Trump cere Rusiei, Indiei şi Pakistanului să fie mai active în conflictul afgan
alte articole
Preşedintele american Donald Trump a cerut unor ţări, în mod specific Rusiei, Pakistanului şi Indiei, să se implice mai mult în luptele din Afganistan, argumentând că nu ia în considerare o prezenţă pe termen lung a trupelor americane în ţara zguduită de război, potrivit RFE/RL.
În comentarii televizate adresate reporterilor în timpul unei întâlniri de cabinet în 2 ianuarie, Trump a mai susţinut că implicarea Moscovei în Afganistan în anii 1980 a dus la “falimentul” şi dizolvarea Uniunii Sovietice.
Referindu-se la lupta împotriva talibanilor şi a grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS) în Afganistan, Trump a cerut altor ţări care sunt aproape de acea regiune să se implice în luptă.
“Uitaţi-vă la alte ţări... Pakistanul este acolo. Ar trebui să lupte”, a afirmat liderul american.
“Rusia ar trebui să lupte. Motivul pentru care Rusia s-a aflat în Afganistan [în anii 1980] a fost faptul că teroriştii intrau în Rusia. Au avut dreptate [ruşii] să fie acolo”.
“De ce nu este Rusia acum acolo? De ce nu este India? De ce nu este Pakistanul? De ce suntem noi în zonă, [deşi] ţara noastră se află o distanţă de 9.656 de km?”
Fosta Uniune Sovietică a invadat şi ocupat Afganistanul în perioada 1979-1988 şi a luptat împotriva forţelor mujahedine care urmăreau să preia controlul asupra capitalei Kabul într-un război civil sângeros. Forţele sovietice s-au retras în 1988-1989, după câţiva ani de pierderi costisitoare. Uniunea Sovietică s-a dizolvat oficial la 26 decembrie 1991.
Trump nu a discutat în mod specific despre rapoartele media care au anunţat posibila retragere a celor 14.000 de soldaţi americani prezenţi în Afganistan, care conduc o acţiune NATO de pregătire şi consiliere a trupelor locale. Forţele occidentale se află în Afganistan din 2011, când i-au alungat de la putere pe talibani.
Într-un discurs susţinut în 2017, ambasadorul afgan în India, Shaida Abdali, a declarat că India este cel mai mare donator regional al Afganistanului, oferind ajutoare în valoare de peste 3 miliarde de dolari începând cu 2011.
Relaţiile Afganistanului cu Pakistanul s-au deteriorat. Kabul şi Washington au acuzat Islamabadul că oferă un paradis sigur rebelilor care desfăşoară operaţiuni în Afganistan. Pakistanul a negat acuzaţia.
În plus, oficiali americani au acuzat Rusia că ajută rebelii în Afganistan. La rândul său, Moscova a negat afirmaţiile.