Alaiba, despre prognoza de 28 mii de infectaţi cu virusul Wuhan: Totul pentru a-şi atribui „succesul gestionării crizei” când vor fi mai puţini

Dumitru Alaiba, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova
Dumitru Alaiba, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

„N-o să-i cânt elogii doamnei Dumbrăveanu. Are cine”, a menţionat deputatul PAS, Dumitru Alaiba, punctând că stau şi se felicită reciproc prin şedinţe pe la guvern despre cât de bine acţionează instituţiile statului, timp în care medicii sunt cei care luptă cu adevărat.

Mai mult decât atât, Alaiba a ţinut să puncteze că ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a declarat recent într-o emisiune, şocând societatea, că se aşteaptă la 28 de mii infectaţi, ceea ce ar constitui 1% din populaţia Republicii Moldova.

„Cifre de la dna Ala Nemerenco. Italia la moment - 0,17% din populaţie, Spania - 0,2%, Franţa, 0,07%. Şi tot ei spun că NOI suntem cei care instigăm panică atunci când pur şi simplu le criticăm deciziile proaste sau inacţiunea. De ce un pronostic atât de grav? 28 mii de infectaţi este dezastruos.

Simplu. Pentru ca să-şi atribuie „succesul gestionării crizei” când vor fi mai puţini. Manipulare ieftină într-un stil grotesc. Aşa utilizează criza pentru a-i pregăti campania lui Dodon. Da. În loc să protejeze medicii, Dumbrăveanu este parte dintr-o strategie de comunicare politică pentru a-i face campanie lui Dodon”, a scris Dumitru Alaiba pe pagina sa de socializare.

Totodată, deputatul PAS consideră că motivaţia doamnei Dumbrăveanu chiar l-a îngrijorat. „Întrebată dacă nu s-a gândit să-şi dea demisia, a avut un exces de sinceritate, probabil. Efectiv a zis că a văzut multe critici şi atacuri la adresa ei şi acest lucru o motivează să-şi ducă mandatul până la capăt”, catalogând afirmaţiile drept un fel de „eu o să le arăt lor că pot”, fiind vorba aici nu de criză sau pericolul în care se află oamenii, ci mai degrabă „ego-ul. Frustrarea. O motivaţie periculoasă”.

Astfel, Alaiba i-a sugerat ministrului Sănătăţii să nu se teamă că nimeni nu o va da jos acum, deoarece nu e nevoie de o criză politică peste năpasta prin care moldovenii trec deja.

„Noi, nu voi am zis că schimbarea miniştrilor din data de 16 martie, înainte de declararea stării de urgenţă, este absolut contraproductivă şi chiar periculoasă. Dar gestionaţi sincer şi corect. Comunicaţi transparent. Ascultaţi experţii dacă nu vă pricepeţi.

Şi revizuiţi-vă cardinal motivaţia din care mergeţi la muncă. Vorbim de vieţile oamenilor. E vorba de ei, nu de dumneavoastră şi de supărările personale pe cei ce vă critică şi cui vreţi să le arătaţi acum. Vreţi solidaritate? Începeţi prin a fi sinceri şi transparenţi cu societatea. Pe timp de criză asta este o chestie strategică. Şi asta salvează vieţi, nu doar măştile”, a conchis deputatul PAS.

Amintim că recent în cadrul unei emisiuni televizate, ministrul Sănătăţii, a afirmat că punctul critic al persoanelor infectate cu virus Wuhan ar putea fi atins în aproximativ o săptămână şi că potrivit prognozelor OMS, numărul moldovenilor infectaţi cu corovavirus ar putea depăşi 28.000. Mai mult decât atât, potrivit directorului cimitirului „Sfântul Lazăr” din Chişinău, Pavel Eni, a fost deja amenajat un sector special pentru victimele pandemiei de coronavirus, fiind săpate şi 1500 de morminte.

Menţionăm că până la acest moment în Republica Moldova au fost înregistrate peste 500 de cazuri de infecţie cu virusul Wuhan, dintre care 26 de persoane sunt declarate vindecate şi externate, iar numărul persoanelor decedate în urma infectării cu virusul comunist a ajuns în Moldova la 7, dintre care 2 persoane din sistemul medical, una din Chişinău şi una din Soroca - localitate aflată în carantină.