Vitalie Ciobanu, către ministrul de Externe: Politica Moscovei e o vrăjeală, un simulacru, o păcăleală cap-coadă

În cei 28 de ani de independenţă, statutul R. Moldova faţă de Rusia nu s-a schimbat rămânând o colonie cu un anumit grad de suveranitate. Dialogul dintre aceste două ţări se aseamănă cu cel al iepuraşului cu şarpele boa, afirmă Vitalie Ciobanu.
Vitalie Ciobanu, Radio Europa Libera (Vasile Botnaru (RFE/RL)
Ştefan Sârbu
16.09.2019

Într-un editorial pentru cotidianul.md, analistul Vitalie Ciobanu îi reproşează ministrului moldovean de Externe, Nicu Popescu, eroarea de a „considera Moscova un partener de dialog onest, care se ţine de cuvânt”.

„Vizita mea în Rusia reprezintă un prim-pas spre normalizarea relaţiilor bilaterale”, a declarat Popescu, la revenirea de la Moscova. O eroare „în care cădem cu regularitate e aceea de a ne spune aşa: dacă noi îi vorbim Rusiei cu bună-credinţă, dacă suntem sinceri cu ea, căci n-avem nimic de ascuns, suntem simpatici, buni şi ospitalieri, de ce nu s-ar comporta şi Rusia la fel?… Suntem naivi dacă gândim astfel”, a adăugat analistul.

Expertul sugerează că nu există o sintagmă mai uzuală în limbajul diplomatic rusesc decât „normalizarea relaţiilor”… cu state în care Moscova îşi propune să-şi consolideze poziţiile, să arunce un cap de pod – sugestia militară este foarte nimerită –, să-şi afirme interesele politice, economice şi cultural-propagandistice.

Vitalie Ciobanu mai subliniază că politica Moscovei e o vrăjeală, un simulacru, o păcăleală cap-coadă, nu o succesiune de fapte coerente cu nişte acorduri semnate. „La Moscova se minte cu cea mai solemnă figură posibilă. Este un dialog al iepuraşului cu şarpele boa”, conchide editorialistul, precizând că în cei 28 de ani de independenţă statutul R. Moldova faţă de Rusia nu s-a schimbat: „Am rămas o colonie cu un anumit grad de suveranitate.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor