Vladimir Putin afirmă că nu-l va recunoaşte pe Biden drept preşedinte până nu vor fi soluţionate contestaţiile depuse de Donald Trump

Donald Trump, Vladimir Putin
Donald Trump, Vladimir Putin (Mikhail Klimentyev/AFP/Getty Images)

Mai mult de 10 zile i-a luat regimului comunist chinez pentru a-l felicita pe Joe Biden după ce mass-media a declarat că a câştigat alegerile din 3 noiembrie.

Pe 14 noiembrie, Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din China, a declarat într-o conferinţă de presă: „felicitări domnului Biden şi doamnei Harris”, adăugând, poate cu o doză de ironie date fiind acuzaţiile de colaborare dintre Biden şi regimul de la Beijing, „respectăm alegerea poporului american".

Întârzierea strategică a felicitărilor trimise de Partidul Comunist Chinez au avut, probabil, şi menirea de a nu lăsa impresia unei colaborări prea strânse cu administraţia Biden, considerată de o mulţime de analişti drept pro-China (în special în urma dezvăluirilor recente privind încercările agresive ale Beijingului de a cumpăra loialitatea lui Hunter Biden), pentru a nu face dificilă pivotarea lui Joe Biden într-o direcţie prietenoasă cu China.

Cu toate acestea, în timp ce China l-ar putea recunoaşte oficial pe Biden, Rusia - nu.

Duminică, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că, deşi este gata să lucreze cu oricare lider american, nu este încă pregătit să recunoască victoria electorală a lui Joe Biden.

"Vom lucra cu oricine are încrederea poporului american", a declarat Putin la televiziunea rusă astăzi, afirmaţie nu fără un oarecare tâlc. "Dar această încredere poate fi acordată numai unui candidat a cărui victorie a fost recunoscută de partea adversă sau după ce rezultatele sunt confirmate într-un mod legitim, legal".

Putin a descris decizia Kremlinului de a nu-l felicita pe Biden drept „o formalitate” fără agende ascunse. Şi într-o întorsătură amuzantă, întrebat dacă această declaraţie ar putea afecta relaţiile SUA-Rusia, Putin a spus: „nu este nimic de deteriorat, sunt deja ruinate”.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a afirmat anterior că Putin nu va recunoaşte victoria lui Biden până când contestaţiile şi plângerile depuse de echipa lui Donald Trump imediat după alegeri nu vor fi soluţionate în instanţă.

Ultimele comentarii ale lui Putin au sosit cu puţin timp înaintea confirmării oficiale - apărută duminică - de retragere a SUA din tratatul Cer Deschis între cele două naţiuni.

Rapoartele despre planurile lui Trump de a se retrage din tratat au apărut pentru prima dată în primăvară. Administraţia Trump s-a mai retras dintr-un alt tratat de armament cu Rusia, INF, semnat în 1987 De Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe