Freedom House România: Agresarea jurnaliştilor - un atentat la adresa libertăţii de exprimare

Plimbare în jurul Palatului Cotroceni, organizat de Antena3
Plimbare în jurul Palatului Cotroceni, organizat de Antena3 (Epoch Times România)

Freedom House România şi Societatea Timişoara au declarat într-un comunicat de presă transmis luni că agresarea jurnaliştilor de către susţinătorii Antenei 3 este un atentat la adresa libertăţii de exprimare.

"Incidentele de ieri, 10 august 2014, în care mai mulţi ziarişti au fost agresaţi de susţinătorii postului Antena 3, sunt un atentat la adresa libertăţii de exprimare, rod al unor campanii de inspiraţie totalitară, de instigare la ură şi violenţă", transmit cele două ONG-uri în comunicatul de presă.

Freedom House România şi Societatea Timişoara atenţionează că atitudinea de dispreţ faţă de lege, campaniile de publicitate politică ilegală, violenţa de limbaj şi ameninţările afişate de câţiva realizatori ai emisiunilor "Sinteza Zilei" şi "În Gura Presei" de la Antena 3, dar având girul şi ocrotirea unor membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului, s-au transformat luni în agresiuni fizice sub privirile nepăsătoare ale jandarmilor sau chiar cu complicitatea Jandarmeriei.

"Solicităm Ministerului Administraţiei şi Internelor să desfăşoare o anchetă privind lipsa de reacţie a Jandarmeriei faţă de agresarea jurnalistelor Ioana Moldoveanu (Vice.com), Mădălina Dicu (B1 TV) şi a ziaristului Cristian Dorombach (Realitatea TV)", concluzionează Freedom House România şi Societatea Timişoara în comunicatul citat.

Jurnalişti agresaţi

Duminică a avut loc un protest organizat de vedetele Antenei 3 la Palatul Cotroceni sub pretextul unei plimbări paşnice în jurul Palatului, 'plimbare' la care cetăţenii au fost invitaţi să participe pentru a apăra Antena 3, aflată, potrivit angajaţilor lui Dan Voiculescu, în pericol după arestarea fondatorului trustului Intact. Câteva zile înaintea protestului, intitulat "plimbarea libertăţii", vedetele Antenei l-au prezentat obsesiv pe Voiculescu drept o victimă a războiului cu Traian Băsescu, "marele duşman" al acestui popor. Opozanţii mogulului (adică cei ce l-au închis) au fost prezentaţi drept nişte "oameni răi", care ar urma să vină după Badea şi Gâdea, care trebuiesc apăraţi de Popor.

La protest, susţinători ai Antenei 3 i-au agresat pe jurnalistele Mădălina Dicu de la B1 TV, Ioana Moldoveanu de la revista Vice şi pe jurnalistul Cristian Dorombach de la Realitatea.