Vladimir Putin: Drept răspuns la încheierea Acordului de Asociere şi Liber schimb cu UE, de către Moldova şi Ucraina, Rusia se va ghida, exclusiv, după considerente economice

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
20.09.2013

Drept răspuns la încheierea Acordului de Asociere şi Liber schimb cu UE, de către Moldova şi Ucraina, Rusia se va ghida, exclusiv, după considerente economice. Potrivit "Infotag", care face trimitere la presa rusă, despre aceasta a declarat preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, în cadrul clubului "Valdai". În acest fel el a răspuns la întrebarea cum va proceda Rusia după ce, în noiembrie, Ucraina va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

"Aceasta nu este o chestiune politică, ci face parte, în primul rând, din sfera economică, nu din sfera suveranităţii. Noi nu ne dorim să refacem imperiul sovietic. Este un lucru evident - este imposibil şi inutil", a spus Putin.

El a remarcat că "vorbeşte despre lucruri cu caracter pragmatic".

Totodată, Putin a menţionat că poziţia Moscovei se referă nu doar la Ucraina, dar şi la Moldova, spre exemplu.

"Unde-şi vinde Moldova vinurile? Nu cumva în Franţa? Probabil că francezii nu vor permite comercializarea nici măcar a unei sticle cu vin moldovenesc în ţara lor. Nici în Italia acest lucru nu este posibil, vă spun cu siguranţă. Încercaţi să exportaţi. Fermierii, producătorii de vin vor răscoli toate cutiile, le vor strica şi le vor arunca", a spus Putin.

Potrivit lui, "nimic nu poate fi vândut pe piaţa europeană din ceea ce este o prioritate în comerţul exterior ale acestor state mici".

"Totul vine pe piaţa noastră. Să zicem că autorităţile moldoveneşti vor semna acum acest document, pe piaţa Republicii Moldova vor veni vinurile ieftine şi calitative din Franţa şi Italia. Ce se va întâmpla cu vinul moldovenesc ? Tot va veni la noi. Noi însă, mai avem şi dubii că sub marca mărfurilor moldoveneşti sau ucrainene, la noi ajung mărfuri din ţările terţe", a spus Putin.

Potrivit lui, "în această chestiune nu este nicio încercare de a exercita presiune şi a influenţa dreptul suveran la libera alegere".

"Noi rugăm ca totul să fie revăzut şi calculat, iar dacă argumentele noastre vor fi considerate de către colegi lipsite de sens, să nu vă supăraţi pe noi pentru faptul că vom fi nevoiţi să ne apărăm interesele, să introducem anumite restricţii. Nu este nimic egoist în acest fapt. Noi trebuie să ne gândim la propriile interese economice naţionale", a menţionat Putin.

Şeful Rospotrebnadzor, Ghenadi Onişcenko, a anunţat, pe 11 septembrie, introducerea embargoului asupra vinurilor moldoveneşti, invocând că acestea nu ar corespunde standardelor de calitate. Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a calificat acţiunile Rusiei drept "neprieteneşti, nefrăţeşti şi necreştineşti", făcând aluzie la faptul că Rusia exercită presiuni asupra Moldovei, încercând astfel să o determine să renunţe la cursul de integrare europeană.

Uniunea Europeană a luat apărarea Moldovei, iar la ora actuală examinează posibilitatea de a majora cota producţiei moldoveneşti pe piaţa europeană. În ajun, Iurie Leancă a comunicat că, în curând, Uniunea Europeană va anunţa despre decizia adoptată în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor