Vladimir Putin a rostit ultimul discurs în calitate de premier în Dumă, zeci de parlamentari au părăsit sala

Premierul rus Vladimir Putin, care va fi învestit în funcţia de preşedinte în data de 7 mai, a încercat să evite politica în raportul său final în faţa Dumei de Stat, axându-se pe realizările economice ale guvernului său şi pe politică externă, dar zeci de parlamentari din opoziţie au părăsit sala.
Vladimir Putin a rostit ultimul discurs în calitate de premier, în faţa Dumei de Stat a Rusiei, 11 aprilie 2012. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.04.2012

Premierul rus Vladimir Putin, care va fi învestit în funcţia de preşedinte în data de 7 mai, a încercat să evite politica în raportul său final în faţa Dumei de Stat, axându-se pe realizările economice ale guvernului său şi pe politică externă, dar zeci de parlamentari din opoziţie au părăsit sala.

Discursul lui Putin, ultimul în calitate de premier, s-a concentrat pe afaceri economice, sociale şi de politică externă.

El a trebuit, însă, să răspundă şi mai multor întrebări ale parlamentarilor, dintre care una vizând situaţia din Astrahan, unde un candidat al Rusiei Juste la primărie, Oleg Şein, este în a 27-a zi a grevei foamei, pentru a protesta faţă de fraude electorale care l-ar fi costat victoria.

"Din ce ştiu, colegul vostru Şein este în greva foamei, dar nu s-a plâns niciodată unui tribunal. Aceasta este oarecum ciudat, să spun adevărul", a declarat Putin.

Acest răspuns i-a determinat pe deputaţii din Rusia Justă, partid ce deţine 64 de mandate din totalul de 450 din Dumă, să părăsească sala. Potrivit deputatei Ielena Drapeko, Putin a dat dovadă de "indiferenţă faţă de situaţie".

Premierul a minimalizat consecinţele deciziei parlamentarilor din Rusia Justă, calificând-o drept un "element de competiţie politică".

"Trebuie să ne respectăm reciproc, să ascultăm şi să auzim minoritatea, în şi în afara Parlamentului, să tragem concluzii. Dar orice minoritate trebuie să respecte alegerea majorităţii", a afirmat Putin.

Şein, care a primit susţinerea liderilor protestelor anti-Putin din iarnă, de la Moscova, a declarat anterior că oficialii guvernamentali tergiversează lansarea unui proces.

Însă majoritatea discursului lui Putin a fost consacrat realizărilor economice ale guvernului din perioada 2008-2012 şi planurilor pentru viitor.

"La începutul lui 2012, PIB-ul rus depăşea nivelul de dinainte de criză, aşa cum am planificat", a declarat premierul. "Ceea ce înseamnă că economia noastră a depăşit complet consecinţele crizei economice din 2008, 2009 şi parţial chiar 2010", a adăugat el.

"Potrivit estimărilor noastre, în doi sau trei ani Rusia se va alătura celor mai mari cinci economii din lume", a dat asigurări premierul.

El a promis o îmbunătăţire radicală a climatului de investiţii, spunând că va prezenta Parlamentului, până în 2013, o serie de amendamente legislative în acest sens. Lista va include reprezentanţi la nivel regional şi federal pentru oamenii de afaceri şi chiar un procuror special însărcinat cu apărarea drepturilor antreprenorilor.

Guvernul speră că Rusia va urca în câţiva ani 100 de poziţii, până la nivelul 20, în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, a explicat Putin.

Companiile străine vor putea participa la privatizarea complexului militaro-industrial rus, dar procesul va fi supravegheat de guvern.

În ceea ce priveşte politica externă, Putin a descris NATO drept un "atavism al Războiului Rece", dar a apreciat că Alianţa poate juca un rol pozitiv în afacerile internaţionale, aşa cum dovedesc eforturile de combatere a producţiei de droguri din Afganistan.

Un alt subiect abordat a fost Libia, ţară a cărei conducere "transmite semnale că vor să menţină relaţiile economice" cu Rusia. Putin a precizat că ambele state ar avea de câştigat în urma colaborării în transportul feroviar, minerit şi industria de armament, aşa cum s-a întâmplat şi în timpul regimului lui Moammer Gaddafi.

Premierul a salutat aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului, ce va fi finalizată în vară. El a dat asigurări că astfel va fi modernizată economia ţării.

Putin şi-a luat angajamentul în discurs că va implementa promisiunile făcute în timpul campaniei electorale, precum suplimentarea fondurilor pentru educaţie, asigurarea unor credite mai accesibile şi reducerea diferenţelor dintre venituri.

"Am încheiat perioada post-sovetică. Avem în faţă o nouă etapă de dezvoltare a Rusiei, etapa de creare a unui noi (...) sistem care să asigure bunăstarea cetăţenilor noştri în următoarele decenii", a conchis el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor