Ponta i-a spus lui Blair cum i s-a oferit „în glumă” postul de premier

Preşedintele PSD, Victor Ponta. (psd.ro)
Epoch Times România
26.03.2012

Victor Ponta, preşedintele PSD, i-a povestit lui Tony Blair despre propunerea "în glumă" pe care i-a făcut-o Traian Băsescu de a fi premier, dar nu crede că britanicul a înţeles cum se poate glumi cu o asemenea funcţie.

Ponta s-a întâlnit luni la sediul PSD cu fostul lider laburist. "Pentru orice lider social-democrat, să te întâlneşti cu Tony Blair, cel care a condus Partidul Laburist şi Guvernul laburist britanic, e o ocazie extraordinară. În plus, am vorbit puţin, nu atât despre situaţia internă, cât mai ales despre ce se întâmplă la nivel european. Am discutat puţin despre posibilele întrebări pe care le va primi în cursul conferinţei de la Universitatea Româno-Americană şi, sigur, am primit şi nişte sfaturi", a povestit Ponta.

"M-a încurajat în ideea de a păstra - şi sigur, după aceea, la putere, cu atât mai mult, dar mai ales anul acesta, în bătălia electorală - un discurs pe teme economice extrem de pragmatic şi de serios. Mi-a reamintit că de fiecare dată, şi când era în opoziţie, dar şi când a intrat în campanie electorală fiind la guvernare, în zona economică, în zona de creare de locuri de muncă, nu e loc de populisme şi de promisiuni pe care după aceea să nu poţi să ţi le ţii. Într-un fel, mi-a confirmat - fără să ştie toate detaliile - că încercarea mea din ultimul timp de a arăta un program foarte coerent şi pragmatic pe zona aceasta economică, e o alegere bună", a detaliat el.

Ponta a povestit că el l-a mai întâlnit pe Blair, cum de altfel a avut norocul să întâlnească pe toţi lideri europeni pe care i-am avut ca model – Gerhard Schroeder, Jose Luis Rodrigo Zapatero şi Tony Blair. "Faptul că am avut ocazia să-i întâlnesc pe toţi trei în particular şi să constat că sunt şi în particular la fel interesanţi şi de charismatici cum par la televizor, pentru mine asta este o mare plăcere", a mai afirmat social-democratul.

Revenind la temele de discuţie cu Blair, Ponta a povestit că acesta l-a întrebat care e viziunea în România în legătură cu Tratatul de guvernanţă fiscală. "Mi-a spus că e un lucru bun că noi îl susţinem. Sigur, adăugând la partea de disciplină bugetară, zona de creştere economică şi de creare de locuri de muncă. M-a întrebat care este politica noastră, a Opoziţiei, în ceea ce priveşte deciziile Guvernului actual şi ale preşedintelui actual pe zona internaţional. Sunt lucruri care sunt importante pentru un lider european. Restul, problemele noastre de zi cu zi... ", a mai relatat şeful PSD.

Ponta a povestit chiar că i-a relatat fostului oficial britanic despre episodul în care Traian Băsescu i-a propus să fie premier. "Sigur, am apucat să-i povestesc şi episodul pur românesc cu nominalizarea la funcţia de prim ministru. Nu sunt convins că a înţeles pentru că eu cred că pentru un străin să-i spui că preşedintele îţi propune în glumă o funcţie de prim ministru, e o chestie absolut intraductibilă, indiferent cât de bine ştii limba engleză. (..) A zâmbit. Dar nu sunt convins, respet, că cineva care nu trăieşte în România înţelege cum poţi glumi cu funcţia de prim ministru", a conchis Ponta.

Blair a avut o scurtă întâlnire şi cu premierul Ungureanu.

Începând cu ora 18.00, fostul premier al Marii Britanii va participa la o conferinţă intitulată "The future of Europe în the new global order", ce va reuni personalităţi marcante din lumea politică, academică, societatea civilă şi mass-media.

Conferinţa se va desfăşura în Aula Magna a Universităţii Româno-Americane şi va include un discurs de aproximativ 30 de minute rostit de Blair, urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri, moderată de Emil Hurezeanu.

Evenimentul va fi consacrat noului rol pe care îl joacă Europa în ordinea globală.

În deschiderea acţiunii organizate de „Fundaţia Multimedia pentru Democraţie Locală” şi de “Center for American Progres” va vorbi liderul PSD Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor