Virgil Musta: Ne confruntăm cu un sindrom post-Covid. Peste 58% dintre cei ce au trecut prin boală acuză cel puţin un simptom

Virgil Musta
Virgil Musta (tion.ro)

Aproape 60% dintre pacienţii care au trecut prin Covid-19, indiferent dacă a fost o formă severă sau uşoară, acuză cel puţin un simptom post-Covid, a declarat dr. Virgil Musta, şeful Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului “Victor Babeş” din Timişoara.

Potrivit doctorului, cele mai frecvente simptome sunt oboseala, dureri de cap, probleme de respiraţie sau fenomene de stres pe care pacienţii le-au avut în timpul bolii.

„Marea problemă a pandemiei nu a fost numărul de îmbolnăviri, ci numărul de decese mai ales în rândul populaţiei în vârstă, al celei cu comorbidităţi. Pandemia a fost un război în care fake news-urile ne-au indus în eroare pe toţi. Am rămas cu un sindrom post-COVID, care de acum înainte probabil că va reprezenta patologia principală mult timp. Sindromul post-COVID înseamnă totalitatea manifestărilor pe care le avem începând din timpul bolii sau imediat după şi care persistă mai mult de trei luni de la boala acută.

Peste 58% dintre persoanele care au trecut prin COVID acuză cel puţin un simptom, indiferent dacă a fost o formă severă sau uşoară. Cele mai frecvente simptome sunt oboseala, dureri de cap, probleme de respiraţie, fenomene de stres pe care le-au avut în timpul bolii sau pentru că boala a afectat sistemul nervos şi a dezvoltat anumite patologii ale sistemului nervos”, a precizat Musta, citat de Agerpres, în cadrul dezbaterii „Sănătatea, o prioritate naţională - drepturile pacienţilor”, organizată de eurodeputatul Maria Grapini.

Totodată, doctorul a afirmat că mecanismele sunt complexe şi „poate că mai frecvente decât plămânul cu care am fost obişnuiţi să fie afectat prin insuficienţă respiratorie au fost afecţiunile pe sistemul nervos”.

„Sunt foarte mulţi pacienţi cu astfel de probleme şi foarte mulţi neurologi caută explicaţii. Afectate de COVID au fost şi inima, ficatul, aparatul digestiv şi renal”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură