Violenţa din Hong Kong - acţiune a Beijingului de înăbuşire a disidenţei?

Bărbaţi neidentificaţi atacă uşa unei tipografii Epoch Times din Hong Kong în seara zilei de 30 mai 2013.
Bărbaţi neidentificaţi atacă uşa unei tipografii Epoch Times din Hong Kong în seara zilei de 30 mai 2013. (Epoch Times)

HONG KONG - o serie de atacuri violente asupra unor organizaţii mass-media, editori, şi asupra populaţiei din Hong Kong au ca scop suprimarea libertăţii de exprimare în oraş, mai ales atunci când vine vorba de voci de disidenţă faţă de regimul chinez, potrivit opiniei observatorilor politici din Hong Kong. Mulţi din oraş suspectează că regimul chinez şi forţele sale de securitate se află de fapt în spatele atacurilor.

Serenade Woo, reprezentant al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor din China şi Hong Kong, a declarat că atacurile sugerează faptul că autorii doresc să "îngrădească libertatea de exprimare" şi să creeze un "efect şocant" asupra mass-mediei din Hong Kong.

Jimmy Lai, fondator şi preşedinte al celei mai mari companii media listată public în Hong Kong, Next Media, a fost cea mai recentă ţintă.

Lai şi publicaţiile sale sunt cunoscute a fi critice faţă de conducerea Comunistă Chineză, susţinând în acelaşi timp democraţia în Hong Kong.

În dimineaţa zilei de 19 iunie, o maşină a lovit şi distrus poarta din faţa casei lui Lai. Atunci când poliţia a sosit la faţa locului, un topor şi o macetă au fost găsite pe alee.

Având în vedere că se apropie data de 1 iulie când urmează să aibă loc mitingul pro-democraţie anual în Hong Kong, mulţi cred că Lai este vizat pentru sprijinul deschis faţă de manifestaţie pe care l-a exprimat prin intermediul publicaţiilor sale. Deşi a avut loc în fiecare an de la cedarea teritoriului Hong Kong Chinei, la 1 iulie 1997, marşul nu a atras participarea publicului larg până în 2003, atunci când oamenii au protestat împotriva propunerii articolului 23 al proiectului de lege anti-subversiune. La acea vreme, titlurile îndrăzneţe ale Revistei Next şi cotidianului Apple ale Next Media au îndemnat cititorii să iasă în stradă.

Un executiv senior al cotidianului Apple, care a dorit să rămână anonim, a dezvăluit ziarului Epoch Times că publicaţia a raportat pe larg despre următorul marş de 1 iulie, aşa că nu exclude posibilitatea ca şeful lui să fi devenit astfel ţinta hărţuirii regimului chinez.

Lai nu a făcut declaraţii publice cu privire la atacul asupra casei sale. Atunci când un reporter l-a întrebat la ieşirea dintr-un restaurant dacă atacul a fost legat de sprijinul său favă de marşul din data de 1 iulie, Lai a afirmat simplu că nu ştie.

Lai doreşte discreţie, după ani de hărţuire de acest fel. În 2008, un bărbat din China continentală a fost condamnat la închisoare pentru plănuirea de a-i asasina pe Lai şi Martin Lee Chu-Ming, prietenul lui Lai şi fondator al Partidului Democrat din Hong Kong. În 1993, casa lui Lai şi birourile au fost atacate după ce Revista Next a publicat un articol despre un şef al triadei locale.

La începutul acestei luni, proprietarul revistei iSun Affairs şi al postului de televiziune Sun TV din Hong Kong, Chen Ping a fost agresat de către doi bărbaţi când se urca în maşina sa. El a fost internat în spital, dar a suferit doar răni minore.

Chen a declarat la conferinţa de presă:"Nu cred că am jignit mafia, dar poate tipilor din mafia li s-a spus ce să facă de către alte anumite persoane. Poate am jignit câţiva oameni din regimul Partidului Comunist chinez (PCC)".

iSun Affairs raportează frecvent despre probleme cu care regimul chinez nu este de acord, cum ar fi articolul de top din decembrie 2012 despre autoincendierile din Tibet, care a prezentat o imagine cumplită a unui tibetan dându-şi foc.

Pe 30 mai, uşa din faţă a tipografiei Epoch Times din Hong Kong a fost distrusă. Doi bărbaţi au fost surprinşi de camera video zdrobind uşa cu un ciocan.

Mulţi cred că atacurile sunt legate de influenţa politică a Chinei continentale, şi reprezintă un semn de suprimare a libertăţilor din Hong Kong de către regim.

Shi Zangshan, un analist pe China, cu sediul în Washington DC, a declarat că recenta violenţă nu este deloc o coincidenţă, mai ales din moment ce vizează mass-media liberale, care sunt critice faţă de regimul PCC. Shi a comparat atacurile recente cu revoltele de stânga din Hong Kong în 1967, atunci când forţele de stânga pro-comuniste au protestat împotriva dominaţiei coloniale britanice cu atacuri teroriste şi au fost vizaţi membri ai presei care erau anti-stânga.

"Sub conducerea lui Leung Chun-ying, poliţia din Hong Kong a închis ochii la practicile întreprinse de lumea interlopă. De fapt, acest lucru este echivalent cu a încuraja politica Hong Kong-ului de a deveni mafiotă."

Leung Yiu-chung, membru al corpului legislativ din Hong Kong, Consiliul Legislativ, a declarat că valul recent de violenţă serveşte ca un avertisment. "Ne spune că în cazul în care punctele voastre de vedere nu sunt la fel ca ale guvernului, sau suntm în dezacord cu ei, atunci vom avea probleme serioase. Ei folosesc aceste acte de violenţă ca mijloc de intimidare."

Săptămâna trecută, 11 grupuri pro-democraţie au ţinut o conferinţă de presă în care şi-au exprimat preocuparea faţă de faptul că libertatea de exprimare este atacată în Hong Kong, în lumina incidentului recent când un om care şi-a manifestat susţinerea pentru Falun Gong a fost bătut de mai mulţi membri ai Asociaţiei pentru sprijinirea Tineretului din Hong Kong (HKYCA), o organizaţie sub acoperire a Partidului Comunist după cum sugerează un grup care are legături cu Beijing. Falun Gong este o practică spirituală care este puternic persecutată în China continentală.

Chan a pledat pentru Falun Gong când a văzut membrii HKYCA blocând standul de informare al practicanţilor Falun Gong înfiinţat pentru a vorbi trecătorilor despre persecuţia din China. Chan a fost bătut în mod repetat în cap de mai mulţi bărbaţi, cu scaune pliante, şi a fost necesar să fie internat în spital. Încă în recuperare din cauza rănilor sale, la conferinţa de presă, Chan şi grupurile pro-democraţie au incriminat eşecul poliţiei din Hong Kong de a-i urmări în justiţie pe atacatori.

Investigaţii de Ariel Ţian. Traducere de Billy Xu şi Frank Fang. Scris în limba engleză de către Annie Wu.