după "propria conştiinţă lucidă" la referendum

Europarlamentarul Laszlo Tokes a mulţumit, luni, comunităţii maghiare, care s-a ghidat după "propria conştiinţă lucidă" la referendum, şi premierului ungar Viktor Orbán, vicepreşedinte PPE, pentru cum "îşi asumă răspunderea la nivelul european pentru democraţia din România".
Laszlo Tokes (wikipidia.org)
Epoch Times România
30.07.2012

Europarlamentarul Laszlo Tokes a mulţumit, luni, comunităţii maghiare, care s-a ghidat după "propria conştiinţă lucidă" la referendum, şi premierului ungar Viktor Orbán, vicepreşedinte PPE, pentru cum "îşi asumă răspunderea la nivelul european pentru democraţia din România".

"Respingând categoric acuzaţiile nemernice, mulţumim în primul rând premierului Viktor Orbán, pentru felul în care, în calitatea sa de vicepreşedinte al Partidului Popular European (PPE), îşi asumă răspunderea la nivelul european pentru democraţia din România, şi în acord cu preşedintele Băsescu, respinge încercarea restaurării postcomuniste. Respingând atacurile antimaghiare tendenţioase venite din partea premierului Victor Ponta, învinuit de plagiat, mulţumim de asemenea comunităţii maghiare din Transilvania pentru că s-a ghidat după propria ei conştiinţă lucidă, şi n-a dat ascultare ”relei conştiinţe” a UDMR, care de fapt asistă la restaurarea politică din România. Prin neparticiparea masivă la vot, electoratul maghiar a adus un aport decisiv la stoparea cursului politic antidemocartic în derulare. Suntem mândri de comunitatea noastră maghiară!", a afirmat Tokes într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea.

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, europarlamenarul Laszlo Tokes, a apreciat că, prin absenteismul la vot, electoratul maghiar „a spus un «Nu» hotărât iniţiativei politice a clicii Antonescu-Ponta”.

„Să facem un calcul matematic simplu: dacă adăugăm la cei 54% care au stat acasă pe cei 11% care au votat «Nu», rezultă un procent de 65%, care reprezintă o majoritate, o opoziţie faţă de clica Antonescu-Ponta şi faţă de lovitura de stat pseudoconstituţională pusă la cale de ei. Electoratul maghiar, prin absenţa sa de la vot a spus un «Nu» hotărât faţă de iniţiativa politică a clicii Antonescu-Ponta. În Transilvania, nu numai ungurii, ci şi populaţia românească a rămas departe de acest referendum. Transilvania se deosebeşte, în mare parte, de majoritatea ţării, iar, pe de altă parte, nici harta UDMR de la alegerile locale nu corespunde hărţii de la referendum. Este foarte grăitoare această deosebire: UDMR-ul şi-a sărbătorit în mod exagerat rezultatele de la locale, dar se vede foarte clar că electoratul maghiar nu îi ascultă. Ungurii, secuimea, respectiv Ardealul se opune categoric loviturii de stat pseudoconstituţionale executate de Antonescu-Ponta”, a declarat Laszlo Tokes.

Fostul episcop reformat a subliniat ceea ce, în opinia sa, reprezintă „rolul decisiv al comunităţii maghiare în păstrarea valorilor democratice din România” şi a atacat din nou UDMR.

„Atitudinea electoratului maghiar înseamnă o poziţie fermă a electoratului maghiar pentru valorile democratice şi pentru continuarea progresului măsurilor democratice, proces început în 1989. Este foarte interesant să reamintim şi cazurile din 2004 şi 2007: în primul caz, în ciuda propunerii UDMR, ungurii au votat alături de Traian Băsescu, iar în 2007, ungurii s-au opus propunerii oportuniste a UDMR de a vota pentru demiterea lui Traian Băsescu. Este clară poziţia şi opţiunea electoratului maghiar în aceste cazuri decisive pentru viitorul ţării noastre. Rezultatele anticipate şi aproape definitive ale referendumului reflectă dezaprobarea politicii oportuniste a UDMR. Kelemen Hunor încearcă să răstălmăcească această atitudine a electoratului maghiar şi vorbeşte despre opoziţia cinstită a UDMR, dar nu putem vorbi despre cinste în acest caz, ci despre un oportunism prin care UDMR a dat o mână de ajutor USL în încercarea de lovitură de stat pseudoconstituţională. Dacă electoratul maghiar nu ar fi stat departe de referendum, UDMR ar fi fost forţa politică decisivă care ar fi contribuit la demiterea preşedintelui şi la acest proces antidemocratic care a pornit în urmă cu câteva săptămâni”, a mai afirmat Laszlo Tokes.

Europarlamentarul a vorbit şi despre motivaţia electoratului maghiar legat de absenteismul de la referendum. „Motivaţia este legată de cazul Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe şi de cel al facultăţii de limba maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie. Aceşti exponenţi ai naţional-postcomunismului ar fi fost în stare să interzică o facultate în limba maghiară şi să renaţionalizeze Colegiul Szekelz Miko”, a punctat Tokes.

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania a criticat apoi şi declaraţiile lui Victor Ponta la adresa comunităţii maghiare.

„Încerc să refuz învinuirile nedemne şi neadevărate ale lui Victor Ponta, care a încercat să culpabilizeze comunitatea maghiară. Acest lucru îmi aduce aminte de nefasta învinuire colectivă din vremea comunismului. Atitudinea comunităţii maghiare poate fi calificată ca una pentru valorile democratice ale întregii ţări. Judeţele din secuime nu au fost codaşe, ci fruntaşe la acest referendum. Orban Viktor a fost şi el învinuit că s-a amestecat în treburile interne ale României. Ceauşescu obişnuia să califice pe cei care au luat apărarea drepturilor minorităţilor ori a democraţiei că se amestecă în treburile interne ale ţării. Poziţia lui Orban Viktor este similară cu cea a Europei unite şi a PPE”, a mai spus europarlamentarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor