FT: Reacţia rapidă în cazul României arată că UE e dispusă să recurgă la sancţiuni limitate
Uniunea Europeană a reacţionat mult mai rapid la situaţia din România decât la cea din Ungaria, ceea ce sugerează că este dispusă să folosească sancţiuni limitate pentru a menţine statele membre pe calea democraţiei, se arată într-un editorial al Financial Times.
Pe lângă nesfârşita criză economică, UE are noi motive de îngrijorare după ce practicile antidemocratice par să se răspândească în ţările membre, comentează publicaţia britanică. Editorialistul atrage atenţia că, după ce Ungaria şi-a modificat Constituţia, acum e rândul Guvernul român să fie implicat într-o luptă pentru putere în cadrul căreia preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat, iar legea fundamentală riscă să fie călcată în picioare.
Victor Ponta e de stânga, iar omologul său ungar, Viktor Orban, e de dreapta, dar similarităţile dintre metodele USL şi cele ale FIDESZ sunt clare. Coaliţia lui Victor Ponta a ameninţat că va înlocui judecătorii Curţii Constituţionale, a folosit ordonanţe de urgenţă pentru a evita deciziile instanţei supreme, încearcă să modifice legea referendumului, notează Financial Times, subliniind că Guvernul român trebuie să acţioneze în limitele democratice şi ale statului de drept în cazul schimbării preşedintelui. Dacă populaţia s-a săturat de Traian Băsescu, are ocazia să voteze o schimbare la alegerile din 2014.
Însă actualul comportament al Guvernului de la Bucureşti pericole atât pentru România, cât şi pentru celelalte ţări, existând riscul ca Bucureştiul să piardă acordul stand-by cu FMI şi să anuleze progresele în materie de stabilitate financiară. Iar, în condiţiile în care multe ţări vest-europene consideră că România şi Bulgaria au fost primite prematur în UE, va complica şi mai mult speranţele altor ţări balcanice de a adera la blocul european.
Uniunea Europeană a reacţionat mult mai rapid la situaţia din România decât la cea din Ungaria, ceea ce sugerează că este dispusă să folosească sancţiuni limitate pentru a menţine statele membre pe calea democraţiei, se mai arată în editorial.
Autorul consideră că UE ar trebui să se asigure că Ponta va respecta promisiunile făcute miercuri la Bruxelles privind respectarea Constituţiei şi a statului de drept. Totodată, UE ar trebui să demonstreze clar, Budapestei, Bucureştiului şi oricăror alte ţări tentate de astfel de metode, că este un club cu reguli şi că nu îi este teamă să le aplice.