Vlad Kulminski: SUA nu-l vrea pe Plahotniuc, dar acolo legea funcţionează şi guvernul nu poate face orice, ca în R.Moldova
alte articole
Deşi Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a solicitat autorităţilor competente ale Statelor Unite ale Americii extrădarea fostului lider PD Vladimir Plahotniuc, pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova, acesta s-ar putea să nu ajungă, foarte curând şi neapărat în Moldova, consideră expertul Institutului pentru Iniţiative Strategice (IPIS), Vladislav Kulminski.
În context, acesta a ţinut să explice că în Statele Unite există un cadru legal puternic, el se numeşte „due process” - adică un proces echitabil - şi este foarte puţin probabil că Plahotniuc va fi extrădat pe baza dosarului care a fost depus de către Procuratura Generală care îl învinuieşte de escrocherie, spălare de bani, organizarea şi conducerea unei organizaţii criminale. „Eu cred că chiar efectul acestui dosar poate fi invers.”
Amintind de decizia precedentă a secretarului de stat american, Mike Pompeo, şi anume declararea lui Plahotniuc şi a întregii sale familii ca fiind indezirabili în SUA şi refuzându-li-se până şi cererea de azil politic, Kulminski s-a arătat convins că autorităţile SUA nu-l vor pe Plahotniuc pe teritoriul Statelor Unite.
„Doar că în Statele Unite legea funcţionează şi guvernul acolo nu poate face orice, ca în Republica Moldova, spre exemplu. Chiar dacă autorităţile Statelor Unite vor că o persoană să părăsească ţara lor, ele nu pot să-l bage în portbagaj şi să-l scoată în Mexic, mai ales în aşa un caz care este destul de răsunător.
Şi o persoană nu poate fi aruncată din ţară peste noapte, aşa cum s-a întâmplat la noi, bunăoară, pentru că practic învăţătorii turci au fost extrădaţi Turciei. Şi aici există o diferenţă foarte importantă, este diferenţa dintre extrădare şi deportare. Cel mai probabil, dl Plahotniuc va fi deportat din Statele Unite, dar asta este altceva”, a declarat expertul într-un interviu pentru Europa Liberă.
În acest context, Kulminski a ţinut să explice că atunci când o persoană este extrădată, ea este predată autorităţilor unei ţări care a cerut extrădarea pe baza anumitor dovezi clare că această persoană a săvârşit o crimă, însă deportarea se face atunci când unei persoane i se cere să părăsească teritoriul statului din varii motive.
Dacă eşti deportat, poţi ajunge oriunde – în Argentina, Columbia, România, Belize, chiar şi în Federaţia Rusă în cazul lui Vlad Plahotniuc, nu neapărat în Republica Moldova, a punctat expertul IPIS.
„El pur şi simplu a fost deja declarat indezirabil pe teritoriul Statelor Unite şi nu va mai putea intra înapoi, dar această deportare a dlui Vlad Plahotniuc nu va avea absolut nimic în comun cu cererea procuraturii”, care este bazată pe Convenţia ONU împotriva criminalităţii transnaţionale organizate şi „sunt foarte puţine şanse că dl Plahotniuc va fi extrădat pe baza acestei convenţii”, a menţionat Kulminski.
Însă, a adăugat expertul, dacă această cerere de extrădare va fi pregătită prost, întrucât Moldova nu are specialişti care ar putea pregăti o cerere de asemenea anvergură, atunci echipa legală a lui Vlad Plahotniuc ar putea argumenta că extrădarea este cerută din motive politice, ceea ce va complica foarte mult orice acţiuni ulterioare cu privire la Plahotniuc şi bunurile acestuia, ar putea chiar să-l ajute să primească azil politic undeva.
„Extrădarea din Statele Unite ar putea fi efectuată dacă există un tratat bilateral de extrădare. Statele Unite au acest tratat de extrădare cu peste 100 de state, dar nu au un asemenea tratat cu Republica Moldova”, a conchis specialistul în domeniul relaţiilor internaţionale.