Victor Ponta acuză cotidianul “Evenimentul Zilei” că face presiuni asupra justiţiei, lucru care încalcă recomandările CE

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a trimis o scrisoare cotidianului “Evenimentul Zilei” în care acuză conducerea ziarului că face în mod sistematic campanii “în care se face presiune directă asupra justiţiei cu privire la decizia legată de suspendarea licenţei unei televiziuni (OTV), în urma unei hotărâri a CNA”, lucru ce încalcă recomandările Comisiei Europene (CE), scrie Realitatea.net.

Conţinutul scrisorii trimise de Victor Ponta cotidianului mai sus menţionat:

"În atenţia conducerii ziarului Evenimentul Zilei,

În acord cu recomandările din cel mai recent raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, realizat de Comisia Europeană, doresc să remarc mai multe acţiuni care, susţinute de publicaţia dumneavoastră, vin în totală contradicţie cu recomandările pe care acest raport le face României:

- În primul rând, constat existenţa unei sistematice campanii în care se face presiune directă asupra justiţiei cu privire la decizia legată de suspendarea licenţei unei televiziuni (OTV), în urma unei hotărâri a CNA. Această presiune constă în contestarea mai multor decizii, inclusiv hotărâri judecătoreşti, prin catalogarea lor drept ilegale sau abuzive, în cadrul mai multor articole şi editoriale.

- În al doilea rând, sesizez o presiune constantă la adresa unei instituţii publice din România, Consiliul Naţional al Audiovizualului, care are drept scop contestarea activităţii şi deciziilor acesteia. Modul profund tendenţios în care este prezentată activitatea unei instituţii publice nu are nici o legatură cu sensul mesajului pe care România l-a primit din partea autorilor raportului privind MCV.

Astfel de campanii sunt contrare recomandărilor explicite pe care cel mai recent raport MCV le face la adresa României. Consolidarea statului de drept şi independenţa justiţiei sunt, aşadar, din această perspectivă, încălcate şi subminate de acţiunea dumneavoastră.

Consider că, tocmai în spiritul acestor recomandări, este de datoria mea să evidenţiez prin poziţii publice greşeala pe care publicaţia dvs. o comite şi nu voi ezita să o fac nici în continuare, aşa cum recomandă Comisia Europeană."

Raport OSCE: Trustul Intact, exemplu de manipulare

Un exemplu clar al modului în care presa a manipulat în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012 este trustul Intact, conform unui raport al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Raportul menţionează faptul că trustul este deţinut de fostul lider al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, şi că mijlocul cel mai des folosit de români pentru a se informa pe teme politice este televizorul. Documentul mai atrage atenţia asupra faptului că principalele televiziuni din România au tendinţa de a se afilia unui partid politic.

“Un exemplu clar de manipulare politică a presei este trustul Intact, ce deţine unele dintre cele mai populare posturi TV din România, printre care şi postul de ştiri Antena 3, trust deţinut de Dan Voiculescu, fondator al Partidului Conservator, care face parte din coaliţia USL", se arată în raport.

Tot mai multe trusturi de presă s-au transformat într-un “instrument de propagandă politică" şi nu şi-au mai îndeplinit rolul de gardieni ai democraţiei şi nu au dat dovadă de obiectivitate.

Principala consecinţă a acestui fapt a fost că a scăzut încrederea publicului în mass-media pe măsură ce a crescut influenţa politică în presă.
Alături de trustul Intact, este menţionat şi postul OTV, deţinut de Dan Diaconescu, un candidat care s-a folosit de televiziunea pe care o deţine pentru a-şi face campanie electorală fără a respecta reglementările în vigoare.

Narcisa Iorga (CNA): Anul trecut, Consiliul nu a reuşit să sancţioneze Antena 3, pentru difuzarea mai multor emisiuni denigrante la adresa unor judecători

Narcisa Iorga, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) a afirmat recent că, deşi instituţia a avut patru şedinţe în toamna anului trecut, pe 18 septembrie, 2 şi 10 octombrie şi 8 noiembrie, nu a reuşit “să ia o decizie sancţionatoare la adresa postului Antena 3, care a difuzat mai multe emisiuni încadrate în campanii de denigrare a unor instituţii şi persoane din cadrul puterii judecătoreşti”, notează site-ul CNA la secţiunea “Revista Presei”.

"Dezbaterile din cadrul Consiliului au relevat încălcări de la legislaţia audiovizualului, dar nu a fost adoptată nicio măsură sancţionatoare. Acesta a fost motivul care a determinat la acea dată o reacţie din partea a cinci membri CNA, printre care mă număr şi eu, faţă de modul în care Consiliul, prin votul unor membri, a legitimat şi a încurajat repetarea şi multiplicarea unor astfel de abateri de la lege", a explicat Narcisa Iorga.

Narcisa Iorga a adăugat că "spaţiul audiovizual este într-o stare accentuată de degradare" şi că CNA nu este destul de eficient în aplicarea sancţiunilor.

"Am făcut o sinteză a sancţiunilor aplicate pe parcursul anului 2012 de către CNA, din care rezultă că, din numărul total de 320 de sancţiuni aplicate, numai trei sancţiuni au fost în cuantumul maxim prevăzut de lege, în condiţiile în care spaţiul audiovizual este într-o stare accentuată de degradare. Acest calcul simplu arată ineficienţa Consiliului şi nu a legii audiovizualului. Arată, din punctul meu de vedere, necesitatea responsabilizării membrilor CNA, cu atât mai mult cu cât există astăzi o nouă conducere a acestei autorităţi. Poate că ar fi necesară şi o cuantificare prin lege a sancţiunilor în funcţie de gravitatea faptelor şi de istoricul sancţiunilor primite de un post de radio sau de televiziune, astfel încât CNA, prin votul totalmente subiectiv al majorităţii membrilor, să stabilească sancţiuni minore pentru fapte grave", a conchis Iorga.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne