Trump cere Rusiei, Indiei şi Pakistanului să fie mai active în conflictul afgan

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Chip Somodevilla/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a cerut unor ţări, în mod specific Rusiei, Pakistanului şi Indiei, să se implice mai mult în luptele din Afganistan, argumentând că nu ia în considerare o prezenţă pe termen lung a trupelor americane în ţara zguduită de război, potrivit RFE/RL.

În comentarii televizate adresate reporterilor în timpul unei întâlniri de cabinet în 2 ianuarie, Trump a mai susţinut că implicarea Moscovei în Afganistan în anii 1980 a dus la “falimentul” şi dizolvarea Uniunii Sovietice.

Referindu-se la lupta împotriva talibanilor şi a grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS) în Afganistan, Trump a cerut altor ţări care sunt aproape de acea regiune să se implice în luptă.

“Uitaţi-vă la alte ţări... Pakistanul este acolo. Ar trebui să lupte”, a afirmat liderul american.

“Rusia ar trebui să lupte. Motivul pentru care Rusia s-a aflat în Afganistan [în anii 1980] a fost faptul că teroriştii intrau în Rusia. Au avut dreptate [ruşii] să fie acolo”.

“De ce nu este Rusia acum acolo? De ce nu este India? De ce nu este Pakistanul? De ce suntem noi în zonă, [deşi] ţara noastră se află o distanţă de 9.656 de km?”

Fosta Uniune Sovietică a invadat şi ocupat Afganistanul în perioada 1979-1988 şi a luptat împotriva forţelor mujahedine care urmăreau să preia controlul asupra capitalei Kabul într-un război civil sângeros. Forţele sovietice s-au retras în 1988-1989, după câţiva ani de pierderi costisitoare. Uniunea Sovietică s-a dizolvat oficial la 26 decembrie 1991.

Trump nu a discutat în mod specific despre rapoartele media care au anunţat posibila retragere a celor 14.000 de soldaţi americani prezenţi în Afganistan, care conduc o acţiune NATO de pregătire şi consiliere a trupelor locale. Forţele occidentale se află în Afganistan din 2011, când i-au alungat de la putere pe talibani.

Într-un discurs susţinut în 2017, ambasadorul afgan în India, Shaida Abdali, a declarat că India este cel mai mare donator regional al Afganistanului, oferind ajutoare în valoare de peste 3 miliarde de dolari începând cu 2011.

Relaţiile Afganistanului cu Pakistanul s-au deteriorat. Kabul şi Washington au acuzat Islamabadul că oferă un paradis sigur rebelilor care desfăşoară operaţiuni în Afganistan. Pakistanul a negat acuzaţia.

În plus, oficiali americani au acuzat Rusia că ajută rebelii în Afganistan. La rândul său, Moscova a negat afirmaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe