Kover: E foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.05.2012

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a declarat, duminică, la Odorheiu Secuiesc, că a fost "foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român" în privinţa reînhumării scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

"Noi am planificat nu numai o reînhumare, ci şi o celebrare a reîntoarcerii acasă a lui Nyiro Jozsef. A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal", a spus Kover Laszlo.

Acesta a mai afirmat că "a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşă" din partea Guvernului, care "a depăşit limita comicului". "Niciodată nu am participat la o astfel de comedie absurdă", a mai declarat Kover Laszlo.

Preşedintele Parlamentului ungar consideră că "atâta vreme cât România este un stat de drept", atunci există posibilitatea ca rămăşiţele scriitorului maghiar să fie îngropate aici. "Reînhumarea lui Nyiro va fi un moment decisiv, când o să procurăm toate actele necesare, pe care de fapt le avem şi acum, dar ei le contestă, iar pe 20 iunie instanţa de contencios administrativ va decide cât de gravă este eroarea pe care nu am comis-o noi şi care nu poate avea efecte negative asupra noastră şi cum poate fi îndreptată", a adăugat el.

Peste două mii de persoane participă la ceremonia de comemorare a scriitorului maghiar, care are loc pe un teren privat al Bisericii romano-catolice din Odorheiu Secuiesc.

MAE l-a invitat, în cursul dimineţii de duminică, pe primul colaborator al ambasadei Ungariei la Bucureşti, căruia i s-a transmis că orice acţiune de reînhumare a lui Nyiro Jozsef este suspendată până la decizia Tribunalului Harghita.

Ministerul de Externe şi-a exprimat speranţa că partea ungară nu va continua demersurile, iar nicio oficialitate ungară sau reprezentant al ambasadei nu se va implica sau va participa la o astfel de ceremonie, care contravine legislaţiei româneşti şi deciziei autorităţilor române.

MAE a transmis că nu doreşte ca relaţiile bilaterale să fie afectate şi solicită ca autorităţile ungare să manifestate spirit constructiv şi înţelegere în direcţia acomodării sensibilităţilor prezentate foarte clar de partea română în repetate rânduri, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Ulterior discuţiilor, ambasadorul ungar la Bucureşti a informat telefonic MAE că nu va avea loc nicio reînhumare, ci doar o slujba religioasă în memoria lui Joseph Nyiro.

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzică, a declarat, sâmbătă, că a atacat în contencios-administrativ autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel că, din punct de vedere al insituţiei pe care o reprezintă, reînhumarea este suspendată.

Termenul stabilit de Tribunalul Harghita pentru luarea unei decizii este 20 iunie.

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a eliberat, vineri, autorizaţia de reînhumare a scriitorului maghiar, Nyirő József, precizând că documentaţia depusă de Parlamentul Ungariei este conformă cu legislaţia română.

Atât Ministerul de Externe, cât şi premierul Victor Ponta au precizat că autorităţile române se opun reînhumării scriitorului, întrucât acesta a colaborat cu regimul de tip fascist din Ungaria, între anii 1941 şi 1945.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor