Mihai Popşoi: Tot mai izolat, Guvernul R. Moldova caută sprijin în Turcia

Cea de-a patra cale, potrivit guvernării PDM, este un amestec de naţionalism moldovenist şi izolaţionism, iar Turcia este văzută ca model, afirmă vicepreşedintele PAS.
Mihai Popşoi, vicepreşedinte PAS din R. Moldova
Mihai Popşoi, vicepreşedinte PAS din R. Moldova (ipre.md)

Vicepreşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Mihai Popşoi susţine că fiind tot mai izolat, Guvernul R. Moldova caută sprijin în Turcia. Mai mult, după ce a oscilat între Uniunea Europeană şi Rusia, Moldova riscă acum să cadă prin fisurile geopolitice într-o zonă gri, perspectivă promovată de Plahotniuc şi partidul său drept o nouă direcţie strategică a ţării.

Comentatorul Mihai Popşoi citat de jamestown.org, atenţionează că cea de-a patra cale, potrivit guvernării PDM, este un amestec de naţionalism moldovenist şi izolaţionism, iar Turcia este văzută ca un model.

Vicepreşedintele PAS consideră că Erdogan a insultat inteligenţa localnicilor atunci când a încercat să convingă publicul în timpul conferinţei de presă ţinută cu Igor Dodon că Moldova riscă să fie infiltrată de presupuşi terorişti.

”Ulterior, opinia publică a fost stupefiată când a devenit cunoscut faptul că Erdogan a donat Ministerului de Interne două vehicule blindate cu tunuri de apă şi gaze pentru dispersarea protestatarilor. Cadoul are un simbolism deosebit după scandalul expulzării celor şapte cadre didactice şi în contextual în care guvernul lui Plahotniuc devine tot mai antidemocratic în pragul unui scrutin parlamentar controversat”, a adăugat comentatorul.

Mihai Popşoi a ţinut să concluzioneze că pentru Rusia, acest proces nu este doar acceptabil, ci o direcţie agreată pentru Moldova, departe de standardele europene democratice, percepute drept o ameninţare pentru supravieţuirea regimului şi influenţa Kremlinului în regiune.