Bugetul multianual al UE, blocat de România?
alte articole
Bugetul multianual pentru perioada 2014-2020 va fi unul dintre punctele principale de pe agenda reuniunii Consiliului European, care va avea loc în perioada 22-23 noiembrie. România va fi reprezentată la summit-ul european de preşedintele Traian Băsescu, după cum s-a decis în urma întâlnirii cu premierul Ponta.
Legat de bugetul multianual, există dispute între state precum Germania şi Marea Britanie, care ar dori o reducere a alocării fondurilor europene pentru noile state membre, şi ţări ca România care nu sunt de acord.
Premierul Victor Ponta a menţionat posibilitatea de folosire a dreptului de veto, dacă fondurile alocate României se vor diminua semnificativ, aşa cum se estimează.
"Din punctul de vedere al Guvernului României, propunerea recent prezentată de preşedintele Van Rompuy, care implică scăderi de fonduri atât pentru politica agricolă comună, cât şi pentru politica de coeziune şi introducerea unor criterii noi, defavorabile României, de stabilire a alocaţiilor, este o propunere inacceptabilă şi am prezent preşedintelui această opoziţie fermă şi nenegociabilă a României, invocând inclusiv dreptul de veto al României", a afirmat Ponta.
Opinii contra exprimării dreptului de veto
Nu de aceeaşi părere sunt şi oamenii politici de la PDL, care nu cred că este cazul ca România să se folosească de acest drept pentru a bloca bugetul UE. Liderul PDL şi vicepreşedintele Partidului Popular European, Anca Boagiu, s-a pronunţat împotriva acestei măsuri. Boagiu a mai precizat că Ponta a compromis negocierile pe care preşedintele Traian Băsescu le va avea la Bruxelles pe tema bugetului UE, iar folosirea dreptului de veto ar însemna blocarea bugetului UE.
"Atunci când ai un om politic experimentat care ştie să negocieze, îl laşi să-şi ducă negocierea, nu apari tu cu altă opinie înainte să înceapă negocierea. Ai compromis-o", a afirmat Boagiu, la Digi 24.
Liderul PDL a explicat motivele pentru care nu ar fi recomandată folosirea dreptului de veto.
"Nu poţi să exerciţi dreptul de veto. În momentul în care Europa e în criză, ar însemna blocarea bugetului UE, oricine poate să şi-l exercite, dar trebuie să ne gândim la faptul că în momentul în care ai blocat discuţiile, îţi închizi toate marjele de negociere şi nu ai buget pe următorul exerciţiu financiar, pe 2014-2020", a declarat Anca Boagiu.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat pentru hotnews.ro că negocierile asupra Cadrului Financiar 2014-2020 vor fi extrem de complicate, cu poziţii care par absolut de neconciliat.
Preşedintele UE, Herman Van Rompuy, a vorbit despre o reducere de 74,5 miliarde de euro, faţă de cele 1.033 de miliarde propuse de Comisia Europeană. Documentul referitor la propunerea de reducere a bugetului nu a fost deocamdată făcut public. Statele care contribuie cu cele mai mari sume la bugetul UE - Germania, Marea Britanie, Suedia şi Olanda - au cerut efectuarea unor reduceri care să fie de cel puţin 100 de miliarde.