Rusia şi China îşi apără veto-ul în legătură cu o rezoluţie privind Siria, SUA numeşte mutarea "o bătaie de joc"
Rusia şi China îşi apără dreptul de veto în legătură cu rezoluţia Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, care ar fi aprobat un plan al Ligii Arabe conform căruia preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, şi-ar transfera puterea către un deputat, pentru a încheia sfârşitul revoltei de luni de zile din Siria.
Guvernul rus a declarat duminică că şi-a exercitat în ziua precedentă dreptul de veto privind rezoluţia susţinută de Vest şi de arabi, din cauza a ceea ce a considerat cereri "gen ultimatum" pentru eliminarea lui Assad, unicul aliat militar al Moscovei în Orientul Mijlociu. Moscova i-a acuzat pe susţinătorii rezoluţiei că le lipseşte "voinţa politică" pentru a ajunge la un acord internaţional privind rezolvarea crizei siriene. Treisprezece din cei cincisprezece membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea proiectului.
De asemenea, Moscova a spus că ministrul său de externe, Serghei Lavrov, şi şeful agenţiei de spionaj, Mihail Fradkov, vor călători marţi în Siria pentru a-l îndemna pe preşedintele Assad să pună "rapid" în aplicare reforme democratice, în scopul stabilizării situaţiei. Revolta opoziţiei siriene de 11 luni împotriva conducerii autocratice a lui Assad a degenerat în ultimele luni într-un conflict deschis între rebeli şi forţele pro-Assad, după o acţiune mortală a guvernului împotriva protestatarilor paşnici.
Un comentariu publicat de agenţia chineză oficială de ştiri, Xinhua, a declarat că Beijingul a respins rezoluţia pentru a se opune la ceea ce a perceput ca un efort de a promova "schimbarea de regim" din Siria prin "forţa externă", încălcând normele internaţionale. Acesta a evidenţiat că China consideră că comunitatea internaţională ar trebui să promoveze dialogul în Siria şi "să respecte abilitatea poporului sirian de a rezolva singur criza."
Secretarul american de stat, Hillary Clinton, a denunţat veto-ul dublu drept o "bătaie de joc", în timp ce vizita capitala bulgară, Sofia. Ea a declarat că Statele Unite vor colabora cu aliaţii săi din afară Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a înăspri sancţiunile "regionale şi naţionale" referitoare la Siria şi a "seca sursele de finanţare şi transferurile de arme" care menţine funcţionarea "maşinii de război" a guvernului lui Assad.
Clinton a făcut apel la "prietenii unei Sirii democratice" ca să coordoneze asistenţa opoziţiei siriene şi să susţină ceea ce ea a numit dreptul poporului sirian de a avea un viitor mai bun. Ea nu a dat detalii în legătură cu naţiunile care s-ar putea alătura efortului sau ce măsuri specifice ar putea întreprinde.
Şeful Consiliului Naţional Sirian de opoziţie, Burhan Ghalioun, a denumit veto-ul dublu "o nouă licenţă pentru a ucide ... pentru Bashar al-Assad şi regimul său criminal."
Activiştii sirieni pentru drepturile omului au relatat că luptele între trupele pro-Assad şi rebelii prost organizaţi s-au soldat duminică cu cel puţin 56 de victime în Siria, aproximativ jumătate dintre ei fiind civili. Activiştii au raportat că se continuă bombardarea în centrul oraşului Homs, unde au declarat că cel puţin 200 de persoane au fost masacrate într-un bombardament al guvernului de vineri seara înspre sâmbătă, fiind unul dintre incidentele cu efectele cele mai mortale de când a început revolta.