Victor Ponta, scrisoare către CCR: Am primit două adrese cu cereri diferite, dar Guvernul va oferi datele

Printr-o scrisoare, premierul Victor Ponta a transmis luni seară Curţii Constituţionale că Guvernul a primit din partea acestei instituţii două adrese care conţin solicitări diferite. Totodată, el a explicat faptul că listele electorale permanente nu se află la Executiv, dar că Guvernul va comunica în termen datele cerute.
Liviu Şerbănescu
14.08.2012

Printr-o scrisoare, premierul Victor Ponta a transmis luni seară Curţii Constituţionale că Guvernul a primit din partea acestei instituţii două adrese care conţin solicitări diferite. Totodată, el a explicat faptul că listele electorale permanente nu se află la Executiv, dar că Guvernul va comunica în termen datele cerute.

"Prin adresa dumneavoastră nr.5305 din data de 03 .08.1201 aţi solicitat Guvernului "să dispună măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 şi să transmită Curţii Constituţionale numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Ulterior, aţi revenit cu adresa nr.5306 din 06.08.2012 motivată pe interpretările diferite apărute în mass-media şi ne aduceţi la cunoştinţă faptul că "prin adresa nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispoziţiilor art.17 alin. (2) din Iegea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012. Simpla lecturare a celor două adrese relevă faptul că cele două texte conţin solicitări diferite", a precizat premierul.

Premierul mai arată ca, urmare adresei nr.5305, Guvernul trebuie să dispună măsuri pentru actualizarea listelor electorate permanente şi să transmită numărul persoanelor ce trebuiau înscrise în acestea la data de 29 iulie 2012, pentru a se putea stabili de CC dacă referendumul este valabil în conformitate cu dispoziţiile art.5 alin.(2) din Legea nr.3/2000, dar şi că în cea de-a doua adresă textul prin care se susţine că sunt aduse clarificări se referă la liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul.

"Ori, listele în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012, în conformitate cu dispoziţiile legale, sunt depuse centralizat la Biroul Electoral Central, care ulterior le transmite Autorităţii Electorale Permanente, în vederea depistării eventualelor voturi multiple. În acest caz, precizarea din adresa nr.5306 este menită să creeze o confuzie din cauza faptului că obiectul solicitării dumneavoastră, adică listele electorale permanente, nu se află în posesia Guvernului său a unei instituţii din subordinea sa" , a scris Victor Ponta.

De asemenea, premierul mai informează că în şedinţa Guvemului din data de 7 august 2012 a fost aprobat Memorandumul: privind măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 şi transmiterea către CC a numărului persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru a se putea stabili dacă referendumul este valabil în conformitate cu dispoziţiile art. 5 alin. (2) din Legea nr. 3/2000.

Plenul Curţii Constituţionale se reuneşte marţi, de la ora 10.00, la cererea unor judecători, ca urmare a unor neconcordanţe apărute în actele oficiale ale CCR, cum ar fi celebra erată, după ce în 2 august stabilise amânarea unei decizii privind referendumul până când Guvernul va remite listele de alegători.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor