Oazu Nantoi: Transnistria se îndreaptă spre o înrăutăţire intenţionată a procesului de negocieri cu Moldova
alte articole
Transnistria se îndreaptă spre o înrăutăţire intenţionată a procesului de negocieri cu Moldova. Astfel a calificat semnarea de către liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuc a "Regulamentului cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat a RMN", expertul politic Oazu Nantoi. Deasemenea expertul a menţionat că "pentru mulţi este evident faptul că la moment se desfăşoară o luptă între proiectul "Moldova independentă" şi Rusia", transmite ”Infotag”.
"Nu există Transnistria de sine stătătoare. Cine nu crede să meargă pe malul stâng al Nistrului. Acolo va vedea armatele ruseşti care ilegal staţionează în Transnistria, numiţi ocupanţi. Acest regim demult s-ar fi prăbuşit dacă nu ar fi fost susţinut de Rusia", este convins expertul.
Potrivit lui Nantoi, în ultimul timp au fost întreprinşi mai mulţi paşi, care au încordat situaţia. Iniţial a fost adoptată decizia privind transferarea la Bender a Sovietului Suprem al Autoproclamatei RMN, ulterior au apărut discuţiile în jurul posturilor din zona de securitate. Expertul a atras atenţie asupra faptului că concluziile sale sunt susţinute şi de negociatorul din partea Transnistriei Nina Ştanschi, care în cadrul ultimei runde de negocieri în formatul 5+2 de la Odesa, a făcut o delaraţie fără drept de apel, potrivit căreia "RMN va pleca de la masa de negocieri în cazul în care va fi abordat subiectul relaţiilor politice dintre părţi".
"Eu consider că acum toate eforturile sunt îndreptate spre compromiterea eforturilor de integrare europeană ale Chişinăului, cu scopul de a evita semnarea oricăror documente la Vilnius. Pentru a obţine acest lucru sunt bune toate mijloacele, inclusiv provocări unilaterale, la care suntem acum martori", a spus expertul.
În ceea ce priveşte dislocarea posturilor din partea Moldovei în stânga Nistrului, expertul a calificat acest lucru ca un fenomen normal. "Noi avem anumite angajamente în faţa UE, cu care Moldova are un plan comun de acţiuni în vederea liberalizării regimului de vize. Dacă dorim să obţinem acest regim, atunci trebuie să controlăm deplasarea cetăţenilor străini pe teritoriul ţării. În acest sens regiunea transnistreană întotdeauna a fost "o gaură neagră". Acum situaţia trebuie schimbată", a spus Nantoi.