Romantismul electric al lui 'Ivan cel atomic'

Filmul 'Ivan cel atomic', lansat pe ecranele din Rusia la începutul lui aprilie, este un fel de clip publicitar la ofensiva nucleară de anvergură a Rusiei.
Epoch Times România
11.04.2012

Filmul 'Ivan cel atomic', lansat pe ecranele din Rusia la începutul lui aprilie, este un fel de clip publicitar la ofensiva nucleară de anvergură a Rusiei. La doi ani de la catastrofa nucleară din Japonia, blockbuster-ul realizat cu sprijinul financiar al companiei 'Rosatom' este menit să demonstreze că în împrejurimile centralelor nucleare poţi duce o viaţă liniştită, iubind şi suferind din dragoste. Conform directivelor lui Vladimir Putin, Rusia continuă impasibil să-şi facă planuri de 'renaştere nucleară'.

Numai pe teritoriul Federaţiei Ruse trebuie să fie construite, până în 2030, circa 30 de noi reactoare nucleare, iar cota parte a energiei nucleare în balanţa energetică a Rusiei ar urma să crească de la 18 la 25 la sută, notează publicaţia germană Der Spiegel.

Compania 'Rosatom' intenţionează să-şi extindă prezenţa şi peste hotare, profitând din plin de decizia Germaniei de a renunţa la energetica nucleară. Imediat ce concernele energetice germane RWE şi E.On au anunţat, la sfârşitul lui martie, că se retrag din proiectul britanic pentru construcţia centralei nucleare Horizon, cotidianul londonez The Times informa că ruşii sunt gata să finalizeze proiectul, în valoare de 17 miliarde de dolari.

'Rosatom' speră că, după renunţarea la energia nucleară, pe piaţa germană se va forma un deficit de energie electrică şi propune acum livrări de energie de la centralele sale. Pentru transmiterea de energie, ruşii ar dori să continue cablul de-a lungul gazoductului 'Nord Stream', prin care gazul rusesc ajunge în Germania, prin Marea Baltică, precizează Der Spiegel.

Pe raza teritoriului rus noi reactoare nucleare trebuie să înlocuiască vechile centrale termo-electrice, însă Kremlinul ar prefera să vândă petrol, cărbune şi combustibilul de export strategic - gazul - către alte ţări, la un preţ mai ridicat, în loc să-l ardă ieftin acasă.

Potrivit Der Spiegel, ambiţiile nucleare ale Rusiei nu cunosc graniţe. În Vietnam, inginerii ruşi construiesc din decembrie primul reactor nuclear, iar până în 2030 ar trebui să fie construite alte 12 reactoare. De asemenea, după Busher, Iranul şi-a exprimat interesul pentru construcţia altor cinci reactoare nucleare. Moscova continuă să planifice noi reactoare nucleare şi în Venezuela, Armenia, Polonia şi Turcia. În cadrul licitaţiei pentru extinderea centralei nucleare 'Temelin' din Cehia, 'Rosatom' concurează alături de concernul american Westinghouse şi compania franceză Areva, precizează publicaţia germană.

Populaţia rusă nu se opune planurilor nucleare ale Kremlinului. Autorităţile ruse sunt convinse că au tras concluziile necesare din accidentul nuclear de la Cernobîl şi au ajuns să stăpânească 'atomul paşnic'. Raportul guvernamental în care sunt enumerate cazurile de tasare şi de strâmbare a zidurilor la vechile reactoare, fapt care ar putea duce la distrugerea lor, au trecut practic neobservate. În Rusia continuă să nu existe un loc pentru depozitarea deşeurilor nucleare, mai constată Der Spiegel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor