VIDEO. "Am fost ameninţat/Asistăm la o Restauraţie". Secretarul de stat "executat" de Ciolacu vorbeşte despre marile mize ale mazilirii sale

Mihai Dodu
Mihai Dodu (Epoch Times)
Loredana Diacu
28.12.2023

Demis de Marcel Ciolacu chiar în vacanţa de sărbători, când românii nu mai stau cu ochii pe ştiri, Mihai Dodu, secretarul de stat în al cărui mandat Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR) l-a lăsat pe premier fără certificat de luptător cu rol determinant la Revoluţie, acuză o răzbunare a acestuia. Dar nu doar atât. Dodu susţine că în spatele demiterii sale se ascund mize mari.

Într-un amplu interviu acordat Epoch Times, Dodu a explicat că miza demiterii sale este una majoră şi că are la bază un cumul de factori. Fostul secretar de stat - fiu de erou martir ucis la Revoluţie - crede că mazilirea sa are mai multe cauze: pe de o parte, retragerea certificatului lui Ciolacu (reamintim că premierul a dat în judecată SSPR-ul din această cauză şi şi-a trimis şi corpul de control peste Dodu), dar şi faptul că a supărat mulţi falşi revoluţionari din siajul PSD, iar aceştia au făcut presiuni mari pentru demiterea lui. Practic, avem de-a face cu o Restauraţie, susţine Dodu.

Mihai Dodu a explicat că a lăsat fără certificate de luptător cu rol determinant mai mulţi şefi de asociaţii de Revoluţionari apropiaţi PSD-ului şi că urma să îi lase şi pe alţii care nu aveau dreptul la acest tip de distincţie. Or, spune el, asta a stârnit mare supărare căci, pe de o parte, unii şi-au făcut statui în pieţele publice pe acest statut şi nu suportau pierderea lui; în plus, e vorba şi de bani, luptătorii cu rol determinant au indemnizaţii lunare de peste 2000 de lei lunar, ies mai repede la pensie, primesc o indemnizaţie şi la pensioară, terenuri etc. Având în vedere numărul mare de falşi luptători cu rol determinant, prejudiciul adus statului de faptul că aceştia încasează lunar sume pe care nu le merită este considerabil.

Fostul secretar de stat a mai precizat că SSPR-ul urma să retragă statutul de oraş martir unor oraşe a căror contribuţie la Revoluţie nu a fost majoră, ceea ce înseamnă că revoluţionarii de acolo nu ar mai avea dreptul la indemnizaţii, lucru care a stârnit mare supărare. De altfel, Dodu ne-a spus că a primit ameninţări. A fost ameninţat şi că fiica lui, elevă, ar putea păţi lucruri.

În concluzie, Dodu crede că asistăm la o Restauraţie: s-a dorit înlăturarea lui pentru ca falşii revoluţionari să-şi conserve privilegiile, întinând memoria adevăraţilor eroi şi idealurile Revoluţiei.

Redăm principalele declaraţii ale lui Mihai Dodu, nu înainte de a reaminti că pe 11 ianuarie, la Tribunalul Buzău, are loc primul termen în procesul intentat de Ciolacu SSPR-ului pentru decizia de a nu îi acorda certificat de Luptător cu Rol Determinant. Dodu crede că există riscul ca SSPR să nu se prezinte la termen sau să nu se apare corespunzător după demiterea lui, mai ales că, la şefia instituţiei, Ciolacu a pus un fost PSD-ist, personaj care a fost considerat apropiat al lui Liviu Dragnea. Mai multe informaţii despre succesorul lui Dodu, aici.

Despre rolul lui Marcel Ciolacu în demiterea sa

- Mi-am dat seama că din momentul în care am avut analiza dosarului premierului, ticăia ceasul. Vreau să vă asigur că această analiză s-a făcut pe probe.

- Am avut un control de două luni şi jumătate din partea corpului de control al premierului, cumva e şi o incompatibilitate, noi suntem în instanţă cu premierul al cărui Corp vine în control la noi, e o stare clară de incompatibilitate, omul se poate gândi direct că e o răzbunare din partea premierului. Ce pot să vă spun în mod direct, asociez venirea Corpului de Control cu situaţia dată. Ceea ce au controlat în timpul controlului clar m-a făcut să cred că au venit cu tema pe analiza dosare pentru revoluţionari.

- Nu avem un raport final al corpului de control al premierului pe care să putem discuta. Există doar un raport preliminar.

- Eu am legat de la început situaţia dată (demiterea n.r.) de premier, a fost decizia dânsului, nu pot să nu mă duc cu gândul la acest lucru, am avut o discuţie telefonică cu dânsul după ce am analizat dosarul şi mi-a spus că are tot dreptul să ne dea în judecată. (...) Mi-e teamă că se vor pune piedici serviciului juridic să nu se prezinte în ianuarie la termenul în instanţă, pentru că au mai fost cazuri în acest sens în istoria secretariatului când juriştii nu au mai fost lăsaţi să meargă în instanţă.

Despre falşii luptători cu rol determinant, ameninţările primite şi rolul jucat de departamentul pentru revoluţionari al PSD. Ameninţări cu moartea

- De la momentul rotativei din iunie, ei (falşii luptători cu rol determinant din siajul PSD) au fost aproape zilnic la sediul din Kiseleff punând presiune, e vorba de aceeaşi preşedinţi de asociaţii care au creat situaţia de impostură... Avem pe dl Pestreanu, dl Bănuţoiu, dl Mărgineanu, aceştia sunt de la departamentul pentru revoluţionari din cadrul PSD, care au intervenit la eşalonul 2 din PSD, la dl Paul Stănescu...

- Am primit ameninţări directe, verbale, şi ameninţări indirecte prin interpuşi, ca să aibă grijă pe unde merge, ca să aibă grijă ştiind că am o fată la o şcoală anume, au fost aceste presiuni la limita legii către penal.

Despre miza demiterii sale

- Mizele sunt mari, avem beneficii, avem nişte imagini de apărat, pentru că sunt preşedinţi de asociaţii care în ochii oamenilor sunt Revoluţionari, care au făcut ceva pentru oraş, dar ei, în mod faptic în dosar nu au documentele în regulă.

- Din numărul total de 16.500 de revoluţionari, de beneficiari, urmaşi, răniţi, rol determinant şi cu merite deosebite, pe sesizări în comisie, peste 90% sunt cumva negative, duc spre fabricarea unor probe în dosar, minciuni, falsuri, adică mă face să cred că foarte mulţi dintre aceştia sunt făcuţi în anumite condiţii şi mă doare sufletul pentru că în calitate de erou martir, ca şi alte familii, noi am suferit şi suferim în continuare pierderea părinţilor, fraţilor, şi nu este corect ca societatea să vadă în continuare această impostură, doar aceşti falşi revoluţionari care şi-au dorit doar să aibă beneficii şi nu s-au gândit la memoria eroilor noştri.

- Miza este mult mai mare, urma să analizăm în comisie oraşele cu rol determinant şi sunt mai multe oraşe care nu întrunesc condiţiile în cadrul cărora sunt mulţi luptători cu rol determinant. Aici e prejudiciul, vorbim de cel puţin 1500 de oameni, înmulţit cu indemnizaţia de 2020 pe lună, unii prin instanţă au obţinut sume mai mari, 3000, 4000 de lei, ies la pensie cu 5 ani mai devreme, primesc un bonus la pensie de 1100 de lei, teren extravilan, intravilan şi alte beneficii.

- Avem oraş cu rol determinant Băile Herculane, să mă ierte fraţii din Baile Herculane, dar cred că trebuie să dăm Cezarului ce e al Cezarului, Timişoara, Bucureşti, Cluj... Mizele sunt complementare, odată politice, financiare, de imagine şi, într-un final, miza Restauraţiei.

- Nu e doar o decizie a lui Ciolacu, ci un cumul de factori, de la rotativă încoace există presiuni nu doar din partea departamentului pentru revoluţionari al PSD, ci şi a altor revoluţionari cărora li s-au retras certificatele şi care sunt aproape de politic.

Succesorul lui Dodu, fost prefect în perioada Dăncilă şi fost şef în partidul lui Dragnea

Reamintim că, în locul lui Dodu, Ciolacu l-a numit secretar de stat pe Sever Romulus Stana, fost prefect al Capitalei pus în acea funcţie de Viorica Dăncilă. Stana a fost şi consilier al fostului primar de la Sectorul 6, Gabriel Mutu, preşedinte interimar al PSD Bucureşti.

Noul secretar de stat pentru Revoluţionari este considerat un personaj din siajul lui Liviu Dragnea. De altfel, în 2021, Alianţa pentru Patrie, condusă la vremea respectivă de Dragnea şi Codrin Ştefănescu, anunţa cu mândrie că Romulus Sever Stana este coordonator APP sector 6.

Numele Sever Stana apare pe o cerere înregistrată în octombrie 2022 pe rolul Tribunalului Bucureşti prin care mai multe persoane, în calitate de membri fondatori ai Partidului România Suverană – PRS, au solicitat înregistrarea acestui partid în Registrul partidelor politice. Preşedintele viitoarei formaţiuni avea să fie fostul ministru de Interne Carmen Dan, formaţiunea urmând să-i servească drept vehicul politic lui Dragnea după despărţirea de Alianţa Pentru Patrie.

Ce spune Dodu despre numire?

- Sunt categoric şi spun nu, curăţenia începută de mine printre falşii revoluţionari nu va continua. Aşa cum se vede de la mine, este o Restauraţie. Eu sunt în afara partidelor, premierul Ciucă m-a numit în calitate de fiu de erou, sunt profesor de istorie, sunt CV-uri diametral opuse al meu şi al noului secretar de stat.

E clar că nu mai trebuie să continue această reformă (începută de mine n.r.). E un secretariat de stat care zeci de ani a stat la umbra politicului, care nu s-a ocupat de ceva determinant care să reamintească de sacrificiul eroilor din Decembrie, să îi cinstească cum se cuvine pe răniţi prin tratamente, s-a remarcat mai degrabă prin ilegalităţi, DNA care a descins de mai multe ori în instituţie, deci această etichetă pe care o are Secretariatul, cumva este autentică. Eu am încercat să dau un alt drum, să stau în calea imposturii, să fiu demn în faţa eroilor, atunci când voi pleca să pot să nu îmi reproşez că am tăcut în raport cu impostura şi alte situaţii. Deci semnalul e clar, se doreşte o liniştire a unui proces de reformă. Sunt mulţi oameni profesionişti din secretariat, cu care am făcut echipă, vor să plece.

Vă invităm să urmăriţi interviul integral în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor