Viitorul fostului primar al Beijingului pare nesigur
alte articole
Cotidianul Poporului, portavocea Partidului Comunist Chinez, a publicat un comentariu critic la adresa fostului primar al Beijingului, Guo Jinlong, pentru modul în care a tratat neîncrederea publicului în privinţa bilanţului de morţi ce a urmat masivei vijelii din weekendul trecut.
Guo alături de un viceprimar al oraşului au demisionat pe 25 iulie. Comentariul critica „greşeala” lui Guo din cursul tratării problemei consecinţelor furtunii.
„De fapt, pe lângă ‚ştirile negative’, oamenii sunt mai interesaţi de modul în care guvernul gestionează ‚ştirile negative,’ ” a afirmat Cotidianul Poporului în articol. „La momentul respectiv, liderul de partid din Beijing a accentuat chestiunea „raportării publice în timp util a morţilor cauzate de dezastru .” Numai când raportul se face la timp, fiind de calitatea şi cantitatea corespunzătoare, va diminua sensibilitatea publică în privinţa bilanţului morţilor. Atunci, oamenii vor putea trage învăţăminte din dezastre, după cum a afirmat Friedrich Von Engels.”
Cifra oficială a morţilor este de 37 şi a fost publicată în mai puţin de 24 de ore în urma vijeliei. Mulţi locuitori din Beijing consideră că s-a oferit o cifră mai scăzută decât cea reală, pentru a evita critica proastei administrări a infrastructurii oraşului, incluzând un sistem vechi de canalizare care ar fi putut contribui la inundaţiile masive. Guo a cerut ca autorităţile din Beijing să cerceteze care este cifra oficială a morţilor în ziua anterioară demisiei sale.
Pe 3 iulie, la întrunirea internă a oficialilor din Beijing din cadrul Partidului Comunist, Guo a fost ales în postul de nou secretar al Partidului Comunist al Beijingului, o poziţie văzută ca fiind mai puternică decât cea de primar. În trecut, pentru a-şi asigura puterea, noii lideri ai Chinei doreau să plaseze candidaţi de încredere în cele trei poziţii vitale: conducătorul Biroului de Securitate Centrală, conducătorul Regiunii Militare a Beijingului şi conducătorul Partidului în Beijing. Îndrumat de către actualul lider comunist Hu Jintao, recenta desemnare a lui Guo în postul de lider de partid al Beijingului a marcat ultima măsură a lui Hu, menită să-i ofere controlul asupra acestor trei poziţii. Guo a fost astfel calificat drept un candidat promiţător pentru noua generaţie a liderilor Biroului Politic, în vederea alegerilor din cadrul celui de-al XVIII-lea Congres Naţional, din luna octombrie.
Shi Zhangshan, expert în problemele Chinei, aflat la Washington, a afirmat că programarea în timp util a mesajului de la Cotidianul Poporului nu este întâmplătoare. “A numi şi critica secretarii de partid ai Beijingului prin portavocile comuniste a reprezentat un fapt extrem de rar pentru Partidul Comunist Chinez,” a spus Shi. “Această decizie nu este una obişnuită.”
Critica provenită de la Cotidianul Poporului aruncă o umbră asupra viitorului lui Guo. Cunoscut ca Renmin Ribao în limba chineză, Cotidianul Poporului a publicat mesaje cu puternice nuanţe comuniste în timpul Revoluţiei Culturale. Editorialele scrise de Cotidianul Poporului tind să fie interpretate ca fiind anunţuri privind direcţiile politice sau restructurări.
Alţi oficiali comunişti de nivel înalt din China au fost nevoiţi să îşi părăsească posturile în urma unor incidente grave sau unei proaste gestionări a dezastrelor. În 1988, Ding Guangen, fost ministru al căilor ferate, a demisionat după ce au decedat numeroşi oameni într-o serie de accidente de tren. Meng Xuenong, alt fost primar al Beijingului, şi-a părăsit postul după ce a suferit un eşec în procesul de muşamalizare a răspândirii epidemiei SARS în oraşul său.
Nota editorului: Când fostul şef al poliţiei din Chongqing - Wang Lijun - a fugit la consulatul Statelor Unite din Chengdu pe 6 februarie, pentru a-şi salva viaţa, a stârnit o furtună politică ce nu s-a domolit încă. Lupta din culise se învârte în jurul poziţiei adoptate de către oficiali faţă de persecuţia Falun Gong. Facţiunea cu mâinile pătate de sânge, formată din oficialii fostului lider al PCC - Jiang Zemin -, promovaţi spre a desfăşura persecuţia, caută să se eschiveze de responsabilitatea crimelor lor şi să continue campania. Alţi oficiali refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele pun oficialii în faţa unei alegeri transparente, valabile de asemenea pentru cetăţenii chinezi, cât şi pentru oamenii din întreaga lume: să sprijine sau să se opună persecuţiei Falun Gong. Istoria va înregistra alegerea făcută de fiecare om.