Victor Ponta: Propunerea de buget UE e inacceptabilă. Guvernul îl sprijină pe Traian Băsescu să nu cedeze
alte articole
Propunerea preşedintelui Consiliului Uniunii Europene, Herman van Rompuy, referitor la bugetul european pentru perioada 2014-2020 este "extrem de nefavorabilă şi inacceptabilă" pentru România, iar Guvernul îl sprijină pe preşedintele Băsescu "să nu cedeze", a declarat vineri premierul Victor Ponta.
"Această poziţie a României se va face şi se face deja în aceste ore, în timp ce eu sunt aici la dvs, secretarii de stat, consilierii guvernamentali care s-au ocupat până acum de negocierea poziţiei României se întâlnesc, nu ştiu dacă chiar cu preşedintele sau cu consilierii preşedintelui pentru a lucra exact din punct de vedere tehnic, la poziţiile noastre. Marţi în şedinţa de Guvern, ministrul Orban va prezenta, şi Guvernul va adopta o poziţie în sensul celor spuse de mine, pentru că nu mai este timp să ne prezentăm şi în faţa Parlamentului. Dacă Parlamentul ar fi fost în sesiune, cu siguranţă aş fi prezentat şi Parlamentului poziţia noastră, se referă la cele două obiective ale României. (...) E vorba de acele solicitări ale României absolut corecte şi normale referitoare la politica agricolă comună şi la fondurile de coeziune care au fost acceptate şi incluse în propunerea Comisiei Europene a domnului Barroso şi susţinute de Parlamentul European care are de asemenea un rol în decizia privind bugetul.(...) Noi trebuie să mergem acolo să cerem ceea ce Comisia Europeană şi Parlamentul European a considerat că este corect", a spus Ponta.
"Propunerea lui Herman van Rompuy este extrem de nefavorabilă nouă, este altă propunere decât a CE şi PE şi este inacceptabilă. Când spui inacceptabil, România fiind o ţară cu drepturi depline în UE, când ceva este inacceptabil ai, conform Tratatului UE, dreptul de a vota împotrivă, iar bugetul UE nu se poate adopta decât prin unanimitate. Prin poziţia Guvernului şi a majorităţii parlamentare îl sprijinim pe preşedintele Băsescu să nu cedeze, pentru că domnia să spună "Asta e poziţia Parlamentului şi Guvernului, nu puteţi să mă convingeţi să cedez". Preşedintele ţine mult la instituţii, mai puţin la popor, şi instituţiile - Guvern, Parlament - au spus care este limita dincolo de care România nu poate accepta mecanismul financiar 2014-2020", a precizat Victor Ponta.
Premierul a afirmat că delegaţia României nu merge la Bruxelles să ceară lucruri "absurde", ci doar ceea ce Comisia Europeană şi PE "au considerat că e corect".
"Importantă e poziţia României la Consiliul European", a spus Ponta.
"Nu ştiu cu ce se deplasează cu preşedintele"
Un jurnalist l-a întrebat pe premier dacă va merge cu preşedintele Traian Băsescu în acelaşi avion la Bruxelles, iar Victor Ponta a răspuns că nu ştie cu ce se va deplasa şeful statului.
"Înainte de începerea Consiliului European, de regulă, sunt întâlniri ale primilor miniştri PPE şi ale premierilor aparţinând familiei socialiste, eu la asta mă refeream, întâlniri la care de obicei particip. (...) Nu ştiu cu ce se deplasează cu preşedintele, dar nu cred că e problema de transport. Ceea ce reprezintă un lucru important, mai important dacă merg cu preşedintele în avion sau preşedintele merge cu trenul şi eu cu bicicleta, eu cred că important care este opoziţia României în Consiliul European", a afirmat premierul.
Consens Preşedinţie - Guvern
După întâlnirea de joi cu preşedintele, Victor Ponta a anunţat că la reuniunea Consiliului European de săptămâna viitoare va participa Traian Băsescu. Premierul a mai precizat că, în discuţia de la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat dorinţa de a participa la reuniunea Consiliului European, având în vedere contextul european.
Victor Ponta a mai declarat totodată că i-a prezentat joi preşedintelui discuţiile avute până în prezent de Guvern privind bugetul comunitar 2014-2020, insistând asupra faptului că nu poate fi acceptată propunerea recent prezentată de preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, şi care implică scăderi de fonduri atât pentru politica agricolă comună, cât şi pentru politica de coeziune şi introducerea unor criterii noi, defavorabile României, de stabilire a alocaţiilor.
Premierul a mai precizat că, dacă va fi cazul, pentru această propunere defavorabilă România îşi va exercita dreptul de veto şi a asigurat că nu există disensiuni între poziţia Preşedinţiei şi cea a Guvernului privind bugetul comunitar.
Bugetul multianual al UE, sub semnul întrebării
Bugetul multianual pentru perioada 2014-2020 va fi unul dintre punctele principale de pe agenda reuniunii Consiliului European, care va avea loc în perioada 22-23 noiembrie. România va fi reprezentată la summit-ul european de preşedintele Traian Băsescu, după cum s-a decis în urma întâlnirii cu premierul Ponta.
Legat de bugetul multianual, există dispute între state precum Germania şi Marea Britanie, care ar dori o reducere a alocării fondurilor europene pentru noile state membre, şi ţări ca România care nu sunt de acord.
Propunerea lui Herman van Rompuy este extrem de nefavorabilă nouă, este altă propunere decât a CE şi PE şi este inacceptabilă. Când spui inacceptabil, România fiind o ţară cu drepturi depline în UE, când ceva este inacceptabil ai, conform Tratatului UE, dreptul de a vota împotrivă, iar bugetul UE nu se poate adopta decât prin unanimitate.
Premierul Victor Ponta a menţionat posibilitatea de folosire a dreptului de veto, dacă fondurile alocate României se vor diminua semnificativ, aşa cum se estimează.
Reacţii pentru exprimarea dreptului de veto
Renate Weber, europarlamentar PNL, a declarat vineri, cu privire la folosirea dreptului de veto în Consiliul European, că cel mai bine ar fi ca România să-şi consolideze o poziţie care să nu fie singulară, ci să fie parte a unui grup de ţări care să aibă aceeaşi poziţie. Aceasta a punctat faptul că este un moment important şi dificil în elaborarea bugetului UE, pentru că există poziţii foarte diferite în ceea ce priveşte perspectivele pe care le urmăreşte Consiliul European şi cele la care se raportează Parlamentul European.
”În acest ansamblu, eu cred că orice voce care se face auzită în interiorul Consiliului este foarte importantă şi eu mă îndoiesc că România ar fi singura ţară care ar fi bucuroasă cu bugetul, aşa cum se vede el la acest moment, prefigurându-se de către Consiliu, pentru că e vorba într-adevăr de toată perioada 2014-2020 şi se pleacă la construcţia acestui cadru multianul de la bugetul 2013”, a declarat Renate Weber, conform Realitatea.net.
Cătălin Ivan, liderul europarlamentarilor PSD, a susţinut vineri că România trebuie să-şi utilizeze dreptul de veto la Consiliul European, iar preşedintele Traian Băsescu va trebui să voteze pentru români, nu pentru ”prietenii” săi de la Bruxelles, care l-au susţinut în această vară.
Opinii contra exprimării dreptului de veto
Nu de aceeaşi părere sunt şi oamenii politici de la PDL, care nu cred că este cazul ca România să se folosească de acest drept pentru a bloca bugetul UE. Liderul PDL şi vicepreşedintele Partidului Popular European, Anca Boagiu, s-a pronunţat împotriva acestei măsuri. Boagiu a mai precizat că Ponta a compromis negocierile pe care preşedintele Traian Băsescu le va avea la Bruxelles pe tema bugetului UE, iar folosirea dreptului de veto ar însemna blocarea bugetului UE.
"Atunci când ai un om politic experimentat care ştie să negocieze, îl laşi să-şi ducă negocierea, nu apari tu cu altă opinie înainte să înceapă negocierea. Ai compromis-o", a afirmat Boagiu, la Digi 24.
Liderul PDL a explicat motivele pentru care nu ar fi recomandată folosirea dreptului de veto.
"Nu poţi să exerciţi dreptul de veto. În momentul în care Europa e în criză, ar însemna blocarea bugetului UE, oricine poate să şi-l exercite, dar trebuie să ne gândim la faptul că în momentul în care ai blocat discuţiile, îţi închizi toate marjele de negociere şi nu ai buget pe următorul exerciţiu financiar, pe 2014-2020", a declarat Anca Boagiu.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat pentru hotnews.ro că negocierile asupra Cadrului Financiar 2014-2020 vor fi extrem de complicate, cu poziţii care par absolut de neconciliat.
Preşedintele UE, Herman Van Rompuy, a vorbit despre o reducere de 74,5 miliarde de euro, faţă de cele 1.033 de miliarde propuse de Comisia Europeană. Documentul referitor la propunerea de reducere a bugetului nu a fost deocamdată făcut public. Statele care contribuie cu cele mai mari sume la bugetul UE - Germania, Marea Britanie, Suedia şi Olanda - au cerut efectuarea unor reduceri care să fie de cel puţin 100 de miliarde.