Ponta speră că raportul MCV va fi corect şi va reflecta progresele din ultimii 5 ani
alte articole
Premierul Victor Ponta şi-a exprimat, miercuri, speranţa că raportul MCV de luna aceasta va reflecta progresele înregistrate de România în ultimii 5 ani, perioadă în care USL a fost la putere doar două luni.
”Am încredere deplină că raportul CE va fi unul corect, se va baza pe fapte, nu numai pe acuzaţii”, a declarat Ponta, întrebat dacă discuţiile de miercuri şi joi vor fi suficiente pentru a schimba ceva în ceea ce priveşte raportul MCV, care ar putea fi negativ după recentele evenimente din România. În plus, premierul a reafirmat hotărârea de a lua măsurile necesare în cazul în care Comisia constată că Parlamentul sau Guvernul au luat vreo decizie care încalcă standardele europene.
”Raportul ar trebui să explice schimbările din justiţie din ultimii cinci ani (...) În aceşti cinci ani sistemul judiciar din România a făcut paşi importanţi pentru a fi independent şi eficient”, a spus Ponta, precizând că în aceşti cinci ani USL a fost la putere doar în ultimele două luni, în rest fiind partidul lui Traian Băsescu.
De altfel, şi în cadrul conferinţei cu Hannes Swoboda, Ponta a precizat că nu crede că raportul va fi modificat în urma recentelor evenimente, întrucât MCV ia în considerare măsurile importante luate în justiţie de la instituirea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Premierul a mai subliniat că decizia comună a tututor forţelor politice din România este să sprijine sistemul judiciar pentru ca acesta să rămână independent, să devină mai eficient şi să respecte standardele europene.
Cum schimbările la MCV sunt posibile până în ultimul moment, România ar putea avea un raport negativ. În primele luni ale anului, diverse voci susţineau că raportul României va fi unul bun, spre deosebire de cel al Bulgariei, care va fi criticată pentru reformele lente. Experţi europeni susţin însă că deciziile Guvernului Ponta ar putea cântări greu, iar Bucureştiul se poate trezi cu un raport şi mai rău decât al Bulgariei.
Liderul USL a mai spus că nu este corect faptul că este conectată aderarea la Schengen cu lupta politică din România, care va fi rezolvată de populaţie la referendum.
Ponta s-a declarat ”dezamăgit” de reacţia cancelarului german, deoarece Angela Merkel a ascultat doar ce a avut de zis preşedintele suspendat, nu şi Guvernul.