Virusul Wuhan aruncă lumea în carantină

(Timothy A Clary/Getty)

Temerile declanşate de pandemia de virus Wuhan au dus la o scădere istorică a acţiunilor din SUA, la închiderea frontierelor şi la întreruperea vieţii normale în întreaga lume, după ce guvernele au luat măsuri din ce în ce mai drastice pentru a încerca să reducă răspândirea focarului global.

Luni, pieţele financiare au avut cea mai proastă zi din ultimii 30 de ani, în ciuda măsurilor de urgenţă luate de băncile centrale care au încercat să prevină o recesiune, pieţele bursiere americane scăzând cu 12% până la 13%, ştergând trilioane de dolari din valoarea pieţei.

În urmă cu doar o lună, pieţele financiare atingeau valori maxime record, în ipoteza că focarul va fi în mare parte stăvilit în China şi nu va provoca perturbări mai mari decât au făcut-o cu focarele virale anterioare ale epidemiilor de Ebola, SARS şi MERS.

Canada, Chile şi alte ţări şi-au închis graniţele pentru străini. Peru a desfăşurat personal militar pentru a bloca drumurile majore, în timp ce Irlanda a lansat o campanie de recrutare a mai multor lucrători din domeniul sănătăţii.

Companiile aeriene au anulat zboruri, au desfiinţat locuri de muncă şi au cerut guvernelor miliarde de dolari în împrumuturi şi subvenţii.

Spre deosebire de o mare parte a lumii, Mexic şi Brazilia au ţinut încă mari mitinguri politice, iar Regatul Unit şi-a menţinut şcolile deschise.

Statele americane au cerut luni administraţiei Trump să coordoneze un răspuns naţional la focar, spunând că măsurile aplicate de autorităţile federale şi locale sunt insuficiente pentru a face faţă situaţiei de urgenţă care a ucis cel puţin 74 de americani.

Câteva ore mai târziu, preşedintele Donald Trump a cerut americanilor să oprească cele mai multe activităţi sociale timp de 15 zile şi să nu se adune în grupuri mai mari de 10 persoane, într-un efort agresiv de a reduce răspândirea coronavirusului.

Numind virusul extrem de contagios un „inamic invizibil”, Trump a declarat că cel mai rău val al focarului s-ar putea încheia până în iulie, august sau mai târziu şi a avertizat că este posibilă recesiunea.

Cu toate acestea, Statele Unite nu şi-a închis încă frontierele complet, nici nu au impus carantine sau închideri ale firmelor la scară naţională.

Un consilier al Casei Albe a declarat că Statele Unite ar putea să acorde un pachet de susţinere de 800 miliarde USD sau mai mult pentru a reduce la minimum daunele economice.

Miniştrii finanţelor din UE au planificat un răspuns economic coordonat la virus, despre care Comisia Europeană susţine că ar putea împinge Uniunea Europeană în recesiune.

Spania şi Franţa, unde cazurile şi decesele au început să crească într-un ritm asemănător cu cel din Italia cu câteva zile în urmă, au impus blocaje severe în weekend.

Dubai a declarat că închide toate barurile şi toate cafenelele până la sfârşitul lunii martie. Tailanda intenţionează să închidă şcoli, baruri, săli de cinema şi arenele populare de luptă cu cocoşi.

Prim-ministrul italian, Giuseppe Conte, a declarat zilnic în Corriere della Sera că focarul se agravează, deşi guvernatorul Lombardiei, regiunea de nord care a fost cea mai afectată, a spus că a văzut primele semne ale încetinirii răspândirii focarului.