Bruxellesul prelungeşte atingerea ţintei de deficit pentru Spania, în schimbul mai multor reforme

Spania şi situaţia ei financiară în cadrul crizei bancare se află şi joi pe primele pagini ale cotidienelor spaniole, mai ales după ce Bruxellesul a anunţat că poate prelungi termenul pentru reducerea deficitului în schimbul mai multor reforme la Madrid, însă Germania s-a arătat împotriva recapitalizării sectorului bancar spaniol prin intermediul Băncii Centrale Europene.
Sediul parlamentului european din Bruxelles. (John Thys / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
31.05.2012

Spania şi situaţia ei financiară în cadrul crizei bancare se află şi joi pe primele pagini ale cotidienelor spaniole, mai ales după ce Bruxellesul a anunţat că poate prelungi termenul pentru reducerea deficitului în schimbul mai multor reforme la Madrid, însă Germania s-a arătat împotriva recapitalizării sectorului bancar spaniol prin intermediul Băncii Centrale Europene.

Nici Bruxellesul nu reuşeşte să pună capăt tulburenţelor, anunţă joi cotidianul El Pais pe prima pagină, şi arată că pieţele au sporit presiunea după ce BCE a respins posibilitatea de a contribui la planul de ajutor financiar pentru Bankia. După ce Barroso a indicat că fondul de ajutor european ar putea recapitaliza direct băncile în dificultate, iar comisarul Rehn a confirmat faptul că Spania va mai avea încă un an la dispoziţie, pentru a respecta ţinta de deficit, guvernul spaniol încă este sub observaţie. Cotidianul menţionat observă că justificările executivului conservator de la Madrid seamănă mult cu cele ale fostului premier Jose Luis Rodriguez Zapatero, şi niciun ministru nu mai ascunde faptul că problema este opoziţia Germaniei.

Germania împinge Spania către prăpastia ajutorului european, titrează cotidianul El Mundo, şi arată că refuzul Berlinului de a flexibiliza fondul de salvare europeană pentru ajutorarea băncilor în dificultate, sau de a permite BCE să-şi reactiveze programul de cumpărare din datoriile suverane a făcut ca pieţele să atace din nou Spania.

Un an de prelungire pentru atingerea ţintei de deficit, în schimbul mai multor sacrificii, anunţă cotidianul ABC. Pieţele şi-au menţinut presiunea asupra datoriei de stat spaniole, care a atins un nou record, în vreme ce indicele bursier spaniol Ibex a fost din nou cel mai pedepsit la bursele europene, arată cotidianul menţionat, şi precizează cum analiştii sunt de acord că intervenţia BCE constituie singura ieşire pentru calmarea tensiunilor de pe pieţe. În acelaşi timp, cotidianul menţionat observă şi o ofensivă a guvernului în afara ţării, de vreme ce ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, a fost în Germania şi a discutat cu Wolfgang Schäuble, iar vicepremierul spaniol Soraya Sáenz de Santamaría se întâlneşte în SUA cu Timothy Geithner şi Christine Lagarde.

UE deblochează riscurile, iar Rajoy cere unitate naţională în faţa atacurilor venite din exterior, scrie cotidianul La Razon după ce confruntarea dintre Barroso şi Merkel cu privire la recapitalizarea băncilor spaniole a făcut să crească prima de risc, iar Bruxellesul a permis pe de altă parte Spaniei să amâne cu un an atingerea ţintei de deficit, în schimbul mai multor planuri de reduceri.

Bruxellesul îl obligă pe Rajoy să ia poziţie de drepţi, scrie cotidianul catalan El Periodico, şi anunţă de asemenea că UE nu va prelungi termenul pentru reducerea deficitului dacă nu se fac mai multe reforme la Madrid, iar printre acestea se numără accelerarea creşterii TVA şi prelungirea vârstei de pensionare, dar şi aprofundarea măsurilor din reforma pieţei muncii, şi un mai mare control al cheltuielilor comunităţilor autonome spaniole.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor