Vladimir Putin divorţează pe fondul preocupării parlamentarilor ruşi cu privire la 'valorile tradiţionale'
alte articole
Nici nu a reuşit bine Duma de Stat să-şi exprime în mod serios îngrijorarea în legătură cu 'valorile familiale', că principalul cuplu al Rusiei şi-a anunţat divorţul. Se poate imagina o dovadă mai elocventă a 'distrugerii instituţiei familiei', fenomen ce stârneşte în ultimul timp revolta parlamentarilor ruşi? - comentează, vineri, cotidianul rus Utro.
Deputaţii intenţionează să întărească instituţia familiei implementând amenzi pentru divorţ, înăsprind legislaţia privind avorturile şi asigurând recunoaşterea căsătoriilor în biserică alături de cele civile. Astfel de măsuri sunt propuse de proiectul Concepţiei politicii de stat privind familia până în 2025, introdus pentru dezbateri săptămâna aceasta de Comisia pentru problemele femeilor, familiei şi copiilor.
Acum, discuţiile vor fi foarte tumultoase, prognozează Utro. Fără îndoială, pe ruşi îi interesează cel mai mult când va veni la 'cârmă' (după cum a denumit această căsătorie Putin însuşi) o nouă Primă Doamnă şi dacă Ludmila Putin se va retrage la mănăstire, că tot veni vorba de valori tradiţionale.
Potrivit cotidianului rus menţionat, decizia familiei Putin de a divorţa nu poate fi considerată 'extraordinară': rolul de Primă Doamnă nu-i era pe plac Ludmilei Putina, iar în ultimii ani ea nici nu mai apărea în public.
În afară de aceasta, demonstraţia unei căsnicii trainice nu mai este demult o componentă obligatorie pentru imaginea unui lider politic. În acest context, Utro aminteşte de divorţul preşedintelui francez Nicolas Sarkozy (şi căsătoria sa ulterioară cu un top-model) şi de despărţirea scandaloasă de soţie a premierului italian Silvio Berlusconi. Totul se petrece ca şi la oamenii simpli (potrivit statisticilor oficiale, în Rusia se destramă peste jumătate dintre căsătorii), astfel că noua imagine promite să se răsfrângă în modul cel mai pozitiv asupra ratingului de popularitate al preşedintelui.
Cu toate acestea, în minte vin în primul rând amenzile pentru divorţ, amenzi cu care deputaţii îi ameninţă pe ruşii simpli. Potrivit Utro, mult prea mare este contrastul între comportamentul liderului naţional şi aşa-zisele 'valori familiale tradiţionale' pe care le promovează statul.
Ce presupun de fapt aceste 'valori tradiţionale' nimeni nu a explicat exact. În vremurile sovietice, comportamentul 'amoral' se solda cu mari probleme pe linie de partid. Oficial, în vizor este luată homosexualitatea ca 'sistem occidental de valori, care distruge modelele tradiţionale de comportament'. Potrivit autorilor Concepţiei politicii de stat privind familia, pericolul rezidă în faptul că 'Rusia este atrasă în mod activ într-un sistem de relaţii caracteristice civilizaţiei occidentale, cu fetişizarea drepturilor şi libertăţilor omului, inclusiv drepturile minorităţilor sexuale'. Ruşilor însă nu le trebuiesc aceste drepturi - că este vorba de cele ale minorităţilor sau de cele ale majorităţii, consideră autorii proiectului.
'Valorile tradiţionale' în loc de drepturi civile - acesta este formatul noului acord social pe care puterea rusă încearcă în orice chip să-l impună societăţii. Formula de relaţii care funcţiona înainte de criză, 'loialitate în schimbul stabilităţii', nu mai funcţionează: nivelul de bunăstare a populaţiei se reduce substanţial şi, judecând după ritmul de scădere a economiei, în viitorul apropiat bunăstarea se va reduce şi mai repede. Riscând să rămână fără sprijinul societăţii, puterea încearcă să tatoneze un punct de sprijin la nivel de morală: în Biserică, în propaganda renumitelor 'valori ale familiei'.
Însă, potrivit Utro, problema constă în faptul că tocmai cu morala lucrurile stau prost în societatea rusă: pe fondul marilor probleme, morala a fost mulţi ai de zile ultimul lucru care preocupa autorităţile. Aceasta a fost demonstrat elocvent de cazul trupei rock Pussy Riot, care a provocat o creştere bruscă a atitudinilor anticlericale şi o schismă în societatea rusă, în loc să o unească. Nu în ultimul rând, reprezentanţii elitei naţionale nu se preocupau câtuşi de puţin să-şi facă rost de un 'bagaj moral': se considera că toate problemele sunt rezolvate în primul rând de resursele administrative.
Drept rezultat, Rusia are ce are: preşedintele Putin îşi anunţă divorţul exact în momentul în care imprimanta turbată a parlamentului a început să tipărească taloane cu amenzi pentru cei care divorţează, conchide ziarul rus.