Victor Ponta ameninţă cu plângeri penale dacă se vor da bani de la buget aleşilor Puterii
alte articole
Opoziţia va depune plângeri penale împotriva tuturor celor care vor decide alocarea de bani de la Guvern aleşilor locali ai PDL şi ai celor care vor candida pentru UNPR, a anunţat luni preşedintele PSD, Victor Ponta.
"Ieri (n.r. luni) s-a confirmat ceea ce de două săptămâni tot anunţam: cei de la PDL şi UNPR vor să devalizeze în această perioadă ce a mai rămas din bugetul de stat pentru a primi - şi informaţiile noastre din teritoriu sunt foarte clare - 4,6 miliarde de lei pentru fiecare primar al PDL sau eventual care ar accepta din Opoziţie să candideze la UNPR şi 25 miliarde de lei pentru fiecare preşedinte de CJ gen Flutur, Popescu şi toţi ceilalţi. Dacă premierul Ungureanu va rezista acestor presiuni absolut mafiote de devalizare a banului public, e un lucru îmbucurător. Dacă nu, vom depune plângeri penale împotriva tuturor celor care au semnat o astfel de hotărâre", a precizat Ponta, în debutul BPN al PSD.
El a reafirmat că aceşti bani nu există din Fondul de rezervă al Guvernului, fiind "absolut necesară" luarea acestor sume de la alte capitole bugetare precum investiţii, sănătate, educaţie.
"Acest uriaş proces de mită electorală pe bani publici a fost iniţiat de prefecţi. Din informaţiile noastre, prefecţii din fiecare judeţ au luat numărul de localităţi PDL şi eventual cu cei care ar fi dispuşi să treacă la UNPR, au trimis la Bucureşti, la Secretariatul General, s-au centralizat toate datele, pentru ca aproape un miliard de euro să fie împărţit ca mită electorală candidaţilor şi aleşilor locali ai PDL şi UNPR. Şi atunci decizia noastră este foarte clară - de a depune plângeri penale şi de a contesta în toate modurile posibile în contencios administrativ această devalizare a banului public, în scopul electoral referitor la alegerile locale", a adăugat Victor Ponta.
El a reamintit de invitaţia - apel adresată luni de USL către cei de la Putere, de a discuta cât mai rapid în privinţa constituirii unui grup de lucru pentru modificarea legii electorale.
Ponta a făcut referire la modul în care vor fi selectaţi viitorii candidaţi la Parlament, precum şi la modul în care sunt aleşi aceştia.
În opinia acestuia, Guvernul a trecut cu sprijinul unor parlamentari precum Mihail Boldea şi în primul rând al unor parlamentari care şi-au schimbat opţiunea politică peste noapte pentru funcţii.
El a mai spus că USL trebuie să aibă o poziţie comună referitoare la viitoarea lege electorală pentru 2012 - 2016, exprimându-şi speranţa în stabilirea unui acord politic pe această temă.
"Apropo, să-i urăm succes fostului nostru coleg, Marian Sârbu. Acum am înţeles şi noi de ce a plecat din PSD, ca să aibă o funcţie bună şi mă rog, e decizia domniei sale, dar măcar înţelegem de ce a plecat", le-a spus Ponta colegilor din BPN.
Preşedintele PSD a reamintit în context că există în Parlament o iniţiativă legislativă depusă de el şi de liderul liberal, Crin Antonescu, care priveşte reducerea numărului de parlamentari la 318, alegerea acestora prin vot majoritar dintr-un singur tur, precum şi pierderea mandatului de parlamentarul traseist politic.