Virusul Wuhan a infectat oficial încă 86 de moldoveni. Bilanţul ajunge la 591, 8 decese şi un spital în carantină

Spitalul nou construit de regimul comunist în Wuhan are bare la ferestre (CGTN, captură)
Maria Maevschi
04.04.2020

Pe parcursul zilei de vineri, 3 aprilie, au fost procesate 419 probe. Ca rezultat în Republica Moldova au fost înregistrate oficial 86 de cazuri confirmate pozitiv cu coronavirus, dintre care 2 decese, fapt ce ridică numărul total al deceselor la 8, iar cel al persoanelor infectate la 591, a anunţat ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu.

Astfel, a menţionat Dumbrăveanu, din cele 86 de cazuri noi, 7 cazuri sunt de import, iar 79 de cazuri sunt cu transmitere locală, fiind vorba de Chişinău - 29, Ştefan Vodă - 26, Făleşti - 4, regiunea stângă a Nistrului - 4, Glodeni - 3, Teleneşti - 3, Bălţi - 2, Orhei - 2, Cahul - 1, Criuleni - 1, Hânceşti - 1, Ialoveni - 1, Nisporeni - 1, Ungheni – 1. Numărul total de raioane ale ţării în care au fost identificate cazuri de virus Wuhan a ajuns la 27.

Cu regret, a adăugat ministrul Sănătăţii, astăzi au fost înregistrate două cazuri de deces, fiind vorba despre un lucrător din sfera medicală, o doamnă de 65 de ani spitalizată la data de 26 martie, o persoană de 67 de ani, internată la Institutul de Medicină Urgentă la data de 1 aprilie, care era în stare extrem de gravă la momentul spitalizării.

Dat fiind faptul că, joi, a fost instituit regimul de carantină la spitalul raional din Ştefan-Vodă, toţi pacienţii cu coronavirus au fost direcţionaţi în instituţiile medicale din municipiul Chişinău. Spitalul raional din Soroca nu mai este funcţional, aflându-se în regim de carantină, sub monitorizarea continuă a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

În acest context, jurnalistul Alex Cozer a scris pe pagina sa de socializare că imediat ce s-a aflat că spitalul din Ştefan Vodă a fost pus în carantină mai mulţi jurnalişti au încercat să dea de directorul spitalului de acolo, care însă le răspundea că nu are timp să ofere prea multe detalii pentru că este „telefonat de preşedinte”. „Ce treabă o fi având acum preşedintele să vorbească el cu medicii-şefi? Cu ce ocazie? De ce un medic-şef, într-o astfel de situaţie extrem de gravă, trebuie să discute cu şeful statului?”, s-a întrebat retoric Alex Cozer.

Ministrul Sănătăţii a mai adăugat că începând cu data de 4 aprilie vor fi activate spitalele din Criuleni, Spitalul Cancelariei de Stat, spitalul din Hânceşti, Anenii Noi. O altă platformă care se pregăteşte este Centrul de Reabilitare Constructorul care la fel va fi cu profilul coronavirus.

În contextul anunţului făcut de preşedintele Dodon, privind livrarea unui lot de 100 000 de teste din China, Dumbrăveanu a subliniat că astăzi în cadrul şedinţei Comisiei Situaţii Excepţionale a fost luată decizia de alocare a surselor financiare din fondul de asigurări obligatorii de asistenţă medicală pentru procurarea testelor care eu fost negociate cu partea chineză.

„Foarte multe comentarii am auzit vizavi de calitatea acestor teste şi vreau să vin cu o precizare în acest sens. În primul rând vreau să mulţumesc ambasadei Chinei în RM care ne-a facilitat această comunicare directă cu producătorul. Avem toate certificatele care confirmă calitatea acestor teste şi au fost examinate de specialiştii moldoveni de pe platforma ANSP care actualmente utilizează teste oferite de ambasada Chinei la Chişinău şi care sunt de o calitate înaltă şi ca şi regim de procesare sunt destul de rapide în comparaţie cu alte teste care erau folosite de ANSP”, a punctat ministrul Sănătăţii.

De menţionat este faptul că anterior, activistul de la watchdog.MD, Valeriu Paşa a reiterat că pentru state precum Rusia şi China, R. Moldova este o zonă de pus sub papuc, adăugând că pentru orice investiţie, China cere pământ şi obligaţiuni. „Procedează tipic - fără emoţii. Colonizare îi zice.

La rândul său, politologul Dionis Cenuşă a avertizat recent că potrivit datelor periodicului El Pais, diverse laboratoare de microbiologie au făcut probe folosind testele recepţionate din China şi au stabilit că acestea nu depistează eficient cazurile pozitive de Covid. „Este vorba despre testele produse de compania chineză Bioeasy (Shenzhen, China). Acestea au o sensibilitate de 30%, când conform parametrilor acceptabili trebuie să aibă minim 80%. Prin urmare, utilitatea lor este irelevantă”, a menţionat Cenuşă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor