Rusia vrea să-şi eficientizeze 'soft power', pentru a-şi îmbunătăţi imaginea în străinătate

(photos.com)

Rusia îşi va schimba radical modul de lucru pentru îmbunătăţirea imaginii şi promovarea intereselor sale în străinătate. Potrivit cotidianului rus Kommersant, în luna Mai preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret ce reglementează activitatea agenţiei de stat Rossotrudnicestvo, care devine principalul promotor al conceptului 'soft power'.

Pe de o parte, Rusia va reduce finanţarea prin organizaţii internaţionale a unor programe 'depersonalizate', iar banii, peste 500 de milioane de dolari, îi va reorienta spre proiecte bilaterale ţintite, în primul rând din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Pe de altă parte, chiar bugetul Rossotrudnicestvo va creşte de mai multe ori: până la 9,5 miliarde de ruble.

Esenţa decretului constă în rolul nou, mult mai puternic, al Rossotrudnicestvo, care devine principalul promotor al conceptului 'soft power' promovat de Putin. Potrivit unei surse diplomatice a Kommersant, este vorba despre 'o reformă radicală a activităţii Rossotrudnicestvo', care o transformă practic într-un analog al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), recent expulzată din Rusia.

Sumele alocate de Moscova pentru asemenea proiecte cresc în permanenţă. În acelaşi timp, cea mai mare parte din ajutorul oferit de Rusia - între 60 şi 80 la sută - este cheltuită pentru proiecte multilaterale. Cel mai mare grant rusesc - peste 50 de milioane de dolari - merge spre finanţarea Fondului pentru programe sociale al Băncii Mondiale. Mai mult de jumătate din sumele acestui fond sunt folosite pentru proiecte în ţări ale Africii subsahariene.

Un alt amplu proiect al Băncii Mondiale, pentru care Rusia alocă 32 de milioane de dolari, este Programul de sprijinire a învăţământului în scopuri de dezvoltare. Beneficiarii acestui proiect sunt şapte ţări: Angola, Etiopia, Mozambic, Zambia, Vietnam, Kârgâzstan şi Tadjikistan, precizează Kommersant.

'Participarea Moscovei la asemenea proiecte este depersonalizată: în ţările Africii nimeni nici nu ştie că este vorba de donaţii din Rusia', afirmă o sursă diplomatică a cotidianului rus. 'În afară de aceasta, Rusia finanţează programe în întreaga lume, fără alegere, la decizia organizaţiilor internaţionale unde se duc banii ei. Între timp, concurenţii geopolitici ai Rusiei orientează o bună parte a finanţelor spre proiecte bilaterale precise, în regiuni importante pentru ei', a adăugat sursa de informaţie.

Statisticile Băncii Mondiale confirmă acest lucru. SUA alocă pentru programe de dezvoltare în străinătate 30 miliarde de dolari, în timp ce cota ajutorului lor multilateral se ridică la numai 12%, iar cea mai mare parte a granturilor bilaterale revin Afganistanului, Irakului, Pakistanului şi Columbiei.

Turcia cheltuieşte 95% din fonduri pentru proiecte bilaterale, oferind ajutor Afganistanului, Kârgâzstanului, Palestinei, Bosniei, Libanului şi Turkmenistanului.

Rusia vrea să acţioneze după o schemă asemănătoare. Din decretul preşedintelui rezultă că de acest domeniu se va ocupa Rossotrudnicestvo (în cooperare cu Ministerul de Externe şi cel al Finanţelor), regiunea prioritară pentru donaţiile ruseşti va deveni spaţiul postsovietic, iar cea mai mare parte a banilor va ţinti proiecte bilaterale, cu indicarea exactă a expeditorului ajutorului financiar. 'Este vorba de a conferi acestei activităţi o dimensiune politică, în conformitate cu logica 'soft power'', explică interlocutorul cotidianului rus.

Potrivit Kommersant, Rossotrudnicestvo urmează să prezinte până la sfârşitul anului noua Concepţie privind participarea Rusiei la dezvoltarea internaţională. Ulterior, agenţia se va ocupa de elaborarea doctrinei 'soft power' ruseşti.

Şeful Rossotrudnicestvo, Konstantin Kosaciov, a confirmat pentru Kommersant planurile de reformare a agenţiei, fără a dezvălui detalii. 'Vom încerca să elaborăm un model care va permite cheltuirea fiecărei ruble cu folos, şi pentru ţara care va primi ajutorul, şi pentru imaginea Rusiei'.

Totodată, potrivit Kommersant, va creşte de mai multe ori bugetul agenţiei însăşi: de la actualele 2 miliarde, la 9,5 miliarde de ruble în 2020. Aceste sume sunt stipulate într-o rubrică a noului program de stat 'Activitatea politică externă'. 'Aceasta este o investiţie în viitor, nu pur şi simplu irosire de bani de la buget. Adversarii noştri cheltuiesc în aceste scopuri mult mai mult şi, dacă noi nu vom accelera acum activitatea în această direcţie, va trebuie să recuperăm în decenii timpul pierdut', a subliniat Kosaciov.

În afară de oferirea de burse pentru cetăţeni străini în instituţii de învăţământ superior din Rusia, Rossotrudnicestvo va creşte numărul de centre culturale şi de ştiinţă ruseşti în străinătate şi îşi va amplifica activităţile cu conaţionalii.

Potrivit documentului, toate acestea sunt menite să contribuie la 'formarea unei imagini obiective a Rusiei în străinătate', la 'majorarea efectului politic extern al ajutorului acordat de Rusia ţărilor din CSI şi altor state', la 'crearea de condiţii optime pentru promovarea businessului, ştiinţei, învăţământului şi culturii ruseşti'. Adică, la utilizarea eficientă a 'soft power'.

Între timp, într-un articol publicat recent în Foreign Policy, autorul conceptului 'soft power', politologul american Joseph Nye, şi-a exprimat regretul că Rusia şi China au interpretat-o în mod eronat, relatează Kommersant. 'Greşeala Moscovei şi Chinei este aceea că ele cred că principalul instrument al 'soft power' este guvernul', a explicat Nye.

Potrivit expertului american, în lume nu există suficientă informaţie, iar propaganda de stat nu este considerată ca fiind demnă de încredere. 'Cea mai bună propagandă este lipsa ei. Dacă Rusia şi China vor să aibă succes, ele trebuie să evite diferenţele dintre vorbe şi fapte, să fie autocritice şi să ofere libertate societăţii civile'. În opinia autorului conceptului 'soft power', acest lucru nu se va întâmpla prea curând.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe