VIDEO. Femeie împuşcată la Revoluţie, mesaj dur pentru Ciolacu: "Cum puteţi să vă uitaţi în ochii nepotului dvs?"
Mai mulţi urmaşi de Eroi Martiri şi răniţi ai Revoluţiei au protestat luni în faţa Ministerului de Finanţe, revoltaţi de faptul că statul român are bani să plătească pensii speciale torţionarilor şi foştilor securişti dar nu "găseşte" resursele necesare pentu a le plăti indemnizaţii decente celor ce şi-au vărsat sângele pentru libertate în decembrie 1989 şi urmaşilor acestora.
Răniţi la Revoluţie veniţi din toată ţara şi-au pus, simbolic, bandaje deasupra locurilor unde a fost împuşcaţi, bandaje colorate cu roşu pentru a le aminti guvernanţilor de sacrificiul lor. Printre revoluţionarii veniţi din toată ţara s-a numărat şi o femeie care, la 17 ani, a ieşit în stradă pentru a alunga comunismul din ţară şi care acum se arată profund mâhnită de modul în care îşi tratează statul român eroii.
În condiţiile în care Marcel Ciolacu a dat în judecată Secretariatul de stat pentru revoluţionari care i-a respins cererea de acordare a titlului de luptător cu rol determinant la Revoluţie şi şi-a motivat demersul spunând că are dreptul să le arate nepoţilor că nu a fost un fals revoluţionar, femeia împuşcată la Timişoara - Cristina Daliana Popa - a ţinut să îi transmită un mesaj dur premierului PSD:
Redăm mesajul doamnei Popa:
"La Revoluţie aveam 17 ani. Am fost împuşcata în picior. Am ieşit sub imboldul a ce se întâmplă în Timişoara, noi ascultam Europa Liberă şi eram la curent cu ce se întâmpla în Timişoara iar pe 21 decembrie am ieşit şi noi să ne spunem punctul de vedere. (...) Acum ne simţim umiliţi să spunem că atunci, în decembrie, am ieşit pentru libertate, pentru democraţie, pentru dreptul acesta de a alege, chiar dacă alegem prost, dar noi am ieşit în stradă pentru acest lucru, nu pentru această indemnizaţie.
Aş dori însă să îi transmit ceva domnului Ciolacu. Am înţeles că dânsul îşi doreşti acea indemnizaţie şi că îşi doreşte ca, atunci când nepoţii lui se vor uita în ochii dânsului, să poată să spună că a luptat pentru Revoluţia din dDecembrie.
O să îl întreb pe Domnul Ciolacu: 'cum puteţi să vă uitaţi în ochii nepotului dumneavoastră şi să ştiţi că aţi blocat constant indemnizaţiile unor oameni care au nevoie, pentru că sunt drame extraordinare, sunt răniţi cu grade de handicap care nu au mai putut efectiv lucra şi pentru care acea indemnizaţie în urmă cu 11 ani a însemnat ceva, dar acum te face muritor de foame. Sunt drame... Sunt drame zi de zi! Eu conduc Asociaţia pentru adevărul Revoluţiei din Cluj. Îmi spun colegi revoluţionari mai în vârstă: 'Îmi e ruşine să le cer copiilor mei bani pentru medicamente'. Sunt oameni care de 34 de ani îşi fac tratamente şi sunt la limita subzistenţei!
Aş dori să îl întreb pe domnul Ciolacu dacă se poate uita în ochii nepotului şi să spună: 'Eu am avut puterea în mâini' şi 'eu am avut pârghie politică şi voinţă politică şi, totuşi, dragul meu nepot, să ştii că am blocat în permanenţă acea indemnizaţie!'
Pentru că, până la urmă, e o Lege a Recunoştinţei, care s-a dat de către statul român, şi atât dorim, doar să se respecte acea lege!
Aici, să ştiţi că nu au venit numai răniţi, avem şi părinţi de Eroi, uitaţi acolo, un domn în vârstă stă ameţit pe iarbă, nu mai poate. (...) Deci asta ne dorim domnule Ciolacu, să aveţi voinţa aceea politică, există bani. Dacă există bani pentru cel ce a tras în mine şi i se dă o pensie extraordinară, daţi-ne ce ni se cuvine, nu cerem mai mult!" a concluzionat femeia.
Vă invităm să urmăriţi şi matierialul video.
Context
Răniţii şi urmaşii eroilor martiri acuză faptul că statul român a găsit de-a lungul anilor bani pentru a creşte salariile aleşilor şi a anumitor categorii de bugetari privilegiaţi pentru a plăti pensii speciale foştilor securişti, foştilor torţionari. În schimb, pentru indemnizaţiile răniţilor şi urmaşilor nu au fost fonduri. Practic, în ultimii 13 ani, Legea Recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989 – Legea 341/2004, nu a fost respectată, ajungându-se ca, prin ordonanţele de prorogare, indemnizaţiile victimelor Revoluţiei să fie blocate la nivelul anului 2010, au arătat protestatarii.
Redăm comunicatul trimis redacţiei Epoch Times:
"Asociaţiile de urmaşi de Eroi Martiri şi răniţi ai Revoluţiei din decembrie 1989 vor organiza un protest în faţa Ministerului de Finanţe, în perioada 25-29 septembrie 2023, între orele 11.00 – 13.00.
Urmaşii celor ucişi cu sânge rece în acel decembrie 1989, precum şi răniţii, au decis să dea glas situaţiei grave în care se află, amintind pe această cale faptul că în ultimii 13 ani, Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989 – Legea 341/2004, nu a fost respectată, ajungându-se ca prin ordonanţele de prorogare, indemnizaţiile victimelor Revoluţiei să fie blocate la nivelul anului 2010. Din cauza acestor plafonări repetate, puterea de cumpărare a beneficiarilor acestei indemnizaţii a scăzut de la an la an, această indemnizaţie nu a fost mărită pentru a putea acoperi creşterea inflaţiei galopante anuale.
După anul 2010, toate guvernele României, au ales să nu respecte Legea 341/2004, invocând lipsa banilor, deşi în toţi aceşti ani a existat creştere economică, aceasta observându-se mai ales la salariile şi pensiile parlamentarilor, primarilor, consilierilor, precum şi a tuturor angajaţiilor şi pensionarilor instituţiilor de forţă din ţară.
Atragem atenţia pe această cale că există 1.300 de foşti ofiţeri de Securitate şi de Miliţie, mulţi dintre aceştia aflându-se încă în viaţă, care, deşi au primit din partea instanţelor hotărâri judecătoreaşti definitive din care reiese că au fost „lucrători ai Securităţii” şi au desfăşurat activităţi prin care au suprimat sau au îngrădit drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, în scopul susţinerii puterii comuniste, continuă să primească pensii speciale, deşi nu ar merită acest lucru.
Amintim totodată că proiectul de lege care a fost depus la Ministerul Finanţelor de către Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, a mai fost avizat pozitiv de două ori, ultima dată fiind în luna decembrie 2022, când a şi fost bugetat. Ne vine foarte greu să credem că în prezent, reprezentanţii Ministerului Finanţelor NU mai găsesc acei bani care au fost bugetaţi anul trecut pentru a li se asigura victimelor Revoluţiei române un trai decent şi în demnitate.
Deşi se precizează în Constituţia României – art.1, pct. 3 – că România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate - nu au fost atinse, ba dimpotrivă, statul român este condus în momentul de faţă de discipolii foştilor conducători comunişti.
Considerăm că este o batjocură faptul că, după aproape 34 de ani nu s-au găsit criminalii Revoluţiei (şi nici nu s-a vrut găsirea acestora), ajungându-se la o ipocrizie absolută în care instituţiile statului român să depună coroane de flori în fiecare lună decembrie, prezentându-şi faţă de Eroii Revoluţiei române doar pentru că aşa cere un protocol! Şi ca să fie insulta şi mai gravă, realizând grotescul absolut în care se află, politicienii îşi trimit consilierii la depuneri de coroane, fiind perfect conştienţi de ceea ce s-ar întâmpla dacă ar participa personal.
Aşa cum Primul ministru a susţinut într-un interviu, că are şi vrea ca nepoţii lui să ştie că a participat la Revoluţie, aşa şi urmaşii Eroilor şi răniţii de la Revoluţie vor să-i comunice Primului ministru ca şi ei au dreptul să afle cine i-a împuşcat şi cine le-a ucis persoanele dragi; şi mai au de asemenea şi dreptul constituţional - art 1. pct 5., unde se stipulează că: < În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.>
Ne punem legitim întrebarea: ce fel de stat de drept avem în România dacă Legea 341/2004 NU se respectă de 13 ani de zile?
Trebuie menţionat faptul că doleanţele noastre privesc persoane care au fost împuşcate la Revoluţie, răniţi cu anumite grade de invaliditate care au şi acum nevoie de o îngrijire medicală deosebită. Aceleaşi doleanţe îi includ şi pe urmaşii de Eroi martiri, în mod special pe părinţii acestora, cărora statul român le acordă lunar o indemnizaţie reparatorie de 918 lei, indemnizaţie pe care o putem compara cu 7500 lei, o pensie specială minimă care se acordă unui fost securist, poate chiar criminalul copilului său. Se naşte inevitabil întrebarea: cine a câştigat şi cine a pierdut la Revoluţie?
Dacă pentru pedepsirea vinovaţilor este prea târziu, nu este târziu ca această instituţie, Ministerul Finanţelor să-şi facă datoria şi să respecte Legea 341/2004, să acorde corespunzător indemnizaţiile reparatorii pentru victimele Revoluţiei, mai ales că proiectul propus de Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 se va aplica doar la 2750 de persoane şi măsurile propuse în acest proiect nu afectează bugetul României.
Sperăm că bugetul alcătuit pentru anul 2024 de către coaliţia PSD-PNL va putea acoperi nevoile stringente ale victimelor Revoluţiei."