Raport OSCE: Trustul Intact, exemplu de manipulare

(JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Un exemplu clar al modului în care presa a manipulat în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012 este trustul Intact, conform unui raport al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, relatează evz.ro.

Raportul menţionează faptul că trustul este deţinut de fostul lider al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, şi că mijlocul cel mai des folosit de români pentru a se informa pe teme politice este televizorul. Documentul mai atrage atenţia asupra faptului că principalele televiziuni din România au tendinţa de a se afilia unui partid politic.

“Un exemplu clar de manipulare politică a presei este trustul Intact, ce deţine unele dintre cele mai populare posturi TV din România, printre care şi postul de ştiri Antena 3, trust deţinut de Dan Voiculescu (fondator al Partidului Conservator, ce face parte din coaliţia USL)", se arată în raport.

Tot mai multe trusturi de presă s-au transformat într-un “instrument de propagandă politică" şi nu şi-au mai îndeplinit rolul de gardieni ai democraţiei şi nu au dat dovadă de obiectivitate.

Principala consecinţă a acestui fapt a fost că a scăzut încrederea publicului în mass-media pe măsură ce a crescut influenţa politică în presă.

Alături de trustul Intact, este menţionat şi postul OTV, deţinut de Dan Diaconescu, un candidat care s-a folosit de televiziunea pe care o deţine pentru a-şi face campanie electorală fără a respecta reglementările în vigoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne