Victor Ponta pentru FT: USL va rectifica imediat orice deficienţe democratice identificate de executivul european
alte articole
Premierul român Victor Ponta a declarat că îl va asigura joi, la Bruxelles, pe preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, că USL, coaliţia sa de centru-stânga aflată la guvernare, este gata să corecteze orice fel de deficienţe democratice identificate de executivul european, notează miercuri Financial Times (FT).
'Dacă există fie şi o singură decizie a noastră care nu este în conformitate cu standardele europene, nu cer şase luni, un an sau ceva de genul acesta, mă întorc acasă [şi] în cazul în care este ceva legat de guvern vom corecta imediat', a declarat Ponta într-un interviu pentru Financial Times.
Premierul român a afirmat că a fost 'şocat' de criticile aduse acţiunilor sale şi de comparaţiile cu metodele folosite de partidul Fidesz al premierului Viktor Orban, pentru a-şi consolida prerogativele în ţara vecină, Ungaria.
'Am fost foarte îngrijorat în legătură cu reacţiile din Europa şi nu am vrut să le iau ca pe ceva ce nu am înţeles', a spus şeful executivului român. 'Am înţeles această preocupare şi am venit aici tocmai pentru a asigura că statul de drept şi ordinea constituţională vor fi respectate, în pofida modalităţilor interne şi uneori chiar balcanice de rezolvare a disputelor politice', a adăugat Ponta.
Oponenţii şi analiştii au acuzat coaliţia USL că încearcă sa marginalizeze Curtea Constituţională şi că foloseşte scurtături în procesul de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, precum şi de încercarea de a schimba regulile referendumului, aminteşte ziarul britanic. În opinia acestuia, explozia politică de la Bucureşti a ameninţat să adauge la pericolul contaminării de la criza din zona euro şi riscul ca democraţia să fie erodată în noi state membre, foste comuniste. FT apreciază că executivul UE a avut o intervenţie puternic formulată, ce nu îi este caracteristică, cu câteva ore înainte de votul de vineri, 6 iulie, de suspendare a preşedintelui Băsescu, cerând României să nu pună în pericol progresul democratic pe care l-a realizat în ultimul deceniu.
Premierul Ponta a insistat că alianţa sa formată din social-democraţi şi liberali, care a venit la putere după căderea guvernului de centru-dreapta în luna mai, va respecta termenii unei linii de credit de precauţie de 5 miliarde de euro cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi UE. Preocupările investitorilor privind viitorul sprijinului FMI, precum şi măsurile de austeritate care au stabilizat bugetul României, dar au făcut ca preşedintele de centru-dreapta şi fostul guvern să devină extrem de nepopulari, au trimis moneda României la minime record.
''Am venit la guvernare cu două luni în urmă, ne-am propus un program foarte clar de reforme... să avem creştere şi să facem reforme structurale', a afirmat Ponta. 'Din păcate - şi aceasta a dus la conflictul din Parlament - preşedintele a acţionat nu doar împotriva guvernului, ci chiar a Parlamentului, şi ne-am trezit într-un fel de blocadă politică', a adăugat premierul român.
Ponta a mai spus că Băsescu şi-a depăşit în mod constant competenţele sale ca preşedinte, care sunt relativ limitate în temeiul Constituţiei României. Alte partide de opoziţie s-au alăturat coaliţiei de guvernământ în lansarea procesului de suspendare a preşedintelui şi votarea suspendării, a adăugat premierul român.
'[Băsescu] este o personalitate', a spus Ponta. 'Este un fost căpitan de navă, astfel că nu are parteneri egali, ci numai subordonaţi. Iar când premierul nu este din partidul său, este aproape inevitabil să existe această (tensiune)', a explicat Ponta. 'El a vrut întotdeauna sa fie şi şeful guvernului, ceea ce face coabitarea aproape imposibilă', a adăugat premierul român.
Şeful executivului român a repetat, de asemenea, afirmaţiile că Băsescu s-a aflat în spatele recentelor acuzaţii că premierul ar fi plagiat în teza sa de doctorat - fapt pe care preşedintele îl neagă, notează FT. La rândul său, Ponta neagă plagiatul şi spune că teza sa a respectat standardele academice româneşti în vigoare la vremea respectivă.