Comisia Juridică a Senatului: Aviz favorabil pentru cinci candidaţi propuşi de societatea civilă pentru CSM

Epoch Times România
06.04.2011

Membrii Comisiei juridice a Senatului au avizat marţi, în unanimitate, cinci dintre cei şase candidaţi propuşi de societatea civilă pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Preşedintele Comisiei, social-democratul Toni Greblă, a arătat că după verificarea candidaturilor depuse membrii comisiei au constatat că cinci dintre cei şase candidaţi îndeplinesc condiţiile legale, unul singur neîndeplinind criteriile stabilite de lege pentru ocuparea acestei funcţii.

Cei cinci candidaţi sunt Georgiana Iorgulescu, propusă de Asociaţia Magistraţilor din România, Centrul de Resurse Juridice şi Asociaţia Pro Democraţia, Virgil Melnic, propus de Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie, Doinel Dinuică, Universitatea Spiru Haret, Radu Cornel Andreica, LADO, precum şi Ovidiu Horea Maican, Fundaţia Freedom House.

Conform lui Toni Greblă, cel de-al şaselea candidat, Ioan Duşcan, nu a îndeplinit criteriile legale referitoare la studiile superioare de specialitate şi experienţa în domeniu, astfel candidatura acestuia nu poate fi validată.

De asemenea, Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie a contestat dreptul AMR de a propune un candidat pe considerentul că ar fi formată din judecători şi procurori.

În documentul transmis comisiei, semnat de preşedintele AVAC Virgil Melnic, se arată că "este cu totul nelalocul lui acest act ca în calitate de exercitant al puterii judecătoreşti să se facă această imixtiune în altă putere ori peste societatea civilă".

Georgiana Iorgulescu, propusă de AMR, a subliniat în cadrul audierilor din comisie că nu există niciun impediment legal pentru candidatura sa, deoarece, potrivit legii, AMR este o organizaţie non-guvernamentală a societăţii civile.

De altfel, senatorul PDL Iulian Urban a ridicat şi el problema unui eventual impediment în privinţa exercitării funcţiei de membru CSM de către Georgiana Iorgulescu, arătând că aceasta a făcut parte din coaliţia "Opriţi codurile", ori CSM va trebui să lucreze cu noile coduri.

Urban a întrebat-o dacă nu cumva regretă faptul că aceste coduri nu au fost oprite.

În replică, Iorgulescu a reamintit teza principală a campaniei, reafirmându-şi poziţia susţinută la vremea respectivă conform căreia "la intrarea în vigoare a noilor coduri s-ar putea constata că nu sunt suficienţi magistraţi care să le aplice".

Raportul Comisiei Juridice va fi înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului, urmând ca, potrivit legii, acesta să aleagă unul dintre cei cinci candidaţi care îndeplinesc condiţiile legale.

Una dintre cele două funcţii de membru al CSM din partea societăţii civile s-a vacantat, ca urmare a declarării neconstituţionale a numirii în această funcţie a lui Victor Alistar, susţinut de Tansparency International.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor