Victor Alistar nu poate fi numit ministru aflându-se în stare de incompatibilitate

Victor Alistar nu poate fi numit în funcţia de ministru având la activ o decizie de incompatibilitate rămasă definitivă. Decizia de incompatibilitate a Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a atras cu sine şi o interdicţie de 3 ani a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică.
. (Photos.com)
Gina Zaragiu
01.05.2012

Marţi seara Victor Ponta l-a numit pe Victor Alistar ministrul delegat pentru strategii guvernamentale, transparenţă decizională şi relaţia cu societatea civilă dar judecătorii constituţionali au aratat anterior că ANI a constatat faptul că Victor Alistar se află în stare de incompatibilitate, întrucât în perioada 23 ianuarie 2007-1 martie 2009, a deţinut concomitent calităţile de funcţionar public-purtător de cuvânt în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, de director executiv la Asociaţia Română pentru Transparenţă şi de avocat.

Astfel, Victor Alistar nu poate fi numit în funcţia de ministru având la activ o decizie de incompatibilitate rămasă definitivă. Decizia de incompatibilitate a Agenţiei Naţională de Integritate (ANI) a atras cu sine şi o interdicţie de 3 ani în a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică.

Pentru Alistar interdicţia de a mai ocupa o funcţie de demnitate publică a început pe data de 7 august 2009 şi se termină pe 7 august 2012. Numai după acesta dată Victor Alistar ar putea fi numit într-o funcţie publică.

Raportul ANI prin care Victor Alistar a fost declarat incompatibil a fost confirmat în 2011 chiar de către Curtea Constituţională. Victor Alistar a fost validat ca membru CSM din partea societăţii civile în decembrie 2010, ulterior decizia senatului fiind contestată de Curtea Constituţională ce a invalidat alegerea lui Alistar drept membru CSM.

Constatarea stării de incompatibilitate a rămas definitivă la data de 7 august 2009, Victor Alistar necontestând actul ANI la instanţa competentă.

Curtea Constituţională a României (CCR) arată că, potrivit art.25 din Legea 176/2010 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, lege publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.621 din 2 septembrie 2010, "în cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor